Plán činnosti mateřské školy na 2. pololetí školního roku

Vydáno:

Mateřské školy čekají ve 2. pololetí školního roku 2016/2017 důležité změny, neboť v tomto období začnou používat ve své činnosti pravidla stanovená novelizovaným školským zákonem a novelizovanou vyhláškou č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání. Článek zařazuje do jednotlivých měsíců 2. pololetí přehled základních činností mateřské školy a zdůrazňuje činnosti nové.

Jednotlivé činnosti se vztahují na mateřské školy veřejné, soukromé i církevní. V případě, že se činnost týká pouze mateřských škol určitého zřizovatele, je tato skutečnost uvedena.

ÚNOR
Příprava upraveného školního vzdělávacího programu
V srpnu 2016 došlo k úpravě Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání. Je vhodné, aby příprava upraveného školního vzdělávacího programu mateřské školy (který má být uveden do souladu s upraveným RVP PV nejpozději do 1. září 2017) probíhala plánovaně a systematicky již od začátku 2. pololetí školního roku.
Příprava změny školního řádu mateřské školy
S účinností od 1. 1. 2017 školský zákon zakotvuje institut povinného předškolního vzdělávání (§ 34 odst. 1, § 34a školského zákona) a způsoby plnění povinnosti předškolního vzdělávání (§ 34a, § 34b školského zákona).
Určitá pravidla spojená s plněním povinnosti předškolního vzdělávání musí mateřská škola uvést ve svém školním řádu. Je vhodné začít s přípravou uvedených změn školního řádu v dostatečném předstihu, aby s nimi následně byli v dostatečném předstihu seznámeni zákonní zástupci dětí, které od 1. 9. 2017 začnou plnit povinnost předškolního vzdělávání.
Jedná se o následující doplnění školního řádu:
Řízení školy
Řízení školy
Omezení nebo přerušení provozu mateřské školy a školní jídelny v době jarních prázdnin
Jak je známo, v mateřské škole se školní rok nečlení na období školního vyučování a období školních prázdnin. Typicky však v době hlavních a vedlejších prázdnin mateřské školy omezují nebo přerušují provoz mateřské školy a školní jídelny.
Jarní prázdniny v roce 2017 připadnou v jednotlivých okresech, resp. obvodech hlavního města Prahy, na období od 6. 2. do 19. 3. 2017.
Provoz mateřské školy mimo měsíce červenec a srpen lze dle § 3 odst. 2 vyhlášky č. 14/2005 Sb., v platném znění, omezit nebo přerušit po projednání se zřizovatelem, pokud se tak děje ze závažných důvodů (organizační či technické příčiny, které znemožňují řádné poskytování předškolního vzdělávání).
O omezení nebo přerušení provozu rozhoduje ředitel mateřské školy (nikoli zřizovatel). Rozhodnutí ředitele mateřské školy o omezení nebo přerušení provozu mateřské školy není podmíněno souhlasem zřizovatele nebo souhlasem zákonných zástupců dětí. Stejně tak není podmíněno projednáním se zákonnými zástupci.
Informaci o omezení nebo přerušení provozu zveřejní ředitel mateřské školy na přístupném místě ve škole neprodleně poté, co o omezení nebo přerušení provozu rozhodne.
Je vhodné naplánovat projednání omezení nebo přerušení provozu mateřské školy s dostatečným předstihem, aby byli také s dostatečným předstihem informováni zákonní zástupci dětí.
Sleva na dani za umístění dítěte v mateřské škole
Pokud zákonný zástupce dítěte využívá slevu na dani za umístění dítěte v mateřské škole, předkládá zaměstnavateli potvrzení o výši vynaložených výdajů, a to do 15. února. Výdaje prokazatelně vynaložené za umístění vyživovaného dítěte musí zákonný zástupce dítěte doložit potvrzením mateřské školy. Forma potvrzení není právním předpisem stanovena.
Výdaje prokazatelně vynaložené za umístění vyživovaného dítěte představují výdaje spojené s úhradou úplaty vlastního vzdělávání, nikoli s úhradou úplaty stravného nebo s úhradou jiných úplat (např. platba za divadelní představení, které děti navštívily).
V důsledku zvýšení minimální mzdy je za rok 2016 možné uplatnit slevu na dani ve výši prokázaných výdajů za umístění vyživovaného dítěte v předškolním zařízení až do výše 9 900 Kč za každé dítě.
BŘEZEN
Příprava zápisu k předškolnímu vzdělávání
Podle novelizovaného školského zákona se zápis k předškolnímu vzdělávání od následujícího školního roku koná v období od 2. do 16. května (§ 34 odst. 2 školského zákona).
Je vhodné, aby ředitel mateřské školy s dostatečným předstihem zformuloval kritéria přijetí uchazeče k předškolnímu vzdělávání, v dohodě se zřizovatelem stanovil místo a termín zápisu a zveřejnil je způsobem v místě obvyklým.
V souvislosti s plánováním činnosti mateřské školy je účelné vyčlenit základní momenty související se zápisem k předškolnímu vzdělávání, které jsou podrobněji rozvedeny v článku Činnost mateřské školy z úhlu pohledu novely školského zákona a vyhlášky o předškolním vzdělávání1):
-
S účinností od 1. 1. 2017 se změnily podmínky přijetí a pravidla přednostního přijetí k předškolnímu vzdělávání.
-
Při určení počtu přijímaných dětí je nutné brát v potaz snižování nejvyššího povoleného počtu dětí ve třídě dle § 2 odst. 4 a 5 vyhlášky č. 14/2005 Sb., v platném znění.
-
Jako problematické se jeví ustanovení § 34 odst. 4 školského zákona, které obecnímu úřadu obce, na jejímž území je školský obvod mateřské školy, ukládá poskytovat této škole s dostatečným předstihem před termínem zápisu seznam dětí uvedených v odstavci 3.
Dále je vhodné, aby ředitel školy s předstihem informoval zákonné zástupce uchazečů o předškolní vzdělávání a zákonné zástupce dětí, které již jsou žáky mateřské školy,
-
o povinnosti předškolního vzdělávání od 1. 9. 2017, pokud se na děti vztahuje povinnost předškolního vzdělávání,
-
o povinnosti zapsat k předškolnímu vzdělávání (v období od 2. do 16. května) dítě, které se dosud nevzdělává v mateřské škole a které je povinno od 1. 9. 2017 plnit povinnost předškolního vzdělávání, pokud se zákonní zástupci rozhodnou, že dítě bude plnit povinnost předškolního vzdělávání v mateřské škole,
-
o individuálním vzdělávání dítěte jako způsobu plnění povinnosti předškolního vzdělávání.
DUBEN
Omezení nebo přerušení provozu mateřské školy a školní jídelny v době velikonočních prázdnin
Velikonoční prázdniny připadnou na čtvrtek 13. dubna a pátek 14. dubna 2017. Postup související s omezením nebo přerušením provozu mateřské školy nebo školní jídelny je stejný jako v případě omezení nebo přerušení provozu v době jarních prázdnin.
Stanovení výše úplaty odpovídající rozsahu omezení nebo přerušení provozu mateřské školy
Nejpozději 2 měsíce před přerušením nebo omezením provozu mateřské školy v červenci a srpnu (pokud bude v daném kalendářním měsíci provoz mateřské školy přerušen nebo omezen po dobu delší než 5 vyučovacích dnů) jsou ředitelé veřejných mateřských škol povinni zveřejnit na přístupném místě ve škole výši úplaty za předškolní vzdělávání v době omezení nebo přerušení provozu mateřské školy (§ 6 odst. 5 vyhlášky č. 14/2005 Sb., v platném znění).
KVĚTEN
Zápis k předškolnímu vzdělávání a některé povinnosti ředitele školy související s povinností předškolního vzdělávání
Jak již bylo uvedeno, podle novelizovaného školského zákona se zápis k předškolnímu vzdělávání od následujícího školního roku koná v období od 2. do 16. května (§ 34 odst. 2 školského zákona). Výsledkem správního řízení zahájeného doručením žádosti o přijetí k předškolnímu vzdělávání (přihlášky) je rozhodnutí o přijetí, nebo nepřijetí uchazeče k předškolnímu vzdělávání.
V souvislosti s přijetím k předškolnímu vzdělávání dítěte, na které se vztahuje povinnost předškolního vzdělávání, ustanovení § 34a odst. 2 školského zákona řediteli mateřské školy ukládá novou oznamovací povinnost: Je-li dítě přijato do jiné než spádové mateřské školy, oznámí ředitel této školy tuto skutečnost bez zbytečného odkladu řediteli spádové mateřské školy. Podle právního názoru autorky je ředitel mateřské školy povinen uvedeným způsobem oznámit spádové mateřské škole nejen přijetí dítěte, na které se vztahuje povinnost předškolního vzdělávání, ale i skutečnost, že v mateřské škole pokračují v předškolním vzdělávání již dříve přijaté děti, na které se od 1. 9. 2017 vztahuje povinnost předškolního vzdělávání.
ČERVEN
Pokud zákonní zástupci některých dětí, na které se vztahuje povinnost předškolního vzdělávání, využijí individuální vzdělávání dítěte jako způsob, kterým bude dítě plnit povinnost předškolního vzdělávání převážnou část školního roku, pak je zákonný zástupce dítěte povinen toto oznámení učinit nejpozději 3 měsíce před počátkem školního roku (tj. do 1. 6.).
Oznámení o individuálním vzdělávání dítěte v souladu s § 34b odst. 2 školského zákona musí obsahovat
a)
jméno, popřípadě jména, a příjmení, rodné číslo a místo trvalého pobytu dítěte, v případě cizince místo pobytu dítěte,
b)
období, ve kterém má být dítě individuálně vzděláváno,
c)
důvody pro individuální vzdělávání dítěte.
Ředitel mateřské školy
-
doporučí zákonnému zástupci dítěte, které je individuálně vzděláváno, oblasti, v nichž má být dítě vzděláváno (tyto oblasti vycházejí z RVP PV),
-
seznámí zákonného zástupce dítěte, které je individuálně vzděláváno s jeho právy a povinnostmi zakotvenými ve školském zákoně (§ 34b) a s pravidly individuálního vzdělávání dítě zakotvenými ve školním řádu.
Stanovení měsíční výše úplaty za předškolní vzdělávání
Ředitel veřejné mateřské školy do 30. 6. stanoví měsíční výši úplaty za předškolní vzdělávání na období školního roku a zveřejní ji na přístupném místě ve škole (§ 6 odst. 1 vyhlášky č. 14/2005 Sb., v platném znění).
ČERVENEC A SRPEN
Vydání a zveřejnění upraveného ŠVP
Mateřská škola uvede svůj školní vzdělávací program do souladu s RVP PV nejpozději do 1. září 2017. Školní vzdělávací program vydá ředitel školy a zveřejní jej na přístupném místě ve škole (§ 5 odst. 3 školského zákona).
Přijetí dětí z „jiné“ mateřské školy
V červenci a srpnu se některé děti v době provozu „své“ mateřské školy vzdělávají v jiné mateřské škole. Uvedené děti musejí být k předškolnímu vzdělávání v jiné mateřské škole přijaty. Uvedené přijetí k předškolnímu vzdělávání výslovně umožňuje § 34 odst. 7 školského zákona (přijetí v průběhu školního roku). Rozhodování o tomto přijímání k předškolnímu vzdělávání probíhá ve správním řízení.
Shrnutí
Zásadní změny činnosti mateřské školy ve 2. pololetí školního roku 2016/2017 jsou spojeny se zpracováním upraveného ŠVP, zápisem k předškolnímu vzdělávání, přijímáním k předškolnímu vzdělávání a povinností předškolního vzdělávání.
1 Článek Činnost mateřské školy z úhlu pohledu novely školského zákona a vyhlášky o předškolním vzdělávání ve Speciálu pro mateřské školy č. 6/2016.

Související dokumenty

Pracovní situace

Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Pedagogičtí pracovníci a pracovní poměr na dobu určitou od 1. 9. 2023 (1. část)
Školský zákon a jeho vyhlášky
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Malotřídní základní škola - legislativa
Pravidla rozpočtové odpovědnosti
Shrnutí základních legislativních změn ovlivňujících činnost škol a školských zařízení ve školním roce 2017/2018
Novela maturitní vyhlášky
Shrnutí změn školského zákona k 1. 9. 2015
Jak „číst“ nový občanský zákoník – povaha jeho právních norem
Právní domněnky v novém občanském zákoníku a jejich rizika
Blíží se lhůta pro změnu stanov SRPŠ
Pracovní doba pedagogických pracovníků, její rozvržení a evidence
Zápis do prvního ročníku základního vzdělávání – základní souvislosti v rámci školského zákona a prováděcích vyhlášek
Přijímání ke vzdělávání ve střední škole a konzervatoři - právní předpisy, informace
Leden 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Prosinec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Červen a červenec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Srpen a září 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Říjen 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Jmenování ředitele
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost
Škola v přírodě
Střet zájmů
Doprovod do školy
DPČ
Zákoník práce
Výpověď
Úvazky
Střídavá péče