Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé a další pracovníci škol,

Vydáno:

 

Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé a další pracovníci škol,
Stanislav
Štech,
ministr školství, mládeže a tělovýchovy
je mi velkou ctí, že vás mohu přivítat při příležitosti zahájení školního roku 2017/2018. Začátek školního roku je vždy slavnostním okamžikem, pro Vás však zároveň pokračuje Vaše náročná a zodpovědná práce.
Vzdělávání ve školách je pro nás přitom pro všechny naprosto klíčové: jen škola může zajistit všem dětem spravedlivý přístup ke kultuře, jen ona učí žít s velice různými lidmi. Vzdělávání však neprobíhá jen ve škole – nové metody, postupy, nástroje ve světě mimo ni musejí představovat inspiraci nebo nabídku pro zvyšování kvality. To vyžaduje lepší podmínky: materiální zázemí, finanční ohodnocení pedagogů i nepedagogů, vzdělávací příležitosti pro kariérní růst a samozřejmě také volnější ruce bez zbytečné administrativy pro vedení škol.
Jsem si plně vědom, že poslední dva roky byly pro učitele, ale i pro rodiče a děti náročné; podařilo se nám společně prosadit řadu změn, o kterých jsem přesvědčen, že v delší perspektivě povedou k lepšímu fungování škol, k vytváření přátelského a férového prostředí a k tomu, že učitelé i děti se ve školách budou cítit dobře. Systematicky se snažíme o zlepšení postavení učitelů i nepedagogů, bojujeme za jejich lepší finanční ohodnocení, za lepší podmínky pro jejich práci, za to, aby si lidé učitelů vážili a učitelská profese byla ve společnosti brána jako potřebné, smysluplné a respektované povolání. V tomto úsilí musíme vytrvat i v dalších letech.
Ještě jednou přeji Vám všem, pedagogům i nepedagogickým pracovníkům úspěšný školní rok.