Počet dětí na vycházkách

Vydáno:

V jednotřídkové mateřské škole je 27 dětí ve věku od tří do sedmi let. Denně je jich přítomno 24. S jak početnou skupinou smí být na vycházce jedna učitelka, případně zda se to má písemně ošetřit, např. nařízením ředitele či vnitřním bezpečnostním pokynem.

 

 

 

 

Počet dětí na vycházkách
PhDr. Mgr.
Jiří
Valenta
ODPOVĚĎ:
Podle ustanovení § 5 vyhlášky č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání, platí: K zajištění bezpečnosti dětí při pobytu mimo místo, kde se uskutečňuje vzdělávání, stanoví ředitel mateřské školy počet pedagogických pracovníků tak, aby na jednoho pedagogického pracovníka připadlo nejvýše:
a)
20 dětí z běžných tříd, nebo
b)
12 dětí ve třídě, kde jsou zařazeny děti se zdravotním postižením.
Výše uvedené ustanovení je tedy třeba brát jako pravidlo právě při vycházkách mimo areál mateřské školy.
Z těchto pravidel však tentýž právní předpis připouští výjimky, a to podle ustanovení § 5 odst. 3 stejné vyhlášky. Podle tohoto ustanovení platí: Výjimečně může ředitel mateřské školy zvýšit počty dětí uvedené:
a)
v odst. 2 písm. a), nejvýše však o 8 dětí, nebo
b)
v odst. 2 písm. b), nejvýše však o 11 dětí.
Toto výjimečné zvýšení počtu dětí však má být výjimkou z pravidla, tj. má k němu docházet jen výjimečně, nikoli běžně a při každé z vycházek. Ostatně ustanovení § 5 odst. 4 téže vyhlášky stanoví: Při zvýšení počtu dětí podle odst. 3 určí ředitel mateřské školy k zajištění bezpečnosti dětí dalšího pedagogického pracovníka, ve výjimečných případech jinou zletilou osobu, která je způsobilá k právním úkonům a která je v pracovněprávním vztahu k právnické osobě, která vykonává činnost mateřské školy. To znamená, že i v případě uplatnění výjimky v počtu dětí na jednoho pedagogického pracovníka při vycházce podle výše uvedeného ustanovení je nezbytné, aby skupinu doprovázel alespoň další nepedagogický pracovník.