Jak chutná podzim

Vydáno:

Nápad realizovat tento projekt vznikl na letní škole eTwinningu v Táboře v srpnu 2016. Tehdy jsem si, jako zcela úplná začátečnice eTwinningových projektů, domluvila spolupráci s kolegyní ze Slovenska, že spolu zrealizujeme tento projekt, a vyzkoušíme si tak naostro nově získané znalosti. Co je to vlastně eTwinning?

Jak chutná podzim
Mgr. Bc.
Jana
Kovářová
ředitelka mateřské školy V Lukách Rakovník, lektorka dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků
eTwinning je aktivita Evropské komise zaměřená na online spolupráci mezi školami a vzájemnou komunikaci učitelů realizovanou na portálu www.etwinning.net. Spolupráce může probíhat na několika úrovních: mezi učiteli, skupinami učitelů, řediteli, žáky i celými třídami. Je to možnost pro děti, žáky, studenty a učitele evropských zemí účastnit se projektů dalších zemí. Současně je to skvělá příležitost, jak zpestřit běžný výchovný a vzdělávací program či obohatit učební látku o jiné informace, ale také zkušenost, při níž je rozšiřováno povědomí dětí, žáků i učitelů o různorodosti multilingvální a multikulturní společnosti.
Řízení školy onlineHlavním cílem našeho projektu bylo vytvořit česko-slovenskou podzimní kuchařku, uvědomit si nejen rozdíly, ale i shody obou jazyků, poznávat a využívat informačních technologií při běžném denním programu, učit se pracovat podle předem daného harmonogramu a zapojit rodiny do vzájemné spolupráce. Všechny skupiny si dopředu společně stanovily harmonogram a postup práce, který obsahoval nejen cíle a výstupy, ale také veškeré naplánované aktivity, průběh a způsob ukončení projektu.
Seznámení týmů proběhlo prostřednictvím vzájemných seznamovacích aktivit v prostředí Twinspace, kam mají přístup pouze učitelé registrovaní v tomto projektu a ten, kdo je ke spolupráci pozván. Do projektu s námi byly zapojeny Základní škola Dubová a Základní škola Viliama Záborského, obě ze Slovenska. My Češi jsme si na seznámení připravili skupinové fotografie dětí se jmenovkami. Náš český tým připravil pro ostatní pexeso, kdy úkolem bylo najít fotografii dětí držících druh podzimního plodu a k němu najít tento podzimní plod, ale nakreslený. Děti tedy měly současně možnost pojmenovávat druhy ovoce, zeleniny, jejich využití, ale také je výtvarně ztvárnit pomocí různých technik (kresba, vytrhávání, lepení, malování...). Slovenské týmy pro nás připravily podobné pexeso. Při každém vstupu do prostředí Twnispace jsme s dětmi měli možnost prohlédnout si mapu Evropy a současně pomocí bodů poznat, kde se nachází Česká republika a kde Slovensko. V průběhu povídání a her se také děti dozvěděly názvy hlavních měst obou států, poznaly jejich vlajky i vlajky států okolních.
Po úvodních aktivitách pak došlo k setkání „naživo“ prostřednictvím videokonference. Přes počáteční potíže se spojením došlo ke společnému setkání, vzájemnému představení a došlo také na pozdravy českých i slovenských dětí (prvňáčci a druháci základní školy). Při setkání s kolegyní Marcelkou jsem také využila možnosti říci si, jakou formou budeme sdílet budoucí česko-slovenskou kuchařku, kolik receptů budeme potřebovat. Do podzimní kuchařky přispívali rodiče českých i slovenských dětí svými oblíbenými domácími recepty. Se slovenskou kolegyní jsme je postupně vkládaly do sdíleného Google dokumentu. Recepty jsme doplnily i barevnými obrázky dětí.
Řízení školyRecepty přibývaly a my jsme si mezitím s dětmi na obou stranách trochu pohráli a připravili jednoduché pokrmy z podzimních plodů. České děti vytvořily zelný salát, který byl tak skvělý, že ho ochutnaly děti v celé školce. To, jak tvoření probíhalo, jsme díky šikovnému chlapci dokumentovali a vytvořili krátký film. Podobně postupovali i kolegové na Slovensku. Děti z Dubové vytvořily těstovinový salát a ovocné podzimní ježky, slovenská skupinka Sovičky si pro nás připravila müsli a vše taktéž zdokumentovala. V prostředí Twinspace jsme si pak vzájemně zprostředkovali nejen toto tvoření, ale i další společné pečení.
Společně jsme podle dětmi i rodiči oblíbeného receptu vytvořili a upekli hraběnčin závin. Jeden den jsme připravili těsto, druhý den vše, co na závin patří. Těsto jsme připravili všichni společně - vyzkoušeli jsme si, jak se váží mouka, cukr, a snažili se odsypat požadované množství. Také poznání, co vše se skrývá ve vajíčku, bylo pro někoho nový zážitek. Konečně tvoření závinu proběhlo ve skupinách, kdy každá měla na starosti jeden krok důležitý pro očekávaný výsledek. Jedna skupina tedy strouhala jablka, další strouhala ořechy, jiná šlehala sníh z bílků. Poté, co každá ze skupin dokončila svůj dílčí úkol, jsme se společně sešli nad naším, již vyváleným těstem, a každá skupina přidala na těsto postupně to, co vytvořila - nastrouhaná jablka, rozinky, cukr, nastrouhané ořechy, sníh z bílků a nakonec jsme vše postrouhali těstem. Společně jsme náš výtvor odnesli paní kuchařce do kuchyně s prosbou o upečení. A jaký byl výsledek? Moc a moc skvělý, hned po obědě jsme všichni ochutnali. Kromě toho, že jsme si na vlastní kůži vyzkoušeli strouhání, šlehání, hnětení..., jsme také poznali, co to znamená pracovat jako tým - každý má svoji roli, svůj úkol, který musí být splněn, aby všichni dosáhli společného cíle.
Vyvrcholením celého projektu „Jak chutná podzim“ bylo závěrečné poslední setkání „naživo“ týmu slovenského i českého a vyhodnocení všeho, co se nám podařilo. Také společná „Česko-slovenská podzimní kuchařka“ byla výsledkem společného snažení, nezůstala však pouze v online prostředí Twinspace, ale dostala se i do rukou těch, kteří se na její tvorbě podíleli svými recepty - rodičům.
Co ještě projekt přinesl nového?
Dětem:
-
nové poznatky a rozšíření povědomí o naší zemi, ale i okolních státech,
-
uvědomění si rozdílnosti i shod obou jazyků,
-
náhled do historie obou zemí,
-
nové praktické zkušenosti - pracovní postupy, jiná forma práce a spolupráce,
-
radost z poznávání.
Učitelům:
-
jiná forma práce s dětmi,
-
seznámení s novými technologiemi a jejich využití při výchově a vzdělávání,
-
radost z práce.
Odkazy na videa:
-
https://animoto.com/play/WoaG0ILZTMGkxMHkOOuqxQ
-
https://tripwow.tripadvisor.com/tripwow/ta-084b-15dc-d852?atZ1;. V -vUG4C1PF0.gmail

Související dokumenty