Střídavá péče - ano, či ne?

Vydáno:

Střídavá péče je dnes pojem velebený i proklínaný. Tuto formu péče otcové u soudu tvrdě vyžadují, zatímco matky stejně zásadně odmítají. Jak vypadá její dnešní realizace, kam se posunula judikatura soudů a co se s ní nebo proti ní dá dělat? Pojďme se na odpovědi na tyto i další otázky podívat v následujícím zamyšlení.

Střídavá péče – ano, či ne?
JUDr.
Daniela
Kovářová
advokátka a prezidentka Unie rodinných advokátů
Střídavá péče je forma uspořádání po rozvodu nebo rozpadu rodičovského vztahu, podle které se střídají intervaly, kdy je dítě v péči jednoho rodiče, s intervaly u rodiče druhého. Navzdory letité snaze různých skupin i jednotlivců o změnu zákona nemá tato forma péče přednost před jinými formami – péčí jednoho rodiče či péčí společnou. Hned na počátku řekněme, že je to dobře, protože každé dítě je individuální a v každém jednotlivém případě musí soud vždy zkoumat, jaká péče je pro konkrétní dítě tou nejvhodnější.
Adjektivum nejvhodnější vystihuje problém mnohem pádněji než jiná přídavná jména, zejména adjektivum nejlepší, rodiči v soudní při častěji používané
.
V rodině totiž lze jen obtížně uzavřít, co je lepší a co horší varianta. Někdy se zdá, že v rodinných vztazích je málokdy hodnocení objektivní, neboť záleží spíš na úhlu pohledu, na názoru, na hodnotové orientaci posuzovatele (nejčastěji rodiče).
Střídavá péče ideální
V ideálním případě se otec a matka střídají v péči o dítě v týdenních či jinak dlouhých intervalech a dítě si po skončení těchto intervalů předávají. Teoreticky není vyloučeno, aby dítě bydlelo ve stále stejném bytě, v němž se naopak budou střídat rodiče. Tato varianta, na první pohled ideální, vyžaduje ovšem finančně dobře situo