Čas pro rodiče - "Prevence úrazů dětí předškolního věku"

Vydáno:

V rámci výzvy OP VVV realizujeme projekt "Profesní rozvoj pedagogů MŠ V Lukách a podpora provázanosti předškolního a základního vzdělávání ve spolupráci s rodinou". Jeho součástí jsou i tematická setkání odborníků s rodiči naší školy, tzv. ČAS PRO RODIČE. Spolupráci s rodinou považujeme za stěžejní ve vzdělávacím procesu v mateřské škole, a proto i témata setkávání s odborníky vycházejí ze zájmu rodičů.

 

 

 

 

Čas pro rodiče - "Prevence úrazů dětí předškolního věku"
Mgr. et Mgr.
Jana
Kovářová,
ředitelka školy, Mateřská škola V Lukách Rakovník
Ve školním roce 2016/2017 se uskutečnila setkání s těmito odborníky a jejich tématy:
-
Umějí nás zachránit - den se záchrannými složkami - Jaroslava Čečrdlová (září 2016)
-
Výchova dětí v rodině - PhDr. Václav Mertin (říjen 2016)
-
Logopedie a výchova řeči - Mgr. Pavlína Jirkovská (leden 2017)
-
Školní zralost a připravenost dětí pro vstup do základní školy - Mgr. Jana Kovářová (březen 2017)
-
Zdravá výživa předškolních dětí - Anna Hornofová (březen 2017)
-
Emoční inteligence u předškolních dětí - Mgr. Helena Vlčková (duben 2017)
V září 2017 jsme zahájili další etapu setkávání rodičů s odborníky na nejrůznější témata.
Každý z nás se pravděpodobně někdy zranil a určitě ne jednou - řízl, odřel, zakopl, uklouzl, spálil, či si dokonce zlomil ruku. Někdy nám i drobné úrazy trochu komplikují život, ale zahojí se a nic se neděje, vše se vrátí "do starých kolejí". Bohužel se však i stávají úrazy, které zkomplikují život celé rodině na dlouhou dobu či natrvalo.
Jak ochránit děti před úrazy a jak reagovat a co dělat, pokud již k úrazu dojde? Jak poskytnout první pomoc a jak správně reagovat při nejčastějších úrazech dětí? Odpovědi bylo možné vyslechnout na setkání s Lucií Kolářovou. Je zdravotní sestrou se zkušenostmi z oddělení ARO, má vlastní rehabilitační a masérskou praxi. Zároveň působí jako lektorka Červeného kříže pro výuku dětí a dospělých v oblasti první pomoci.
Struktura besedy vycházela ze základního uspořádání bytu či domu a z nejčastějších rizik úrazů dětí předškolního věku právě v jednotlivých místnostech.
Jaké nástrahy čekají na děti například v
obývacím pokoji nebo v kuchyni?
Určitě pozor na elektrické zásuvky, pohovky a gauče. Nebezpečné mohou být i komody, které nejsou pevně ukotveny ke stěně. Víme, kde máme uložené léky? A jsou skutečně mimo dosah zvídavých dětí? Podobně je vhodné dávat pozor na jedovaté rostliny.
Zmíněna byla též
rizika různých oslav a vánočních svátků
- hořící svíčky, vosk, vánoční stromečky a s tím související i riziko popálenin, kterými mohou být ohroženy děti i v kuchyni, kde určitě není vhodné podceňovat umístění rychlovarné konvice a umístění nožů či jiných domácích pomocníků při vaření jídla. Malá panenka posloužila jako figurína při ukázce, jak zasáhnout v případě vdechnutí jídla, a to jak u kojence, tak i staršího dítěte a dospělého.
Čím vším jsou ještě naše děti ohroženy? Například
koupelna
je velmi rizikovým místem, pokud zde máme nejen různé potřeby na holení, ale především čisticí prostředky. Také vana a koupání ve vaně bez dozoru může být nebezpečné, a to i když je ve vaně pouze 5 centimetrů vody na výšku.
Co nejčastěji ohrožuje zdraví našich dětí ve
venkovním prostředí?
Rodiče by měli zbystřit při rodinných setkáních venku, ale také při běžném zahradním grilování. Zvýšená opatrnost je vhodná i při setkání se psem, který může být domácím mazlíčkem, ale i ten však má rád svůj klid a klidné zázemí pro odpočinek. Dejme pozor na poklopy a jímky, se kterými se ještě dnes můžeme setkávat. Naopak, hitem posledních let na zahradách je trampolína a s ní související velký výskyt úrazů - zlomené končetiny, vyražené zuby...
V průběhu setkání byla zmíněna i rizika související s nesprávným chováním dětí a především jejich rodičů v silničním provozu - nebezpečné probíhání mezi auty, nedostatečný dohled nad dětmi u silnice.
Velmi zvýšené opatrnosti je třeba dbát, pokud máme na zahradě bazén a zvláště, pokud je přikrytý (dítě vůbec netuší, že pod plachtou je voda). Může tak dojít k utonutí dítěte, pokud mu není poskytnuta okamžitá pomoc.
To, jak v případě úrazu dětem pomoci, jak reagovat a co dělat, bylo součástí setkání. Rodiče měli možnost nejen se dotazovat na to, co je zajímá, ale také si sami mohli vyzkoušet na figuríně, jak postupovat při zástavě srdce malého předškolního dítěte, ale i dospělého člověka.
Setkání lze považovat za velmi podnětné nejen pro rodiče předškolních dítek, ale i pro dospělé, kteří s dětmi pracují.

 

 

 

Související dokumenty