Novinky z Českého výboru OMEP

Vydáno:

Český výbor OMEP (Organisation Mondiale pour l’Éducation Préscolaire) působí v České republice jako jedna z profesních organizací pracovníků v oblasti předškolního vzdělávání. Jedná se o nejstarší profesní organizaci, která byla založena již v roce 1948 v Praze. V poslední době se ČV OMEP dostal více do povědomí veřejnosti díky aktivitám, které jeho členové organizují, a díky spolupráci s ostatními profesními organizacemi.

Novinky z Českého výboru OMEP
PhDr.
Dana
Moravcová
Ph. D.
předsedkyně Českého výboru OMEP, ředitelka MŠ Čtyřlístek, Praha 2
NÁRODNÍ AKTIVITY
Předsedkyně Českého výboru OMEP se scházela se zástupci profesních organizací předškolního vzdělávání za účelem společného postupu při
zasazení se o snížení úvazků přímé práce ředitelek, vytvoření podmínek pro povinné předškolní vzdělávání a za účelem zajištění lepších podmínek pro předškolní vzdělávání v České republice.
Předsedkyně se také účastnila kulatých stolů zabývajících se podmínkami povinného předškolního vzdělávání. Zúčastnila se i diskuse k cyklickým revizím RVP a prezentovala historii a aktivity ČV OMEP na konferenci Nakladatelství Dr. Josef Raabe Vaše škola a na Sněmu Společnosti pro předškolní výchovu.
OMEP ČR má své
zastoupení v poradním sboru Ministerstva školství ČR
v záležitostech předškolní výchovy a vzdělávání. Tato činnost nám do jisté míry umožňuje ovlivňovat kvalitu české předškolní péče a považujeme ji za velmi důležitou. Díky zastoupení v poradním sboru byly členům předsednictva předkládány k připomínkování dokumenty týkající se předškolní výchovy. Jednalo se především o podmínky povinného předškolního vzdělávání a podmínky přijímání dvouletých dětí do mateřské školy.
V říjnu 2014 jsme zaslali
Výzvu
a
Deklaraci
, které byly výstupem ze
Světového shromáždění OMEP
v Corku, na MŠMT, MPSV, MZV, do Kanceláře prezidenta republiky. Obsahem těchto dokumentů byl apel politikům, aby věnovali větší pozornost, péči a zabezpečení dětem ve věku od 0 do 8 let. Z oslovených na výzvu odpověděl pouze předseda vlády a náměstek MZV. Od pana Sobotky přišla odpověď v podobě nabídky členství ČV OMEP ve Výboru pro udržitelné vzdělávání při Radě vlády. Od prosince má tedy v tomto Výboru ČV OMEP své zastoupení. Členové předsednictva se snažili aktivně vstupovat do diskusí o předškolní výchově v České republice - zejména na stránkách odborných a oborově zaměřených časopisů. Současně zde byly zveřejňovány informace o akcích ČV OMEP a jejich hodnocení.
Členská základna se za poslední tři roky rozrostla o další členy z řad odborné veřejnosti. Tato skutečnost svědčí o tom, že se ČV OMEP začal výrazněji prezentovat na veřejnosti.
Členskou základnu tvoří asi 100 členů, které se snažíme pravidelně informovat o aktivitách předsednictva, snažíme se, aby členové měli možnost spolurozhodovat o zásadních záležitostech, které se týkají činnosti ČV OMEP.
V roce 2014 ČV OMEP zorganizoval další z konferencí s tématem vzdělávání pro udržitelný rozvoj. Konference s názvem
Zdravý životní styl
v rámci udržitelného rozvoje se konala 18. listopadu v Praze. Protože byla velmi úspěšná, plánujeme konferenci se stejným názvem uspořádat i v Brně. Tato konference navázala na dvě předcházející (Příroda a kultura v mateřské škole, vzdělávání pro udržitelný rozvoj; Respektování dítěte, vzdělávání pro udržitelný rozvoj).
V březnu 2014 navštívilo 9 studentek z univerzity v Plymouthu ve Velké Británii tři mateřské školy v Praze, jejichž ředitelky jsou členky OMEP. V rámci stáže se seznamovaly se systémem předškolního vzdělávání v České republice. Na závěr studentské stáže připravily pro naše učitelky přednášku o systému předškolního vzdělávání ve Velké Británii. Prostor a podmínky pro konání přednášky připravila Jana Vaníčková v Mateřské škole Blatenská v Praze 4. O přednášku byl velký zájem.
MEZINÁRODNÍ AKTIVITY
Český výbor OMEP je iniciátorem evropského projektu o multikulturní výchově s názvem How to learn about different cultures at pre-school age.Tento projekt získal finanční podporu v rámci programu Comenius. V současné době je do něj zapojeno pět evropských zemí: Norsko, Polsko, Slovensko, Chorvatsko a Česká republika.
V červenci 2014 byl OMEP ČR reprezentován na Světovém shromáždění, evropském regionálním setkání a na konferenci s názvem
Children's Cultural Worlds
v irském Corku. Světového setkání se zúčastnily Dana Moravcová, Milada Rabušicová, Zora Syslová a Ludmila Šprachtová.
16. 5. a 17. 5. 2014 se členky zúčastnily, v zastoupení ČV OMEP, 1. Česko-slovenské konference s názvem
Rovnosť a kvalita v predškolnom vzdelávaní, ako predpoklad udržateĺného rozvoja
v Trenčianských Teplicích na Slovensku.
ZAPOJENÍ DO SVĚTOVÉHO PROJEKTU „VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNÝ ROZVOJ“
Český výbor OMEP se zapojil i do čtvrté fáze Světového projektu o výchově pro udržitelný rozvoj (ESD).Tato fáze nesla název
Rovností k udržitelnému vzdělávání.
Do této fáze se zapojily dvě mateřské školy z České republiky. Celkem se do tohoto projektu zapojilo 17 zemí z celého světa. Jediná Česká republika byla zastoupena dvěma projekty.
PRIORITY PRO ROK 2015
Nadále považujeme za důležité, aby se OMEP ČR dále zviditelňoval a propagoval svoji činnost prostřednictvím médií a odborných časopisů. Také aby byl nápomocen decizním orgánům při rozvoji předškolní výchovy prostřednictvím připomínkování zákonů, vyhlášek a dalších dokumentů týkajících se předškolního vzdělávání
V roce 2015 chceme prohloubit spolupráci s polským a slovenským výborem OMEP a společně zorganizovat mezinárodní konferenci.
Chceme vyhledat, podpořit a pomoci některé ekonomicky méně vyspělé zemi v rámci členských zemí OMEP.
V roce 2015 také počítáme s účastí a reprezentací Českého výboru OMEP na Světové konferenci a Světovém shromáždění OMEP v červenci ve Washingtonu a na Evropském regionálním shromáždění a konferenci v Moskvě v září 2015.
A konečně je naším cílem dále aktivizovat členskou základnu, získat nové členy z řad mladších učitelek a učitelů, zlepšovat komunikaci se členy a veřejností prostřednictvím našich webových stránek.

Související dokumenty