Jedna z implementačních karet Strategie vzdělávací politiky České republiky do roku 2030+ se věnuje podpoře předškolního vzdělávání v letech 2021–2023. Mezi klíčové aktivity této sekce patří zvýšení účasti na předškolním vzdělávání, úprava obsahu RVP PV, podpora pedagogů a vedení škol, podpora vzdělávání dětí s OMJ, parametrizace financování a nákladovosti a snížené odkladů školní docházky.

Podpora předškolního vzdělávání
Zvýšení účasti na předškolním vzdělávání
Zvýšení účasti dětí na předškolním vzdělávání již od tří let věku souvisí s maximálním využitím jejich potenciálu a má výrazný dopad na pozdější úspěšnost ve vzdělávání. Je prevencí předčasných odchodů ze vzdělávání i příležitostí k získání potřebných kompetencí pro profesní, osobní a občanský život. Specificky se zaměřuje na povinné předškolní vzdělávání, kterého se neúčastní všechny děti, zejména ty ze skupin ohrožených budoucím školním neúspěchem.
SPV upozorňuje, že současné nástroje, bezplatný poslední povinný ročník předškolního vzdělávání a obědy do škol zdarma, které by měly vést ke zvýšení účasti na předškolním vzdělání, nefungují. Povinnost předškolního vzdělávání je jen formální, pokud existují omluvné listy, které může potvrdit jen zákonný zástupce. Zvýšit účast dětí předpokládá více p

Související dokumenty