Právní předpisy významné pro práci škol a školských zařízení - Změny za období březen 2015

Vydáno:
Právní předpisy významné pro práci škol a školských zařízení
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová
Ph. D.
specialista na školskou problematiku
SBÍRKA ZÁKONŮ
Zákon č. 40/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů
Částka:
19/2015 Sbírky zákonů
Datum účinnosti:
6. březen 2015
Zákon odstraňuje nedostatky zákona o veřejných zakázkách a ruší některá ustanovení přijatá v rámci předchozích novel zákona. Např. bylo zrušeno dřívější ustanovení § 71 odst. 6 zákona upravující postup, pokud zadavatel obdržel ve lhůtě pro podání nabídek pouze jednu nabídku; byl zrušen dřívější § 74a Seznam hodnotitelů, § 77
Mimořádně nízká nabídková cena
se nově vztahuje i na elektronické aukce.

INFORMACE MŠMT
MŠMT vydalo
Metodické doporučení zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí žáků a studentů ve školách a školských zařízeních - Minimální standard bezpečnosti.
Minimální standard bezpečnosti vyčleňuje např. prostorová a organizačně-technická opatření, personální opatření, vnitřní předpisy a dokumentaci školy.
K podpoře zajištění ochrany budov ministerstvo vyhlásilo neinvestiční dotační program
Podpora zabezpečení škol a školských zařízení.

INFORMACE CERMAT
CERMAT informuje
v Maturitním zpravodaji č. 29
o zkoušce společné části maturitní zkoušky z cizího jazyka. Dále budou následovat zpravodaje zaměřené na matematiku a zkoušku z českého jazyka a literatury.
MŠMT zveřejnilo kritéria hodnocení zkoušek a dílčích zkoušek společné části maturitní zkoušky a
kritéria celkového hodnocení maturitní zkoušky pro maturitní zkoušku ve školním roce 2014/2015.
 

INFORMACE ČŠI
ČŠI bude monitorovat pilotáž zavádění jednotných přijímacích zkoušek na střední školy. ČŠI upozorňuje, že byl stanoven upravený formulář přihlášky ke vzdělávání -studiu ve střední škole (forma vzdělávání - denní), na který uchazeč může uvést až dvě střední školy.
ČŠI zveřejnila:
 
tematické zprávy
zaměřené na problematiku vzdělávání žáků dle RVP ZV a RVP ZV LMP (s přihlédnutím k identifikaci romských žáků) a problematiku péče poskytované pedagogicko-psychologickými poradnami a speciálně pedagogickými centry žákům s lehkým mentálním postižením (s doplněním o problematiku asistentů pedagoga),
 
překlad mezinárodní zprávy z šetření PISA 2012, která přináší výsledky šetření v oblasti individuální schopnosti žáků kreativně řešit problémy,
 
zprávu z mezinárodního šetření PISA 2012:
Finanční gramotnost patnáctiletých žáků.
ČŠI představila odborné veřejnosti první návrh modifikovaných kritérií pro hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání, podle nichž ČŠI postupuje při hodnocení všech škol a školských zařízení zapsaných do školského rejstříku. Upravená hodnoticí kritéria vznikají v rámci modelu tzv. kvalitní školy.

INFORMACE NÁRODNÍHO ÚSTAVU PRO VZDĚLÁVÁNÍ
Zdroj: www.nuv.cz
NÚV vydal publikaci Závěrečná zkouška podle jednotného zadání ve škole, školní rok 2014/2015. Publikace je pojata jako metodická příručka popisující postup přípravy, průběhu zkoušky a úpravy některých specifických momentů zkoušek (např. závěrečná zkouška v případě žáků se speciálními vzdělávacími potřebami).

VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV
V tiskové zprávě ze dne 9. 2. 2015 informuje ombudsmanka o
pravidlech provozu dětského domova
ve vztahu k mladým lidem, kteří v domově pobývají dobrovolně i po dosažení zletilosti na základě smlouvy s dětským domovem. Pokud se ředitelé rozhodnou dětský domov po dobu školních prázdnin uzavřít a dětem zařídí pobyt mimo zařízení, musí se postarat také o tyto mladé lidi. To znamená, že jim musí zajistit (a financovat) náhradní ubytování a stravování.

JUDIKATURA
Ústavní soud svým nálezem (Nález Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 19/14, datum rozhodnutí 27. 1. 2015) potvrdil, že
povinné očkování dítěte
(nebo imunita dítěte proti nákaze nebo skutečnost, že se dítě nemůže očkování podrobit pro trvalou kontraindikaci) je podmínkou přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání. Argumentace Ústavního soudu je založena na tom, že prioritou je ochrana veřejného zdraví a děti (resp. jejich rodiče) se v případě přijetí k předškolnímu vzdělávání musí podrobit principu solidarity.

PŘIPRAVOVANÁ LEGISLATIVA
Návrhy vyhlášky o některých opatřeních k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních a o změně vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů a výročních zpráv, a vyhlášky č. 263/2007 Sb., kterou se stanoví pracovní řád pro zaměstnance škol a školských zařízení zřízených MŠMT, krajem, obcí nebo dobrovolným svazkem obcí,
předložený MŠMT
Návrh vyhlášky konkretizuje povinnost škol a školských zařízení přijímat opatření k zajištění bezpečnosti dětí, žáků a studentů s tím, že bezpečnostní opatření zahrnují opatření personální, organizační, technická či jiná, včetně zavedení bezpečnostních prvků (dohled nad dětmi a nezl. žáky a jeho rozvrh, umožnění pobytu dětí a žáků ve škole před vyučováním, poučení žáků o rizicích spojených s uskutečňováním činností, ustavení pozice recepční či vrátného pro kontrolovaný vstup do budovy školy, instalace kamerových systémů, zavedení elektronických karet a čipů, kódovací zařízení apod.). Vyhláška nestanoví, jakými konkrétními opatřeními má škola či školské zařízení bezpečnost zajišťovat, je však povinna vést o těchto opatřeních
průkaznou dokumentaci.
Dále se konkretizují povinnosti škol a školských zařízení v oblasti
zajištění dohledu nad dětmi a nezletilými žáky
škol a školských zařízení všech zřizovatelů (přičemž se v zásadě přebírá dosavadní úprava daná vyhláškou č. 263/2007 Sb.) a upravují se
pravidla vstupu
do staveb a na pozemky sloužící škole a školskému zařízení. Navrhuje se nabytí účinnosti vyhlášky patnáctým dnem po jejím vyhlášení.
Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 33/2005 Sb., o jazykových školách s právem státní jazykové zkoušky a státních jazykových zkouškách, předložený MŠMT
Podle návrhu vyhlášky se označují jazykové zkoušky podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky. Tím se jazykové zkoušky stanou srovnatelnými s ostatními, zejména mezinárodními zkouškami.
Dále navrhovaná novela zakotvuje větší standardizaci a modernizaci celého procesu organizace státních jazykových zkoušek, zkušební řád je přehlednější, přesnější a zaručuje spravedlivý průběh zkoušek ve všech školách; stanoví se pevná délka jednotlivých částí zkoušek, zakotvují se principy důslednější kontroly a opravy testů a jejich uchovávání. Navrhuje se upravit organizaci státních jazykových zkoušek speciálních pro obor překladatelský, aby bylo umožněno konat tyto zkoušky na počítači. S ohledem na zvýšení cen mezinárodních jazykových zkoušek, ke kterým došlo za posledních deset let, bylo zvýšeno finanční rozpětí za absolvování státních jazykových zkoušek.
Účinnost novely vyhlášky je navržena od 1. 7. 2015.

Související dokumenty

Pracovní situace

Hospodaření s FKSP od roku 2024
Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Školský zákon a jeho vyhlášky
Poskytování školního stravování z pohledu zákazu diskriminace
Souhlas se zpracováním osobních údajů ve školách - nejčastější situace
Co dělat, když škole přijde poškozené zboží?
Co dělat, když škole nepřijde zboží, které si objednala?
Policie ve škole
V jakých případech může škola odmítnout či odložit pomoc Policii ČR
Únor 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Březen 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Změna pracovního poměru
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Školy a cestování žáků: školní zájezdy
Volba ZŠ a postup v případě neshody rodičů
Školský rejstřík
Založení pracovního poměru jmenováním – zástupce ředitele
Přístupnost školního webu podle litery zákona
Metodické komentáře k zákonu Lex Ukrajina 2
Způsob poskytování poradenských služeb školským poradenským zařízením

Poradna

Jmenování ředitele
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost
Škola v přírodě
Střet zájmů
Doprovod do školy
DPČ
Zákoník práce
Výpověď
Úvazky
Střídavá péče

Zákony

40/2015 Sb. , kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů