Do mateřských škol přiletěly sovy...

Vydáno:

Ornita - jméno organizace, které dneska zná už leckterý předškolák. V letošním roce totiž připravila vzdělávací pořad o našich nočních predátorech, nazvaný „Desatero sov“. Program je určený nejen dětem ze základních škol a gymnázií, ale organizátoři tento zážitkový ornitologický pořad uzpůsobili i pro předškoláky. Do mateřských škol zamířily živé ochočené sovy jako výr velký, sova pálená, puštík obecný nebo kalous ušatý, ale i u nás jen výjimečně se objevující druh - sovice sněžní - kterou však všechny děti dobře znají z televizního filmu o Harry Potterovi.

Do mateřských škol přiletěly sovy...
 
Veronika
Voldřichová
 
sdružení Ornita
Děti jsou živými sovami fascinovány. Bez rozdílu věku podléhají jejich magickému kouzlu a většina z nich nalézá bez zaváhání kuráž pohladit si jejich hebké peří... A aby silný zážitek ze setkání se živými sovami příliš rychle nevymizel, připravila
Ornita
pro všechny účastníky programu barevnou tiskovinu s vyobrazením našich sov a pro pedagogy pak barevný tištěný encyklopedický plakát NAŠE SOVY, který na zdi mateřské školy pomůže poutavý zážitek připomínat a nad kterým si společně s dětmi mohou opakovat, jak se která sova jmenuje a jak vypadá.
Od září 2014 navštívily sovy více než 90 základních a mateřských škol a poutavé vyprávění o sovách si tak mohlo vyslechnout již více než 20 000 dětí. Program „Desatero sov“ je však unikátní a nebude se v dalších letech již opakovat. V tuto chvíli je možné program pro mateřskou školu objednat prostřednictvím webových stránek www.ornita.cz, kde jsou k dispozici podrobné podmínky uskutečnění programu, seznam volných termínů k objednání, ale i bohatá fotogalerie všech uskutečněných akcí, která zájemcům umožní lépe si průběh programu představit.
Setkání se živými zvířaty je pro děti vždy velmi vítaným zážitkem, který jim pomáhá vytvářet si citlivější vztah k přírodě. Tým
Ornity
rozhodně nepatří do skupiny „ukázkářů“ a jejich program je komponován citlivě pro dětskou duši. Tak vám přejeme, v případě že se rozhodnete pořad objednat do vaší mateřské školy, aby vaše zážitky a dojmy z tohoto setkání přinesly potřebné emoce i nové zajímavé informace o těchto tajemných nočních predátorech, kteří dosud volně obývají naši krajinu.
Podrobné informace o možnostech objednání programu najdete na www.ornita.cz. Tematický cyklus „Desatero sov“ bude ukončen 26. 6. 2015. Pro nadcházející školní rok připravuje Ornita nové téma „Vodní ptáci“, které bude pro mateřské školy realizováno v období leden-únor 2016.

Občanské sdružení ORNITA působí především v oblasti ekologické výchovy dětí a mládeže se zaměřením na ornitologii. ORNITA připravuje svoje projekty pro děti a mládež, tedy žáky mateřských, základních a středních škol, v hlavním městě Praze a ve Středočeském kraji. Cílem práce ORNITY je zvýšení ekologického vědomí, prohloubení lásky, rozvoj a podpora vztahu dětí a mládeže k přírodě. Tým ORNITY tvoří zkušení pedagogičtí pracovníci, odborníci z řad ornitologů, ekologů atp. Samozřejmostí je úzká spolupráce s pedagogy a učiteli zapojených škol a širokou veřejností.

Související dokumenty