Semiramis

Vydáno:

Na základě rostoucí poptávky po vzdělávání se během loňského roku v rámci Semiramis, z. ú., úspěšně profilovalo Centrum vzdělávacích aktivit, kterému se již podařilo realizovat téměř 30 akreditovaných seminářů především pro pedagogy. Těch už nové centrum proškolilo přes 300.

 

 

 

 

Semiramis
Bc.
Miroslav
Zavadil
DiS.
ředitel Semiramis, z. ú.
Semiramis, z. ú., je nestátní nezisková organizace, která se kromě služeb v oblasti závislostí a poradenství pro děti, mládež a rodiny věnuje v první řadě realizaci primární prevence rizikového chování ve Středočeském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Centrum vzdělávacích aktivit vzniklo jako reakce na poptávku pedagogů po uceleném konceptu vzdělávání, souvisejícím se službami poskytovanými školám. V současné době nabízí celkem 20 akreditovaných kurzů. Nabídka kurzů dále roste zejména díky velké poptávce po vzdělávání. Zásadní je podle Evy Kohoutkové, vedoucí centra, aby vzdělání přesně odpovídalo požadavkům účastníků. „Kurzy šijeme na míru těm, kteří o ně mají zájem. Za důležité považujeme hlavně osobní přístup a neustálé sledování poptávky, na základě které témata kurzů průběžně aktualizujeme. Zajištujeme také profesionální lektory, kteří mají co nabídnout,“ říká Kohoutková.
Frekventanty kurzů jsou většinou pedagogičtí pracovníci, kteří se chtějí v oboru dále rozvíjet a kterým často nestačí informace získané ve škole. „Jsou to lidé, kteří si uvědomují změnu, cítí, že škola jako vzdělávací instituce se neustále mění. Je to podobné jako v každém oboru. Přibývá celá řada nových informací, metod a postupů, jak práci zvládat lépe, jak obohatit ji i sebe samotného,“ říká Kohoutková. Současný systém vzdělávání pedagogů podle ní často dostatečně nezohledňuje, jak naučit pedagogy pracovat se třídou, jak zvládnout kolektiv, jak jenom neučit, ale také vést. Vzdělávací kurzy Semiramis, z. ú., jsou proto strukturované v první řadě jako podpora pedagogů, která by měla přispět k tomu, aby mělo pedagogické řemeslo opět dostatečnou váhu, a která by pedagogy vybavila kompetencemi k tomu, aby obstáli v měnícím se světě nejen dětí, ale i rodičů, kteří se nezřídka snaží přenést svou zodpovědnost za výchovu a vývoj dětí právě na školu.
Letošní rok se též nese ve znamení šablon do škol, díky kterým je vzdělávání pro školy přístupnější než kdykoli dříve. „Uvědomujeme si, že zajistit financování vzdělávání pro pedagogy je pro školy mnohdy velmi náročné a současně je také problematické uvolnit celý pedagogický tým. Snažíme se proto školám v domlouvání termínů vycházet vstříc a zároveň jim pomáháme v získávání financování na vzdělávací aktivity,“ říká Kohoutková. Centrum vzdělávacích aktivit Semiramis, z. ú., je z tohoto důvodu připraveno pomoci škole se vším, co bude potřebovat. „Školám nabízíme komplexní servis. Osobně hovoříme s vedením školy, abychom zjistili jejich možnosti a požadavky. Máme znalosti v oblasti šablon, celý systém s vedením probereme, naplánujeme a pomůžeme vyplnit. Školy si podle nás zaslouží v množství práce, kterou mají, určitý nadstandard, který jim chceme poskytnout,“ dodává Eva Kohoutková.
Kromě vyhlášených kurzů, které najdete na webových stránkách Semiramis, z. ú., je možné vzdělávání objednat přímo do škol a na základě šablon je tak využít i pro celý pedagogický sbor. „Není nutné vybírat si pouze z naplánovaných kurzů, po domluvě jsme schopni realizovat také témata na klíč, na jehož obsahu se může účastník výrazně podílet a kurz tím přizpůsobit vlastním potřebám a představám,“ uzavírá informace o nabídce Kohoutková.
Novinkou letošního podzimu je rozšíření záběru i mimo pedagogickou oblast. Centrum již nyní nabízí akreditované vzdělávání pro sociální pracovníky a v budoucnu se zaměří i na adiktology. „Naše zkušenost ukazuje, že při setkání odborníků vždy vznikne inspirativní a obohacující prostředí. I tato nabídka se proto rozrůstá a my věříme, že u nás každý najde téma, které ho osloví,“ nastiňuje další směřování centra Eva Kohoutková.
Aktuální informace o vyhlášených kurzech najdete na webových stránkách Semiramis, z. ú., (http://www.ossemiramis. cz/vzdelavani-profesionalu/) a pro získání dalších informací můžete využít též e-mail cva@os-semiramis. cz nebo telefon +420 734 319 991.
Reference:
„Na pozici krajské školské koordinátorky prevence jsem nastoupila v říjnu 2012. Měla jsem velké štěstí, že jsem byla přijata od ledna 2013 do specializačního studia pro školní metodiky prevence realizovaného organizací Semiramis, z. ú. Nejen že jsem se dozvěděla spoustu pro sebe nových a přitom základních a zásadních informací o projevech rizikového chování, o jejich způsobu řešení, o práci se třídou, důležitosti přijetí pozice školních metodiků prevence ve školách, ale velice důležité pro mne byly i postřehy kolegů z kurzu, tedy pedagogů, metodiků, kteří otevřeně mluvili o problémech, se kterými se ve školách potýkají. Pro úřednici jsou to cenné informace. Navázali jsme osobní vazbu, ze které, snad mohu říci, stále vzájemně čerpáme. Vzhledem k tomu, že Semiramis, z. ú., na přelomu roku 2014/2015 pořádal ještě nástavbový vzdělávací kurz, opět jsem jejich služby ráda využila. Dodnes z poskytnutých informací a materiálů čerpám. Především děkuji lektorům Mgr. Markétě Jírové Exnerové, DiS., a Bc. Miroslavu Zavadilovi, DiS. Věřím, že nejen já, ale všichni do spolupráce zapojení pedagogové jsou s prací a nabídkou Semiramis, z. ú., spokojeni.“
Mgr. Dita Kosová, krajská školská koordinátorka prevence, Královéhradecký kraj