NÚV připravuje pro školy mnohostrannou podporu v oblasti kariérového poradenství

Do výuky lze začlenit pracovní listy pro vzdělávací oblast Člověk a svět práce, videoukázky oborů vzdělání nebo Profitest. Poradci na školách mohou projít e-learningovým kurzem. Rodičům lze doporučit bezplatné a individuální služby Centra kariérového poradenství.

NÚV připravuje pro školy mnohostrannou podporu v oblasti kariérového poradenství
Mgr.
Pavlína
Šťastnová,
vedoucí oddělení pro analýzy trhu práce a kariérové poradenství NÚV
PhDr.
Jana
Gajdošová,
odborná pracovnice Centra kariérového poradenství NÚV
Kariérové poradenství je činnost, která má nezastupitelné místo v činnostech školy a která představuje velmi rozsáhlý prostor pro rozvoj nejrůznějších aktivit v závislosti na možnostech školy, včetně zaujetí pracovníků pro toto téma.
Význam kariérového poradenství realizovaného přímo ve školách spočívá zejména v tom, že má možnost zasáhnout značné množství mladých lidí a je dostupné pro každého žáka. Nejedná se o nahodilé předání informací, ale je zde možnost každodenního a dlouhodobého působení, kdy lze žáky motivovat a vést v procesu kariérního rozhodování, včetně rozvoje klíčových dovedností, motivace k úspěšnému ukončení studia a k dalšímu vzdělávání i mimo formální vzdělávací systém. Využití obou pilířů kariérového poradenství na školách, tedy kariérového vzdělávání i individuálního poradenství, tak umožňuje komplexně působit na žáka tak, aby dokázal využít svůj potenciál. K tomu, aby mohla škola pracovat na rozvoji kariérového poradenství, potřebuje mít nástroje a pomůcky, které jí umožní nastavit činnosti v oblasti kariérového poradenství podle potřeb žáků. V tomto může školám značně pomoci Národní ústav pro vzdělávání (dále jen „NÚV“).
Kromě koncepční a analytické činnosti nabízí NÚV také přímé poradenství, a to zejména prostřednictvím Centra kariérového poradenství, které poskytuje individuální služby žákům i dospělým, osobám se zdravotním postižením, sociálně znevýhodněným a rizikovým skupinám mladých lidí. Online nástrojem informační a metodické podpory je integrovaný informační systém ISA+ (www.infoabsolvent.cz), kde najdou výchovní poradci, ale i další pracovníci z oblasti kariérového poradenství množství informací a pomůcek, které jim umožní co nejlépe vykonávat práci kariérového poradce. Příkladem nástroje pro podporu kariérového poradenství na školách je sada pracovních listů, které mohou využívat učitelé průřezového tématu / vzdělávací oblasti Člověk a svět práce či výchovní/kariéroví poradci při výuce a které provázejí žáky v procesu kariérového rozhodování.
Centrum kariérového poradenství (dále jen „CKP“) se soustřeďuje zejména na rozvoj služeb v oblasti kariérového rozhodování a zkvalitňování informačního a metodického zázemí pro poskytovatele i příjemce kariérového poradenství. CKP je tak především poradenským a konzultačním pracovištěm pro kariérové poradce a také pro široké spektrum klientů všech věkových kategorií a stupňů dosaženého vzdělání. Na CKP je možné se obrátit telefonicky, prostřednictvím e-mailu a také lze jeho pracovníky kontaktovat osobně (nejlépe po předchozí domluvě).
Na podporu rozvoje kariérového poradenství byl v Národním ústavu pro vzdělávání vyvinut v rámci projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy1) informační systém www.infoabsolvent. cz, ve kterém mají jeho uživatelé přístup k informacím o úplné nabídce možností vzdělávání na středních a vyšších odborných školách. Naleznou zde také informace o situaci na trhu práce, o uplatnění absolventů či informace o způsobu řešení problémových situací ve studiu (například při předčasném odchodu ze školy, při volbě špatného oboru vzdělání apod.). Jde o rozsáhlý informační systém, který byl oceněn experty OECD jako jeden z nejlepších informačních nástrojů v Evropské unii.
Jak se na portálu orientovat? Informační portál je rozdělen do čtyř základních sekcí, které přinášejí informace z oblasti vzdělávání, trhu práce, motivují žáky, kterým učení moc nejde, a samostatně přinášejí informace pro znevýhodněné žáky.
Kam na školu – obory s maturitou i vyučením, obory vyšších odborných škol
V sekci Kam na školu je zveřejněna komplexní a aktuální vzdělávací nabídka všech středních (od gymnázií až po praktické školy) a vyšších odborných škol. Každý obor je podrobně popsán. Uživatelé se tak dozvědí, co se v jednotlivých oborech naučí, pro jaké profese je zvolený obor připraví, v jakém dalším vzdělávání je vhodné pokračovat a kde je vhodné si hledat po skončení školy práci, aby uplatnili získané znalosti a dovednosti.
U každého oboru se zájemci dozvědí, na jakých školách je daný obor vyučován, jaké jsou požadavky u přijímacího řízení (včetně informace o tom, zda se na daný obor konají přijímací zkoušky), kolik žáků škola přijala v předchozím roce a kolik jich přijme letos. Získají také další informace, které mohou ovlivnit výběr daného oboru. V této sekci lze vybírat školu jak podle oboru, tak podle školy, povolání, ve kterém chce uživatel působit. Součástí nabídky je například možnost vybírat školy s daným oborem ve zvolené vzdálenosti od místa bydliště.
Při výběru oboru mohou pomoci videoukázky vybraných oborů vzdělání. V těchto ukázkách je názorným způsobem popsáno, na jakou práci daný obor vzdělání připravuje – na co se soustředí vzdělávání a jak se absolventi poté uplatní. Obory lze také vybírat prostřednictvím obrázkového vstupu, který umožňuje i těm, jež se nedokážou orientovat v psaném slově, aby si vybírali vhodný vzdělávací obor jednodušší cestou.
V této sekci lze najít i odkaz na Profitest, což je zájmový test k ověření předpokladů pro studium, zájmy a zaměření. Profitest neposkytuje jednoznačné doporučení, ale slouží především k základní orientaci a k tomu, aby žáci začali o sobě přemýšlet.
Absolventi škol a trh práce
Druhá sekce se jmenuje Absolventi škol a trh práce a je zaměřena na informace spojené s trhem práce, a to včetně pracovního uplatnění absolventů škol. Důvodem pro zařazení informací z trhu práce do informačního portálu www.infoabsolvent.cz je úzké propojení oblasti vzdělávání a pracovního trhu. V systému jsou tak obsaženy aktuální poznatky ze světa práce (např. vývojové trendy jednotlivých profesí, zaměstnanost i nezaměstnanost v daném oboru nebo odvětví, finanční ohodnocení v jednotlivých odvětvích a povoláních, spokojenost absolventů škol a jejich názory na studium, názory a požadavky zaměstnavatelů na pracovníky, včetně absolventů škol apod.). V této sekci najdou uživatelé komplexní přehled všech publikací, analytických studií k nejrůznějším specifickým tématům problematiky uplatnitelnosti absolventů na trhu práce a kariérového poradenství, které byly v rámci projektu zpracovány.
Bez bariér až na trh práce
Třetí sekce se zaměřuje na informace, které jsou klíčové při vzdělávání žáků se zdravotním postižením nebo sociálním znevýhodněním nejen pro odborníky, ale hlavně pro žáky samotné. V této sekci lze nalézt výsledky různých šetření, např. názory žáků na zvolené obory, úspěšnost na trhu práce, předčasné odchody ze škol a mnoho dalších zajímavých poznatků. Uživatelé zde najdou na jednom místě podstatné informace pro volbu školy či pro samotný proces vzdělávání.
Jak na to – rady a doporučení
Velmi důležitá je poradenská sekce Jak na to – rady a doporučení, neboť tato část informačního portálu www.infoabsolvent.cz provádí uživatele krok za krokem procesem rozhodování o studiu. V této sekci jsou shromážděny nejen informace důležité pro správné splnění nároků přijímacího řízení (například termíny přijímacích zkoušek, odvolání, formuláře přihlášek pro vstup na střední školu apod.), ale najdete zde informace k dalším tématům, na které lze v průběhu vzdělávání narazit a ne vždy si s nimi ví každý rady (např. co dělat, když žákům nejde učení, ztratí motivaci ke studiu, zájem o obor apod.). Jsou zde rady a doporučení, jak postupovat, kam se obrátit. Poradenská doporučení naznačují různé cesty k vyřešení konkrétních problémů a nabízejí varianty, jak je zmírnit nebo odstranit.
Národní ústav pro vzdělávání vydává také řadu publikací, které mohou pomoci pracovníkům v oblasti kariérového poradenství v jejich práci. Jde například o publikace z oblasti trhu práce, kde je každý rok vydávána v rámci projektu VIP Kariéra II – KP souhrnná publikace Absolventi a trh práce, ve které jsou shrnuty hlavní poznatky, jež se odehrály během daného roku při uplatnění absolventů škol na trhu práce. Dále jsou pravidelně vydávány tematicky zaměřené analytické publikace – pro oblast Struktury žáků a oborů, vzdělávací programy, vzdělávací nabídka škol například publikace Vývoj vzdělanostní a oborové struktury žáků a studentů ve středním a vyšším odborném vzdělávání v ČR a v krajích ČR a Postavení mladých lidí na trhu práce ve srovnání se stavem v EU – 2014/15.
Dalším tematickým okruhem jsou Potřeby trhu práce a uplatnění absolventů škol na trhu práce. Zde byly vydány například publikace Potřeby zaměstnavatelů a připravenost absolventů škol – srovnání 2004–2013, Nezaměstnanost absolventů škol se středním a vyšším odborným vzděláním – 2015 či Analýza inzertní nabídky zaměstnání v denním tisku a na internetu – 2012 a mnohé další.
Dalším velkým tematickým okruhem je Přechod absolventů ze škol na trh práce a do terciárního vzdělávání. Zde vyšla například publikace Úspěšnost absolventů SŠ ve vysokoškolském studiu, předčasné odchody ze vzdělávání. V neposlední řadě jsou zde publikace zaměřené na uplatnění žáků se zdravotním postižením či sociálním znevýhodněním [například Metodika využití příkladů dobrých praxí v oblasti podpory vzdělávání a integrace žáků se znevýhodněním (zdravotním i sociálním) v praxi škol či Absolventi škol se zdravotním postižením a trh práce].
NÚV vydává také řadu publikací z oblasti kariérového poradenství. V těchto knihách naleznou pracovníci škol řadu zajímavých informací. Jde například o publikace Jak žáci základních a středních škol vybírají svou další vzdělávací nebo pracovní kariéru; Analýza práce a potřeb poradců v oblasti kariérového poradenství na školách či Zpráva o předčasných odchodech ze vzdělávání – Přehled opatření a příklady dobrých praxí v zahraničí a v ČR. Uvedené publikace jsou pouze zlomkem toho, co NÚV publikuje. Širší přehled je možné získat na internetových stránkách ústavu www.nuv.cz či na informačním portálu www.infoabsolvent.cz.
Zájemcům o studium problematiky kariérového poradenství nabízí NÚV 12 modulů e-learningového kurzu eKariéra+, který byl původně součástí projektu VIP Kariéra II. Do vzdělávání bylo v průběhu projektu zapojeno více než 3700 pedagogických pracovníků, poradenských pracovníků či jiných zájemců o kariérové poradenství. Pro vysoký zájem frekventantů kurzu byly jednotlivé moduly elearningového vzdělávání eKariéra+ společně s některými moduly z předchozího e-learningového kurzu eKariéra (realizovaného v rámci projektu VIP – Kariéra) aktualizovány a upraveny do jednotné podoby (vhodné pro tisk). Soubor 23 tematických okruhů byl zpřístupněn na informačním portálu www.infoabsolvent.cz v sekci Jak na to (Jsem poradce – kariérové poradenství). Samotný e-learningový vzdělávací program eKariéra+ je pro zájemce stále dostupný na http://ekariera.nuov.cz.2)
Moduly zahrnují mimo jiné tato témata:
-
adaptace absolventa na přechod ze školy do zaměstnání,
-
poradenství pro zájemce o soukromé podnikání,
-
kompetenční model služeb zaměstnanosti,
-
stres a antistresové poradenství,
-
praktické aspekty vzdělávání žáků s odlišným mateřským jazykem,
-
volba střední školy žáků se zdravotním postižením,
-
nástroje a opatření ve vzdělávání osob se zdravotním a jiným znevýhodněním.

1 Informační systém byl vytvořen v rámci projektu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy VIP Kariéra II - Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy s finanční podporou ESF a státního rozpočtu ČR. Je výsledkem činnosti Národního ústavu pro vzdělávání.
2 Kurz je volně přístupný, je však již bez tutorské podpory, neboť projekt VIP Kariéra II - KP byl již ukončen.

Související dokumenty