Mateřská škola "U kohoutka Sedmipírka" v Benešově oslavila výročí narození Karla IV.

Vydáno:

V květnovém vydání Řízení školy jsem vyzvala školy, aby nám do redakce poslaly popis a fotodokumentaci projektů, kterými si připomínají 700. výročí narození Karla IV. Mám radost z toho, jak rozmanité a nápadité projekty se realizovaly. Ten, který vám právě představujeme, získal ocenění především za to, že propojuje více organizací (ač věkově i zaměřením nesourodých). Organizace jistě nebyla jednoduchá, ale výsledek stojí za to. Velký obdiv patří všem, kteří se na realizaci podíleli, a od nás jako odměna putuje do Benešova ke kohoutkovi Sedmipírkovi balíček knih, který možná přinese další inspiraci... Naďa Eretová, šéfredaktorka Řízení školy Významné výročí 700 let od narození „Otce vlasti“ - císaře a krále Karla IV., které oslavujeme v tomto roce v celé naší zemi, upoutalo pozornost paní učitelek a dětí také z naší mateřské školy. Téma jsme začlenili do třídních vzdělávacích plánů už od ledna. Dětem jsme vypravovali o životě na hradech, prohlíželi si ilustrace v knihách, sledovali pořad o Karlu IV. na DVD...

 

 

 

 

Mateřská škola „U kohoutka Sedmipírka“ v Benešově oslavila výročí narození Karla IV.
Taťána
Mastná
ředitelka MŠ „U kohoutka Sedmipírka“ Benešov
Nápad uspořádat výstavu dostala paní učitelka Daniela Laštovková, školní koordinátorka EVVO. Svým nadšením pro věc „nakazila“ i ostatní paní učitelky. Ty pak oslovily rodiče a vyzvaly je ke spolupráci.
Naše mateřská škola již několik let spolupracuje se Středním odborným učilištěm stavebním v Benešově, proto jsme se obrátili s výzvou k zapojení žáků učiliště i na ředitelku této školy. Žáci výzvu ochotně přijali a namalovali krásné obrazy. Další exponáty výstavy byly dílem dětí ze všech 12 tříd mateřské školy a jejich rodičů. Žákyně prvního ročníku SOU, obor aranžér, celou výstavu v prostorách MŠ nainstalovaly. Sešlo se veliké množství královských korun, maket korunovačních klenotů, rytířských zbrojí, hradů, mostů, obrázků králů a princezen. Výstavě dominovala pozlacená královská koruna, ozdobená „drahokamy“, kterou z keramické hlíny vytvořily paní učitelky.
Slavnostního zahájení, které se uskutečnilo 25. května, se zúčastnily paní ředitelky SOU Mgr. Zlata Budayová a partnerské základní školy Mgr. Hana Procházková, učitelky MŠ s dětmi a několik rodičů. Atmosféru výstavy dokreslovala dobová hudba a podávaly se tradiční preclíky, kterými jako sponzorským darem přispěla jedna z benešovských pekáren. Ředitelka MŠ Taťána Mastná poděkovala všem, kteří se podíleli na realizaci této celoškolní akce, která svým rozsahem překonala akce minulé, a zároveň vyzdvihla důležitost oslav tohoto výročí.
Výstava byla veřejnosti zpřístupněna do 17. června. Všichni návštěvníci shodně oceňovali zajímavý nápad, zapojení veřejnosti do akce, a hlavně velkou kreativitu dětí.

Související dokumenty