Chlapecký sbor Boni pueri

Vydáno:

Nečekaná událost v povánoční atmosféře v Hradci Králové. Galakoncert chlapeckého sboru Boni pueri aneb zpívání s předškolními dětmi.

Chlapecký sbor Boni pueri
Romana
Brilová
ředitelka, Mateřská škola Ondřejov
V Hradci Králové
 
se dne 13. 1. 2019 od 16.00 konal galakoncert Boni pueri. Do té doby, než jsem koncert navštívila, jsem jen něco málo věděla o chlapeckém sboru. Boni pueri chlapecký sbor, který má sídlo v Hradci Králové. Kromě hlavního sboru se Boni pueri dělí na Pueráček, který navštěvují chlapci předškolního věku, Pueri primi, Pueri novi a Pueri scholaria.
Naši mateřskou školu navštěvoval Dominik, chlapec s neuvěřitelným temperamentem a zároveň se zajímavým hlasem. Chlapce bylo všude slyšet, vždycky hlasově a pohybově tzv. vyčníval. Dominik se o prázdninách přestěhoval s rodiči do Hradce Králové. V září se v Dominikově základní škole, kam nastoupil do první třídy, objevili odborníci z českého chlapeckého sboru Boni pueri, kteří ho přijali do Boni pueri primi. Kromě zpěvu se ve sboru Dominik také učí hrát na zobcovou flétnu, což pro něj není novinkou, protože první základy dostal již v naší mateřské škole.
Na koncert Boni pueri mne pozvala maminka Dominika. Byla jsem překvapená nádhernou atmosférou koncertu. Kromě Dominika mne velmi zaujalo oddělení Pueráček, hlavně proto, že s touto věkovou skupinou pracuji v mateřské škole. Toto oddělení je sestaveno z chlapců předškolního věku. Chlapci, pod vedením sbormistryně paní Mgr. Hany Musílkové, krásně zpívali. Písničky a skladby, které chlapci zpívali, jsem znala, některé zpívám s dětmi v mateřské škole. Vím, jak těžké je udržet pozornost takto malých chlapců, přesto se to paní Musílkové opravdu povedlo.
Těší mě, že Dominik navštěvoval právě naši mateřskou školu. Možná z něj bude jednou významný zpěvák a svým hlasem bude okouzlovat mnoho posluchačů sboru Boni pueri. Stejně tak tomu je i u britské sopranistky Christiny Johnston, která se zaměřuje převážně na klasické operní skladby a která s Boni pueri nazpívala píseň Pie Jesu. Shodou okolností i ona žila se svým manželem nedaleko Ondřejova.
Zpěv a rytmizace je nedílnou součástí výchovy dětí v předškolním věku. Cvičí paměť, soustředění, prosociální chování, jemnou a hrubou motoriku, sluchovou diferenciaci. V neposlední řadě působí zpěv příznivě při nácviku dýchání a řečových dovednostech. Proto si myslím, že každá mateřská škola by měla ke zpěvu a rytmizaci přistupovat zodpovědně a měla by naučit děti hravou formou zpívat a správně rytmizovat. Máme k tomu velké množství hudebních nástrojů, např. Orffovy hudební nástroje, flétny, melodické zvonkohry, metalofony a nebo si můžeme samy vyrobit nástroje z různých materiálů. Nejjednodušší z nich je třeba kelímek od krému s uzávěrem, kam můžeme nasypat rýži, čočku nebo jiné zvukově zajímavé předměty.
Velmi zajímavé hudební projekty pro děti předškolního věku probíhají v Rudolfinu, kde se děti interaktivním způsobem seznamují s klasickou hudbou. Dalším zdrojem neskutečných hudebních nápadů jsou semináře paní Lenky Pospíšilové. Zažila jsem jich několik a čerpám z její inspirace už řadu let, kdy se snažím předávat její nápady dál. Děti milují lidové písně, veselé písně, ale třeba i Ach synku, synku.
Zpívání a hudba mnohé učitelky a vůbec dospělé lidi přivádí do rozpaků, stydí se zpívat, což je opravdu velká škoda. Děti by měly být seznamovány s hudbou od nejútlejšího věku. I v moderní době bychom měli dbát odkazu našich předků, kteří díky hudbě zanechali v našich dějinách nesmazatelné stopy. Hudba nás totiž doprovází v dobrém i zlém. Hudba zní, když se narodíme, hudba zní, když zemřeme, a jak mi kdysi říkala moje paní učitelka klavíru, paní Eva Beránková z Ondřejova, že i ticho je hudba.

Související dokumenty