Nevyzvednutí dítěte z mateřské školy

Vydáno:

V praxi může dojít (a dochází) k tomu, že zákonní zástupci dítěte, žáka nebo osoby, které jsou k jejich vyzvednutí zmocněny, dítě z mateřské školy nevyzvednou, a to ani do konce doby jejího provozu. Důvody mohou spočívat jak v nedorozumění, nedochvilnosti, ale i v tom, že došlo k úrazu, nebo dokonce k tragické události, které zasáhly do života zákonného zástupce nebo osoby, která je zmocněna dítě vyzvednout.

Nevyzvednutí dítěte z mateřské školy
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová,
Ph. D.,
specialista na školskou problematiku
Doba provozu mateřské školy je stanovena školním řádem mateřské školy [§ 30 odst. 1 písm. b) školského zákona]. Doba vyzvednutí dítěte z mateřské školy je dohodnuta ředitelem mateřské školy a zákonným zástupcem dítěte v rámci písemné dohody o docházce dítěte do mateřské školy (§ 1a odst. 5 vyhlášky č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání, v platném znění). Následný konkrétní postup učitele mateřské školy určuje ředitel školy, současně je možné vyčlenit dva základní obecné kroky.
1)
Při nevyzvednutí dítěte v době, která je dohodnuta se zákonným zástupcem dítěte, pedagogický pracovník kontaktuje zákonné zástupce dítěte nebo další osoby, které jsou zmocněny dítě (žáka) vyzvednout.
2)
V případě, že se nepodaří spojit s žádnou z uvedených osob a současně nikdo dítě nevyzvedne do konce doby provozu mateřské školy, pedagogický pracovník prostřednictvím Policie ČR (resp. městské policie) kontaktuje orgán sociálně-právní ochrany dětí. Je vhodné kontaktovat orgán sociálně-právní ochrany dětí prostřednictvím policie, neboť je obvykle nutné tak učinit v pozdních odpoledních hodinách, a tímto způsobem pedagogický pracovník snáze zjistí ten orgán sociálně-právní ochrany dětí, který má pohotovostní službu. Pokud bude situace taková, že se dítě ocitlo bez jakékoliv péče, je umístěno do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc (§ 42 zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění).
Do doby, než je dítě (žák) opožděně vyzvednuto zákonným zástupcem nebo zmocněnou osobou nebo není předáno pracovníkovi orgánu sociálně-právní ochrany dětí, musí pedagogický pracovník setrvat s dítětem ve škole (školském zařízení).
Pracovněprávní souvislosti
Doba, po kterou pedagogický pracovník ve škole pracuje po skončení své pracovní doby, protože dítě nebylo včas vyzvednuto, je z pracovněprávního hlediska nařízenou prací přesčas.
Ukončení předškolního vzdělávání
Nevyzvednutí dítěte (žáka) lze chápat jako závažné narušení provozu mateřské školy. V případě opakovaného závažného narušení provozu mateřské školy může mateřská škola svým ředitelem (při splnění dalších podmínek uvedených v § 35 školského zákona) rozhodnout o ukončení předškolního vzdělávání dítěte [§ 35 odst. 1 písm. b) školského zákona]. Přitom je vhodné upozornit na to, že pozdní vyzvednutí dítěte (tj. závažné narušení provozu mateřské školy) lze přičíst zákonnému zástupci dítěte i tehdy, pokud dítě nevyzvedne osoba, kterou zákonný zástupce vyzvednutím dítěte pověřil.
Závěr
-
Je účelné konkrétní postup v případě nevyzvednutí dítěte zpracovat v interní dokumentaci školy.
-
Pedagogický pracovník nemůže nevyzvednuté dítě (žáka) „vzít domů“. Postup v souladu se zákonem předpokládá kontaktování osob, kterou jsou oprávněny dítě (žáka) vyzvednout, a v případě bezvýsledného kontaktování řešení situace s pomocí policie a orgánu sociálně-právní ochrany dětí.
-
Vlastní řešení situace nevyzvednutého dítěte (žáka) z úhlu pohledu školy dále souvisí s pracovněprávní otázkou přesčasových hodin pedagogického pracovníka a z úhlu pohledu mateřské školy s případným rozhodnutím o ukončení vzdělávání dítěte v mateřské škole.

Související dokumenty

Pracovní situace

Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Pedagogičtí pracovníci a pracovní poměr na dobu určitou od 1. 9. 2023 (1. část)
Školský zákon a jeho vyhlášky
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Malotřídní základní škola - legislativa
Pravidla rozpočtové odpovědnosti
Shrnutí základních legislativních změn ovlivňujících činnost škol a školských zařízení ve školním roce 2017/2018
Novela maturitní vyhlášky
Shrnutí změn školského zákona k 1. 9. 2015
Jak „číst“ nový občanský zákoník – povaha jeho právních norem
Právní domněnky v novém občanském zákoníku a jejich rizika
Blíží se lhůta pro změnu stanov SRPŠ
Pracovní doba pedagogických pracovníků, její rozvržení a evidence
Zápis do prvního ročníku základního vzdělávání – základní souvislosti v rámci školského zákona a prováděcích vyhlášek
Přijímání ke vzdělávání ve střední škole a konzervatoři - právní předpisy, informace
Leden 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Prosinec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Červen a červenec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Srpen a září 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Říjen 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Jmenování ředitele
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost
Škola v přírodě
Střet zájmů
Doprovod do školy
DPČ
Zákoník práce
Výpověď
Úvazky
Střídavá péče