Česká filharmonie těm nejmenším

Vydáno:

Mnohým se při slovech klasická hudba či koncert nevybaví úplně nejpříjemnější pocity. Toto bylo odrazovým můstkem při koncepci workshopů České filharmonie pro předškolní děti: nabídnout jim taková hudební setkání, která by zaručila, že když se jejich účastník ocitne v blízkosti Rudolfina, nejenom že bude vědět, co se za jeho zdmi odehrává, ale také nebude mít zábrany ho nadále navštěvovat, protože mu mysl zaplní radostné vzpomínky. Poučený malý posluchač má velmi pravděpodobnou šanci stát se pilířem budoucího filharmonického obecenstva, potažmo vybudovat si kladný vztah ke klasické hudbě.

Česká filharmonie těm nejmenším
Veronika
Lucassen,
lektorka cyklu Rudolfínek a autorka jeho koncepce
Tato vznešená slova se pokouší naplnit celkem pět workshopů v cyklu Rudolfínek, které plánujeme pro sezónu 2015/2016. Aby byl výsledný efekt co největší, každá skupinka čítá ne víc než 25 návštěvníků, kteří jsou součástí různých vokálních i rytmických her, interaktivních výkladů, pohybových ztvárnění, přesouvají se z prostoru do prostoru, zapojují se do příběhů atd. Každá část tohoto cyklu, která trvá asi 50 minut, má vždy jedno hlavní podtéma (uvádíme ho za názvem v závorkách).
1. část: Malé (nejen) hudební řádění (KONCERTNÍ DŮM) - chce zážitkově seznámit s prostorami Rudolfina, zavede návštěvníky do různých míst a zákoutí, v nichž se hrají hudební hry a také nacházejí obrázky hudebních nástrojů. Výprava končí na samotném pódiu, kde se děti rozestaví podle „zasedacího“ pořádku filharmonického orchestru.
2. část: Hravá harfa (KONCERT) - je kombinací workshopu a koncertu. Zahrnuje pohybovou výchovu a hravý výklad o harfě. Tady jde o základy soustředěnějšího poslechu hudby a jemného nácviku, jak se v průběhu koncertu správně chovat.
3. část: Pelíšek plných bicích (RYTMUS) - se zaměřuje na interaktivní poznávání bicích nástrojů. Děti se v první půlce programu naučí několik rytmizací a zvuků a v druhé půlce je pak využijí při dramatizaci pohádky O zatoulaných tympánech.
4. část: Bystrý lišák Leoš (HLAS) - naplňuje ideu seznámit děti s operním zpěvem skrze dílo Liška Bystrouška Leoše Janáčka, nahlédnou do skladatelova stylu komponování, zkusí si hlasovou rozcvičku a samozřejmě se dozvědí, že i lidská řeč může často znít jako zpěv.
5. část: Hou, hou, housle jdou (MELODIE) - tato část (aniž by přímo závisela na absolvování čtyř předešlých) shrnuje doposud „probraná“ témata (koncertní síň, koncert, rytmus, vokální projev), současně dává prostor melodii, umožňuje si zblízka prohlédnout housle a poslechnout si několik krátkých skladbiček určených pro tento nástroj. Mimo cyklus Rudolfínek je možné navštívit program Vláčkem Dvořá(č)kem, který má větší kapacitu: 40-50 dětí, trvá 60 minut a hlavním tématem není nikdo jiný než Antonín Dvořák a jeho dvě nejznámější skladby: Humoreska a Smyčcový kvartet F-dur „Americký“.
Praktické informace
-
Program je určený pro žáky mateřských škol ve věku 4-6 let.
-
Kapacita jednoho workshopu: 25 dětí
-
Délka programu: 50 minut
-
Cena vstupenky: 100 Kč
-
Pedagogický doprovod má vstup zdarma.
-
Rezervace vstupenek na e-mailové adrese: edu@ceskafilharmonie.cz

Související dokumenty