Pracovní poměr asistenta pedagoga

Vydáno:

Máme ve škole zaměstnanou na základě projektu školní asistentku. Pracovní poměr jí byl založen 3. 1. 2017 do 31. 12. 2017 a následně dodatkem prodloužen do 31. 12. 2018. Paní bude ve škole pokračovat po 1. 1. 2019 jako asistentka pedagoga. Řešíme problém, zda pracovní poměr uzavřít na rok, či na dva roky, když vyšetření dítěte je na dva roky.

Pracovní poměr asistenta pedagoga
JUDr.
Petr
Bukovjan
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
*
zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů
ODPOVĚĎ:
Protože je školní asistentka pedagogickým pracovníkem, vztahuje se na ni právní úprava obsažená mj. v zákoně o pedagogických pracovnících, včetně ustanovení § 23a o pracovním poměru na dobu určitou pedagogického pracovníka. Dle toho ustanovení platí až na výjimky, že doba trvání pracovního poměru na dobu určitou pedagogického pracovníka mezi týmiž smluvními stranami činí nejméně 12 měsíců, může být ode dne vzniku prvního pracovního poměru opakována nejvýše dvakrát a celková doba trvání pracovního poměru na dobu určitou pedagogického pracovníka mezi týmiž smluvními stranami nesmí přesáhnout ode dne vzniku prvního pracovního poměru tři roky.
Pokud jste první pracovní poměr sjednali na dobu určitou od 3. 1. 2017 do 31. 12. 2017, nebyla tím (byť o pár dnů) splněna podmínka minimální doby trvání pracovního poměru 12 měsíců, ledaže by šlo o náhradu za dočasně nepřítomného pedagogického pracovníka na dobu jeho překážek v práci nebo by školní asistentka nesplňovala předpoklad odborné kvalifikace podle zákona. Z pravidla o maximální době trvání pracovního poměru na dobu tří let výjimka dle zákona o pedagogických pracovnících neexistuje.
Byť o tom může být spor, v odborné literatuře se objevil názor, že i v tomto případě lze použít výjimky dle ustanovení § 39 odst. 4 zákoníku práce o zvláštní povaze práce. Její použití je ale vázáno na písemnou dohodu s odborovou organizací, případně na úpravu ve vnitřním předpisu zaměstnavatele, pokud u něho odborová organizace nepůsobí.