Právní předpisy významné pro práci škol a školských zařízení - Změny za období prosinec 2014

Vydáno:
Právní předpisy významné pro práci škol a školských zařízení
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová
Ph. D.
specialista na školskou problematiku
SBÍRKA ZÁKONŮ
Vyhláška č. 272/2014 Sb., kterou se mění vyhláška č. 317/2005 Sb., o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků, akreditační komisi a kariérním systému pedagogických pracovníků, ve znění vyhlášky č. 412/2006 Sb. a č. 329/2013 Sb.
Částka:
111/2014 Sbírky zákonů
Datum účinnosti:
25. listopad 2014
Je novelizováno ustanovení § 6a odst. 3 vyhlášky. Podle novelizovaného znění doplňující studium k rozšíření odborné kvalifikace, kterým získává jeho absolvent způsobilost vykonávat činnost speciálního pedagoga, trvá nejméně 350 hodin (nikoli již nejméně 650 hodin).
Vyhláška č. 281/2014 Sb., o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí
Částka:
114/2014 Sbírky zákonů
Datum účinnosti:
2. prosinec 2014
Vyhláška stanoví hygienické požadavky na venkovní prostory, místnost pro denní pobyt a odpočinek, šatnu, hygienická zařízení a úklid a nakládání s prádlem.
Vyhláška č. 283/2014 Sb., kterou se mění vyhláška č. 259/2012 Sb., o podrobnostech výkonu spisové služby
Částka:
115/2014 Sbírky zákonů
Datum účinnosti:
1. leden 2015
Rozsáhlá novela posiluje provázanost ustanovení vyhlášky s národním standardem pro elektronické systémy spisové služby a vzorovým provozním řádem archivu oprávněného k ukládání archiválií v digitální podobě a zpřesňuje ustanovení způsobující uživatelské problémy.

INFORMACE MŠMT
Zdroj:
MŠMT zveřejnilo Věstník 11/2014. Věstník obsahuje
 
informace o statistickém zjišťování v roce 2015 - výkaz S 53-01 (výkaz o zahájení povinné školní docházky v základní škole),
 
informace o udělení schvalovacích doložek učebnicím a učebním textům.
V listopadu 2014 schválila porada vedení MŠMT
indikátory Strategie vzdělávací politiky České republiky do roku 2020.
Cílem stanovení indikátorů je umožnit hodnocení implementace opatření vedoucí k naplňování základních strategických směrů, kterými jsou: snižování nerovností ve vzdělávání; podpora kvalitní výuky a učitelů jako jejího klíčového předpokladu; odpovědné a efektivní řízení vzdělávacího systému.

INFORMACE ČŠI
ČŠI nabízí všem zájemcům o problematiku vzdělávání
přehledy vybraných informací a zajímavostí ze zahraničních elektronických zdrojů.
ČŠI informuje o podmínkách inspekčního elektronického zjišťování, které proběhlo v listopadu 2014 a jehož tématem byl počet romských žáků vzdělávaných dle RVP ZV a RVP ZV - přílohy upravující vzdělávání žáků s LMP.
ČŠI zveřejnila
 
výsledky mezinárodního šetření
ICILS 2013
zaměřeného na testování informační a počítačové gramotnosti. V ČR byli do šetření zapojeni žáci 8. ročníků základních škol a žáci odpovídajících ročníků víceletých gymnázií ze 170 škol,
 
výsledky zjišťování zaměřeného na alternativní metody výuky.
ČŠI zveřejnila tematickou zprávu
Bezpečnost ve školách a školských zařízeních.
Na základě poznatků zjištěných v rámci inspekční činnosti v říjnu a listopadu 2014 ČŠI zformulovala doporučení - minimální standard bezpečnosti ve vztahu k prostorovým a organizačně-technickým opatřením a personálním opatřením.

VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV
Veřejná ochránkyně práv v sekci
Ombudsmanka dětem a náctiletým
upozorňuje na diskriminaci, kterou může být např. nepřijetí dítěte se zdravotním postižením do školní družiny.
Ombudsmanka se setkala s případem mimořádně nadaného dítěte s nadprůměrnou inteligencí, které má zároveň poruchu autistického spektra, konkrétně tzv. Aspergerův syndrom. Tohoto žáka, kterému pomáhal asistent pedagoga jen po dobu výuky, do školní družiny odmítli bez asistenta přijmout.
Ombudsmanka si ale myslí, že i když žák potřebuje ve škole pomoc asistenta, nelze mu znemožnit účastnit se každý den školní družiny ve stejném rozsahu jako dětem bez postižení. Tento postup nelze omluvit ani obavami ze zvládnutí chování dítěte bez asistenta pedagoga ve školní družině. Že jednání školy není v pořádku, uznala i česká školní inspekce. Škola podmínky ve školní družině nakonec změnila.

NOVÁ LEGISLATIVA
Upozornění - daňová sleva za umístění dítěte v mateřské škole nebo jiném zařízení péče o děti předškolního věku
Zákon č. 115/2014 Sbírky zákonů, o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině a o změně souvisejících zákonů, s účinností od 29. 11. 2014 novelizuje zákon o daních z příjmů.
Do zákona o daních z příjmů je vloženo nové ustanovení § 35b upravující slevu za umístění dítěte. Základní důsledky plynoucí z tohoto ustanovení jsou následující:
 
Jeden z rodičů dítěte, které je umístěno v mateřské škole nebo jiném zařízení péče o děti předškolního věku, může v daňovém přiznání za rok 2014 uplatnit slevu za umístění dítěte v zařízení péče o děti předškolního věku.
 
Zařízením péče o děti předškolního věku se rozumí jakékoliv zařízení zabývající se celodenní péčí o dítě předškolního věku, tj. např. mateřská škola zapsaná v rejstříku škol, dětská skupina, lesní školka.
 
Slevu lze uplatnit za každé vyživované dítě.
 
Výše slevy za umístěné dítě odpovídá výši výdajů prokazatelně vynaložených za umístění vyživovaného dítěte v daném zdaňovacím období, a to maximálně do výše minimální mzdy (tj. za rok 2014 maximálně do výše 8 500 Kč, za rok 2015 maximálně do výše 9 200 Kč).
 
Výdaje prokazatelně vynaložené za umístění vyživovaného dítěte je nutné doložit potvrzením mateřské školy nebo jiného zařízení péče o děti předškolního věku. Forma potvrzení není právním předpisem stanovena.
 
Výdaje prokazatelně vynaložené za umístění vyživovaného dítěte představují výdaje spojené s úhradou úplaty vlastního vzdělávání, nikoli s úhradou úplaty stravného nebo s úhradou jiných úplat (např. platba za divadelní představení, které děti navštívily).
 
Potvrzení o úhradě úplaty lze rodiči umístěného dítěte vydat jen jednou za rok, a to na začátku nového kalendářního roku. Poprvé se potvrzení vydá v lednu 2015 o celkové úhradě úplaty za rok 2014.
Upozornění - ustanovení zákona o zaměstnanosti a zákona o inspekci práce, které nabydou účinnosti 1. 1. 2015
Zákon o zaměstnanosti i zákon o inspekci práce byly novelizovány zákonem č. 136/2014 Sb.
Novela zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti
S účinností od 1. 1. 2015 jsou mezi osoby se zdravotním postižením znovu zařazeny
osoby zdravotně znevýhodněné
(§ 67 odst. 2). Toto „rozšíření“ kategorie osob se zdravotním postižením je důležité pro zaměstnavatele s více než 25 zaměstnanci v pracovním poměru, kteří jsou povinni zaměstnávat osoby se zdravotním postižením ve výši povinného podílu 4 % z celkového počtu zaměstnanců (§ 81 odst. 1).
Zaměstnanci, kteří v minulosti získali rozhodnutí krajské pobočky Úřadu práce o uznání za osobu zdravotně znevýhodněnou a jejichž rozhodnutí je stále platné, nemusí absolvovat nové posouzení svého zdravotního stavu a považují se i nadále za osobu se zdravotním postižením.
Jedním ze způsobů tzv.
náhradního plnění
výše uvedeného povinného podílu je odebírání výrobků nebo služeb od zaměstnavatelů zaměstnávajících více než 50 % zaměstnanců, kteří jsou osobami se zdravotním postižením.
Od 1. 1. 2015 novela zpřísňuje podmínky tohoto způsobu náhradního plnění. Bude se jednat o odebírání výrobků nebo služeb od zaměstnavatelů zaměstnávajících více než 50 % zaměstnanců
na zřízených nebo vymezených chráněných pracovních místech
(§ 75), kteří jsou osobami se zdravotním postižením [§ 81 odst. 2 písm. b)]. Podle ustanovení § 75 odst. 1 je chráněné pracovní místo pracovním místem zřízeným zaměstnavatelem pro osobu se zdravotním postižením na základě
písemné dohody s Úřadem práce
. Je vhodné, aby školy a školská zařízení (zaměstnavatelé) prověřily, zda dodavatelé výrobků nebo služeb, od nichž výrobky nebo služby odebírají, budou splňovat tuto podmínku od 1. 1. 2015.
Současně je nutné mít na paměti, že dle přechodných ustanovení novely (čl. II bod 2 zákona č. 136/2014 Sb.) plnění povinného podílu za rok předcházející dni nabytí účinnosti tohoto zákona se řídí podle zákona č. 435/2004 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona.To znamená, že
plnění povinného podílu za rok 2014 se řídí podle zákona o zaměstnanosti ve znění účinném do 1. 1. 2015.
Novela s účinností od 1. 1. 2015 zpřísňuje povinnosti
evidence
o odebraném náhradním plnění (§ 81 odst. 3) a
hlášení
plnění povinného podílu krajské pobočce Úřadu práce (§ 83).
Novela zákona č. 251/2005 Sb., o inspekci práce
S účinností od 1. 1. 2015 zákon o inspekci práce definuje správní delikt právnické osoby, který spočívá v tom, že právnická osoba nezajistí, aby
zaměstnanec nepřekročil zákoníkem práce stanovený rozsah práce konané na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti
[§ 25 odst. 1 písm. c)]. Za tento správní delikt hrozí pokuta až do výše 2 000 000 Kč [§ 25 odst. 2 písm. c)].
S účinností od 1. 1. 2015 se zpřísňuje pokuta za správní delikt právnické osoby, který spočívá v tom, že právnická osoba poruší
stanovené povinnosti při vzniku, změnách, skončení pracovního poměru, dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti
[§ 25 odst. 1 písm. a)]. Maximální výše pokuty za tento správní delikt se zvyšuje z 300 000 Kč na 2 000 000 Kč [§ 25 odst. 2 písm. a)].

PŘIPRAVOVANÁ LEGISLATIVA
Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 75/2005 Sb., o stanovení rozsahu přímé vyučovací, přímé výchovné, přímé speciálně pedagogické a přímé pedagogicko-psychologické činnosti pedagogických pracovníků, ve znění nařízení vlády č. 273/2009 Sb., předložený MŠMT
Cílem novely je
 
vyrovnat nedůvodné rozdíly ve stanoveném týdenním rozsahu přímé pedagogické činnosti ředitelů základních škol a ředitelů středních škol,
 
další strukturace pravidel pro určení rozsahu přímé pedagogické činnosti ředitelů mateřských škol a částečné snížení jejich přímé pedagogické činnosti; další strukturace bude dovedena až do počtu tříd 19 a více a jemu odpovídajícímu týdenními rozsahu přímé pedagogické činnosti 6 hodin,
 
zohlednění větší organizační náročnosti řízení právnických osob, které vykonávají činnost více druhů škol, snížením rozsahu přímé pedagogické činnosti o 2 hodiny týdně,
 
umožnění snížení rozsahu přímé pedagogické činnosti ředitelů škol účastných na mezinárodních programech nebo projektech nebo pokusném ověřování podle školského zákona až o 2 hodiny týdně.
Navrhovaná účinnost:
1. září 2016

Související dokumenty

Pracovní situace

Hospodaření s FKSP od roku 2024
Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Školský zákon a jeho vyhlášky
Poskytování školního stravování z pohledu zákazu diskriminace
Souhlas se zpracováním osobních údajů ve školách - nejčastější situace
Co dělat, když škole přijde poškozené zboží?
Co dělat, když škole nepřijde zboží, které si objednala?
Policie ve škole
V jakých případech může škola odmítnout či odložit pomoc Policii ČR
Únor 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Březen 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Změna pracovního poměru
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Školy a cestování žáků: školní zájezdy
Volba ZŠ a postup v případě neshody rodičů
Školský rejstřík
Založení pracovního poměru jmenováním – zástupce ředitele
Přístupnost školního webu podle litery zákona
Metodické komentáře k zákonu Lex Ukrajina 2
Způsob poskytování poradenských služeb školským poradenským zařízením

Poradna

Jmenování ředitele
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost
Škola v přírodě
Střet zájmů
Doprovod do školy
DPČ
Zákoník práce
Výpověď
Úvazky
Střídavá péče

Zákony

435/2004 Sb. o zaměstnanosti
251/2005 Sb. o inspekci práce
111/2014 Sb. o celkovém množství elektřiny a plynu spotřebovaném v České republice v roce 2013

Vyhlášky

115/2014 Sb. o provedení některých ustanovení zákona o zbraních