Institut FILIA vzdělávání a prevence drogových závislostí

Vydáno:

Občanské sdružení Institut Filia vzniklo v roce 1995 a je zaměřeno především na odbornou, metodickou a informační pomoc pracovníkům a institucím v oblasti drogové prevence a vzdělávání. Výraznou část činnosti tvoří přímá preventivní práce s dětmi a mládeží. Institut Filia nepodporuje jednostranné extrémní postoje při řešení drogové problematiky, jeho snahou je umožnit co největšímu okruhu zájemců přístup k širokému spektru informací, aby si každý mohl zformovat svůj vlastní názor.

Institut
FILIA
vzdělávání a prevence drogových závislostí
Mgr.
Dagmar
Nováková
 
Institut
Filia
, o.s.
Během let se Institut Filia zaměřil hlavně na prevenci dětí předškolního věku a na žáky 1. stupně základních škol. Pracuje podle původní metodiky předsedkyně sdružení Mgr. Dagmar Novákové.
Preventivní programy, které jsou přímo realizovány pouze v Praze a nejbližším okolí, rámcově obsahují následující okruhy znalostí a postojů, které chceme utvářet:
 
pochopení pojmu zdraví v jeho třech složkách,
 
důležitost ničím neovlivněného vědomí, existence rostlin a dalších věcí, které mohou ublížit, ale být i užitečné,
 
důvody, které vedou k užití různých látek: zvědavost, problém nebo trápení, nerozumné přání, touha po energii nebo výkonu,
 
kdo za to může,
 
jak se (ne)chovat k cizím lidem,
 
kdo pomůže,
 
vytváření právního vědomí,
 
základ pochopení pojmu závislost,
 
různé typy drog, drogy legální a nelegální,
 
souvislosti s dalšími sociálně patologickými jevy – šikana, xenofobie, rasismus,
 
trestné činy, ohrožení cizími osobami a podobně.
Mnoho mimopražských školek realizuje prevenci díky proškoleným pedagogům.

Vzdělávací kurzy pro pedagogy MŠ a 1. stupně ZŠ v oblasti primární protidrogové prevence v kontextu podpory zdraví

Důraz je kladen hlavně na práci s metodikou, která má pomoci učitelům naplňovat minimální preventivní program a vzdělávací cíle v odpovídajících předmětech. Každý účastník obdrží metodiku a další pomůcky pro realizaci prevence ve třídě. Charakteristika prostředků a metod k dosažení stanovených cílů:
 
Dvoudenní kurzy v rozsahu 16 hodin s obsahem: historie a vývoj drogové problematiky, možnosti a meze řešení, základní údaje o drogách, teoretická východiska prevence, metodika práce s dětmi.
Přímou preventivní práci hradí školkám v Praze většinou městské části, školky mohou žádat i MŠMT. Institut Filia dostává finanční podporu na kurzy pro pedagogy od MŠMT, někde si školky získávají prostředky z jiných zdrojů.

Související dokumenty