Kouzlení s páskou - stromeček a baňky

Vydáno:

Papírová malířská páska má své využití i při výtvarných experimentech. Dobře se trhá nebo stříhá a po nalepení na papír se přes ni dá malovat. Skládat a lepit z pruhů nebo menších kousků pásky můžeme hlavně jednodušší tvary. Skvěle se nám to bude hodit při výrobě vánočního stromečku a baněk.

 

Kouzlení s páskou - stromeček a baňky
Jana
Podzemná,
lektorka výtvarných kurzů, DDM Helceletka, Brno
STROMEČEK
Pomůcky:
-
tvrdý papír vyšší gramáže, vel. A4-A2 podle požadované velikosti stromečku,
-
papírové pásky, mohou být užší i širší podle velikosti papíru,
-
nůžky,
-
prašné umělecké křídy (tzv. suché pastely), stačí 1-3 odstíny zelené + barva na pozadí, využijeme i malé zbytky,
-
houbičky nebo ubrousky či hadřík,
-
fixativ nebo lak na vlasy ve spreji.
Postup:
Z delších i kratších pruhů pásky postupně vytvoříme stromeček jednoduchého tvaru, lepíme jemně, moc netlačíme na pásku. Pomocí kříd vybarvíme stromeček i pozadí. Stačí pokreslit část díla a zbytek už můžeme rozetřít houbičkou nebo ubrouskem. Klidně můžeme přetírat i pásku. Stromeček získá jemný nádech pastelových tónů kříd.
Tip: Stromeček můžete vyrobit i na barevném tvrdém papíru a kreslit přes pásku třeba bílou křídou, bude vypadat zasněženě.
Nakonec setřepeme zbytky kříd a velmi opatrně sundáme pásku. Místa vykrytá páskou budou mít barvu papírového podkladu. Obrázek zafixujeme lakem na vlasy nebo fixativem ve spreji. Nakonec na stromeček můžeme vyrobit baňky a ozdoby, buď oblíbenou technikou, nebo následujícím způsobem.
VÁNOČNÍ BAŇKY A VLOČKY
Pomůcky:
-
tvary baněk vystřižené z tvrdého papíru,
-
úzká papírová páska, nůžky,
-
anilinové (brilantní barvy) nebo inkousty, tuše,
-
štětce, voda, hadřík,
-
mohou se hodit kreslicí potřeby.
Postup:
Ideální jsou jednoduché tvary jako kolečka, šišky, kapky. Vystřihneme je z tvrdého papíru. Polepíme je kousky pásky, vytvoříme pruhy nebo hvězdy. Na vymalování můžeme použít barevné křídy jako u stromečku nebo zvolit malování anilinovými barvami. Po zaschnutí opatrně sundáme pásku. Místa, co byla pod páskou, můžeme ještě dozdobit drobnými vzory a jemnou kresbou. Hodí se pastelky nebo výraznější mikrofixy. Zdařilé ozdoby mohou po nalepení na vhodný papír posloužit i k výrobě vánočního přáníčka.

Související dokumenty