Mateřská škola v komunitě obce, 4. část

Vydáno: 8 minut čtení

Prostřednictvím miniseriálu se snažím přiblížit komunitní činnost Mateřské školy Maršovice, jež leží v malebné zvlněné krajině ve středních Čechách. V první části (Speciál pro MŠ 1/2017) byl specifikován termín komunitní škola a popsána spolupráce MŠ se zřizovatelem, druhý (Speciál pro MŠ 3/2017) a třetí (Speciál pro MŠ 4/2017) díl byl věnován spolupráci MŠ s místními spolky i jednotlivci. Čtvrtá část nastíní spolupráci všech spolků a organizací v obci za účelem představení života v městysi v soutěži Vesnice roku.

Mateřská škola v komunitě obce
Mgr.
Miroslava
Strakatá,
ředitelka MŠ Maršovice, lektorka DVPP
K tomu, aby život v obci správně pulzoval, je zapotřebí vůdce, který lidi motivuje, vede, komunikuje s nimi a ukazuje jim směr. "Vůdcem" v městysi Maršovice je místní starosta, Mgr. Bohumil Ježek. Velmi mu záleží na kvalitním životě místních obyvatel, ať již se jejich životy odehrávají ve spolcích a organizacích, nebo v osobní rovině.
O vysokých leadrovských kvalitách místního starosty hovoří také fakt (nemluvím-li o tom, že byl zvolen do vedení obce již ve třech volebních obdobích po sobě), že jsou místní občané ochotni nechat se vést a spolupracovat s ním, a to zcela přirozeně. Velmi zřetelně se tento fakt projevil při pořádání různých akcí v obci, přičemž jednou z nich, která patří mezi nejnáročnější na přípravu a organizaci, bylo zapojení obce do soutěže Vesnice roku.
O soutěži
Soutěž Vesnice roku je vyhlašována každoročně na jarním Dnu malých obcí v Praze od roku 1995 v Programu obnovy venkova. Cílem soutěže je motivovat obyvatele venkova k aktivnímu zapojení při rozvoji svého domova, upozornit širokou veřejnost na aktivity obce, na rozmanitost uskutečňovaných programů obnovy vesnic, na význam místních tradic a společenského života v obci. Soutěž probíhá ve dvou kolech - krajském a celostátním.
Obce jsou hodnoceny ve více oblastech, například společenský život, aktivity občanů, občanská vybavenost, podnikání, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, koncepční dokumenty a další. V krajském kole mohou obce, jež se přihlásily do soutěže, získat jako ocenění stuhy různých barev a diplomy. Do celostátního kola postupuje za každý kraj pouze jedna obec, které byla udělena Zlatá stuha v krajském kole. V celostátním kole jsou pak vyhodnocována první tři místa. Vítěz celostátního kola soutěže postupuje do soutěže Evropská cena obnovy vesnice.
Zapojení městyse Maršovice do soutěže Vesnice roku
S nápadem zapojit městys Maršovice do zmíněné soutěže nepřišel nikdo jiný než starosta obce. Již na podzim svolal schůzku zástupců všech místních spolků a organizací včetně ředitelky mateřské školy, aby je informoval o svém úmyslu. Zajímavé bylo, že nikdo z přítomných neřešil, zda se do soutěže zapojit, či nikoli, ale téměř okamžitě se zástupci všech organizací začali domlouvat, "jak to udělat" - jak nastavit plán jednotlivých činností, čím by se měly Maršovice pochlubit a co by měly představit. Od podzimu do jara proběhlo ještě několik společných schůzek konaných střídavě na základnách všech organizací (například na úřadě obce, v mateřské škole, v myslivecké klubovně apod.), na kterých se postupně konkretizoval plán příprav a aktivit, domlouvalo se zajištění potřebných záležitostí a konečná úprava programu. V mezidobí schůzek každá organizace pracovala na zadaných úkolech, aby si na dalším společném setkání mohli jejich zástupci sdělit, co se jim dařilo, s čím měli problémy, jaké nové nápady vzešly při přípravách akce nebo zda se vyskytla nějaká komplikace vyžadující jiné řešení nebo pomoc ostatních spolků. Tyto přípravy probíhaly zhruba půl roku, než jsme jednoho květnového dne společně přivítali hodnotící komisi.
Role Mateřské školy Slunečnice Maršovice
Děti v mateřské škole jsme přiměřeně chápání jejich věku seznámili s připravovanou akcí, vysvětlili jsme jim, co je cílem akce, že chceme ukázat hodnotitelům naši školku, přírodní zahradu, vesnici, že se chceme pochlubit tím, co vše děti v mateřské škole malují, vyrábějí, jakým zajímavým aktivitám a činnostem se věnují a také tím, že spolupracujeme například s místními myslivci, s panem starostou a dalšími institucemi. S dětmi jsme průběžně v rámci vzdělávacích činností zpracovávali různá aktuální témata, jejichž výstupy jsme postupně připravovali k prezentaci školy a doplňovali je fotodokumentací z činností dětí a života mateřské škole v souvislosti se spoluprací s dalšími spolky v obci. V závěru příprav jsme měli připravené prezentace na nástěnkách a panelech v interiéru MŠ, v altánu na přírodní zahradě a jako součást prezentací dalších organizací ve venkovním prostranství obce.
A přijela komise...
Komisi složenou z cca 10 hodnotitelů přivítal na úřadě obce pan starosta s několika zastupiteli, kde jim krátce představili obec. Bylo poměrně obtížné ve vymezeném čase dvou hodin ukázat hodnotící komisi to nejlepší z Maršovic. Tohoto úkolu se bravurně zhostil místní ochotnický spolek Zornice (v čele opět s panem starostou), který pojal ukázku městyse jako "školní zájezd". Po zahajovací prezentaci na úřadě byl pro členy komise připraven autobus, do kterého nastoupili společně se zástupci z každého spolku nebo organizace. Během tohoto "školního výletu", kdy místní ochotníci hráli školou povinné děti a učitelku se vsuvkami cíleně mířených, a především humorných a vtipných scének, autobus provezl pasažéry všude, kde bylo třeba ukázat jim něco zajímavého a kde byly připravené prezentace jednotlivých spolků a ukázky ze života obce. Na všech zastávkách během tohoto "výletu" byli připraveni rovněž další zástupci organizací, aby několika slovy doplnili fotodokumentaci a další prezentaci.
Postupně se takto představili například spolek Sokol Maršovice, SDH Maršovice, Myslivecký spolek, Ochotnický divadelní spolek Zornice, Dětský klub Klubíčko, mateřská škola, jezdecký oddíl a další. Jednotlivá zastavení byla doplněna například prohlídkou farního kostela, fanfárou myslivců, ukázkou památné lípy, opravené kapličky, zvoničky a farní zdi, upozorněním na původní tvrz a na další důležité skutečnosti nebo plánované záměry. Děti z mateřské školy uvítaly komisi krátkým kulturním vystoupením a předaly všem členům komise malý dárek. Na některých zastávkách bylo připraveno pro hodnotitele také malé občerstvení. Důležité bylo dodržet z časových důvodů přesně stanovený program, který měly k dispozici všechny spolky na jednotlivých stanovištích, a dále byla pověřena paní z maršovického úřadu, která pečlivě dbala na dodržování časových zastávek a přesunů.
Ocenění
Do soutěže "Vesnice roku" byl městys Maršovice přihlášen celkem třikrát a vždy uspěl. Scénář příprav, organizace a ukázky Maršovic hodnotící komisi se každoročně odehrával ve velmi podobném duchu, jen s malými obměnami. Každý rok se program představení obce zaměřil na ukázku některých jiných míst, lokalit nebo částí obce. Avšak každou z ukázek a představení obce se táhl jako červená nit duch společenského života vyzařující sociální stmelení zdejších obyvatel, o čemž svědčí také oblast, ve které Maršovice dosáhly ocenění.
V roce 2014 prezentovala obec především činnost místních spolků. Za tuto činnost získaly Maršovice diplom za spolkový život.
Rok 2015 byl jediným rokem, kdy nám v den prezentace nepřálo počasí, ale navzdory dešťovým kapkám se občané mohli radovat ze získání modré stuhy za společenský život.
Zatím posledním rokem, kdy byla obec do soutěže přihlášena, byl rok 2016. Pro Maršovice znamenal tento rok obdržení diplomu za rozvoj komunitní společnosti.
Je potřeba rovněž zmínit, že členové všech komisí byli velmi vstřícní a s opravdovým zájmem se doptávali na různé záležitosti týkající se života obce, prohlíželi si prezentace a hovořili s představiteli všech spolků a dalšími místními občany. Během každé květnové soutěže byla vytvořena mírně adrenalinová, ale velmi příjemná atmosféra.
Závěr
Do soutěže šli obyvatelé Maršovic každý rok s tím, že si především chtějí užít společné přípravy a vyzkoušet si, jak se jim podaří připravit obec na soutěž. O to větší bylo překvapení a také zasloužená radost ze všech ocenění. Získaná ocenění rovněž svědčí o tom, jakým způsobem se pod vedením starosty obce dokáží stmelit všechny místní spolky a organizace, fungovat na jedné vlně a mířit společně ke stejnému cíli. Jsme rádi, že naše mateřská škola je součástí této komunity v obci, a snažíme se komunitní prostředí upevňovat a dále rozvíjet.