Může být supervize pro učitele přínosem?

Vydáno:

Můj článek je určen pracovníkům ve školách, kteří zvažují supervizi pro sebe, pro školní poradenské pracoviště nebo pro celý pedagogický sbor. Stejně tak se může hodit těm, na jejichž škole už supervize běží, ale dosud se neodhodlali ji pro sebe využít. (Jak říkával jeden turecký kavárník propagující své cukrovinky: „Nezkusíš, nevíš.“) Chápu, že to není úplně jednoduché. Předmětem supervizního nazírání jsou totiž otázky a nejistoty, které práce v pomáhajících profesích přináší. Ty se snažím ve svém článku legitimizovat a povzbudit tak učitele, aby se neostýchali je se supervizorem sdílet. Také chci alespoň trochu přiblížit, jak supervizor pracuje a co supervize učiteli může přinášet. Vycházím jak ze svých vlastních pracovních zkušeností, tak i z odborných článků na toto téma.

Může být supervize pro učitele přínosem?
PhDr.
Ludmila
Boková,
socioložka, konzultantka Rodičovské linky
Co je supervize?
Začněme jednou z mnoha definic: „Slovo supervize může vyvolávat představu jakési vyšší kontroly, hodnocení. V koncepci integrativní supervize Českého institutu pro supervizi však supervizí rozumíme bezpečnou, laskavou a obohacující zkušenost. Supervizor má být průvodcem, který pomáhá supervidovanému jedinci, týmu, skupině či organizaci vnímat a reflektovat vlastní práci a vztahy, nacházet nová řešení problematických situací. Supervize může být zaměřena na prohloubení prožívání, lepší porozumění dané situaci, uvolnění tvořivého myšlení a rozvoj nových perspektiv profesního chování. Současně může být supervize také modelem učení. Cílem supervize tak může být vyšší uspokojení z práce, zvýšení její kvality a efektivity, prevence profesního vyhoření. Je prokázáno, že prostřednictvím „dominového efektu“ může být dobrá supervize prospěšná nejen supervidovanému, ale především jeho klientům, žákům, zaměstnancům atd.“1)
V tomto smyslu se supervize zčásti překrývá s jinou formou podpory, která je v souvislosti s dalším vzděláváním učitelů stále častěji zmiňována, a tou je mentoring. V obou případech jsou důležité vztah a důvěrnost (mlčenlivost); cíle a funkce2) jsou rovněž obdobné. V některých ohledech se však liší. Mentorem je zpravidla zkušený kolega v dané škole, supervizor je externista, který absolvoval speciální výcvik ve vedení supervize. Mentor (mimo jiné) pomáhá učiteli v jeho didaktických postupech, tedy učí ho „řemeslu“ - tuto ambici supervizor nemá. Metody výuky rozhodně nejsou předmětem supervize.
Proč a kde je supervize důležitá?
Supervize má své místo všude, kde člověk z podstaty své práce vstupuje do vztahů s druhými lidmi a ovlivňuje jejich další počínání, stav nebo prožívání, tedy v tzv. pomáhajících profesích, mezi které jsou zahrnováni i učitelé.
Pracujeme-li u obráběcího nebo šicího stroje, je výsledný produkt do značné míry dán jednak předepsanými pracovními postupy, jednak také naší šikovností, rychlostí a pracovními návyky. Kolizní situace (výpadek proudu, porucha stroje) mají svůj popis a jasná řešení. Narazíme-li na vadný materiál, můžeme ho vyřadit. Dojde-li k chybě, je v naprosté většině případů jasné, co se stalo. Zmetek je možné vyhodit a zapomenout na něj, protože nic necítí a další osud nemá.
U pomáhajících profesí není situace zdaleka tak přehledná a jasná. Příčiny vyplývají z některých specifických skutečností:
1.
Přes veškeré odborné kvality pracovníka jsou průběh práce a její výsledek těžko odhadnutelné, protože závisejí i na předem daných nebo nově se objevivších okolnostech u spolupracujícího subjektu (klient, žák, pacient), které pracovník nemůže nijak ovlivnit. Domluvených (stanovených) cílů se tak někdy nedaří dosáhnout, i když se zdály být reálné.
2.
Spolupráce je ovlivňována kvalitou vztahu, který se mezi pracovníkem a spolupracujícím subjektem nutně, a to i při krátkodobé spolupráci, vytváří.
3.
Spolupráce probíhá v interakcích doprovázených občas silnými emocemi (na obou stranách), které doznívají i poté, co situace byla vyřešena.
4.
Pracovník je nucen rozhodovat samostatně a bezprostředně v náročných situacích, na které se nelze předem připravit. Reakce a způsoby řešení pak odpovídají spíše jeho zkušenostem a založení než nějakým stanoveným postupům, jsou svébytné, a tedy podléhají srovnávání.
5.
Většina lidí působících v pomáhajících profesích pracuje v týmu, v rámci nějaké organizace nebo instituce, kde fungují určité způsoby komunikace, pravidla a vztahy na všech úrovních a napříč nimi. V závislosti na jasnosti, otevřenosti a míře konsenzu se pak klima v organizaci pohybuje na škále skvělé - přijatelné - nesnesitelné.
To všechno ovlivňuje prožívání pracovního procesu. Nejistota, zklamání a neuspokojení z práce, různé obavy, pocity selhání a viny, lítost ke spolupracujícím subjektům, ale i vztek na ně i na kolegy jsou, troufám si tvrdit, právě proto běžnou a přirozenou součástí práce v pomáhajících profesích. Pokud jsou tyto pocity časté, nebo dokonce trvalé a nejsou nijak ošetřeny, vedou k syndromu vyhoření. Supervize pomáhá nahlédnout na jejich příčiny a s nimi pak pracovat, uvědomit si limity dané pracovní rolí, vyjasňovat nejasné, hledat jiné způsoby komunikace i řešení problémů, zkrátka odborně se posouvat a zároveň posilovat profesní sebedůvěru.
Supervize ve škole
Supervize pomáhá prozkoumat, co, jak a proč pracovník dělá, což může vzbuzovat obavy, např. z úniku informací nebo z kritiky. Supervizor je však etickým kodexem vázán mlčenlivostí, tedy se sdělenými fakty zachází jako s důvěrnými. Pokud jde o kritiku, odkazuji na definici uvedenou výše. Nicméně obavám učitelů se nelze divit - jejich profese je nejkritizovanější profesí v zemi. Při spolupráci s učiteli mívám pocit, že jsou pod tlakem a stále ve střehu, odkud se na ně snese nějaká stížnost a jak to dopadne.
V prostředí škol se pohybuji zhruba 20 let v nejrůznějších rolích, v posledních letech i jako supervizorka. Všechny mé zkušenosti potvrzují, že témata, která pedagogové do spolupráce přinášejí, souvisejí v naprosté většině se skutečnostmi, které jsem vyjmenovala výše. Je to například vliv situace v rodině na charakter a chování dětí ve škole, selhávání dítěte, absence kryté rodiči, šikana, výchovné problémy, podezření na násilí na dětech nebo jejich zneužívání, problémy s ochranitelskými nebo agresivními rodiči, vztahy mezi dětmi, nezájem, drzost a agresivita z jejich strany. Pracujeme na konkrétním případu a postupně se vynořují další, spíše osobní nebo týmová témata, tedy např. nejistota vztahující se k vlastnímu postupu, hranice vlastních možností, pocit marnosti a neuspokojení z práce, nejasnosti kolem využívání pravidel daných školou, odlišnosti v přístupu k problémovým žákům a třídám. Právě tímto ponorem a záběrem se supervize odlišuje od ostatních forem podpory, které mají učitelé na škole samozřejmě také k dispozici. Supervize je jedinečná v tom, že se zaměřuje přímo na práci učitele, zejména na jeho možnosti, potřeby a prožívání, v týmové supervizi navíc na komunikaci a vztahy v pedagogickém sboru.
Předpokladem úspěšné supervize je ochota a připravenost pracovníků sdílet ve skupině, v týmu nebo pouze se supervizorem (v individuální supervizi) své otázky, pochybnosti a pocity. Co však je úspěšná supervize? Přichází-li učitel do supervize s otázkou „Co mám dělat, když...?“ a očekává jasnou odpověď nebo návod, může být průběhem a výsledkem supervize zaskočen a někdy i zklamán. Supervizor mu nenabídne vlastní odborné řešení, ale hlubší prozkoumání zadaného problému, včetně pedagogových dosavadních postupů, emocí s tím spojených, nástrojů, které má k dispozici, a vztahového rámce3), ve kterém se všechno děje. Když se na takové formě spolupráce dohodnou, výsledkem bývá náhled, porozumění, úleva, povzbuzení a občas (ne vždy) i klíč k řešení, po kterém učitel volal. To je vlastně dobrý a užitečný výsledek. Možná však dostane učitel, který odchází ze supervize spokojený a povzbuzený, otázku „Tak co ti poradil?“, na kterou se mu někdy těžko odpovídá. Samotný proces tohoto nahlížení, tedy reflexe vlastní práce a sebereflexe ve smyslu prožívání, je totiž v prostředí školy dosti nezvyklý a vzbuzuje rozpaky.
Názorný příklad
Učitel vešel do supervize s otázkou: „Mám ve třídě dva kluky, kteří mají mezi sebou neustálé konflikty, už si s tím nevím rady. Někdy je to opravdu nebezpečné. Co s tím?“ Hlubší prozkoumání ukázalo, že v pozadí stojí jak osobnosti chlapců, zejména sociální a emoční nezralost jednoho z nich, tak i jejich pozice ve třídě - outsideři na sobě vzájemně závislí. Učitel bojuje s pocity bezmoci a vlastního selhání. Povzbudila jsem učitele v jeho funkčních postupech - zajímavý přístup k výuce, zaměstnávání dětí, přátelské a klidné řešení konfliktů -, pokusila jsem se sejmout z něj zodpovědnost za existenci konfliktů (tedy ozřejmění situace a osobností chlapců), probrali jsme možnost uplatnit pravidla daná školním řádem a dala jsem i doporučení - zklidňovat po předchozí domluvě chlapce krátkodobým umístěním do učitelovy blízkosti v případě hrozícího nebo zachyceného konfliktu. Jak však tento učitel odpoví na případnou otázku „Tak co ti poradila?“? Je jasné, že toho proběhlo mnohem víc než pouhé doporučení nebo rada.
Nezvyklosti supervizního procesu pro učitele - tedy reflexe vlastní práce i prožívání - nasvědčuje i námitka, se kterou se setkávám: Učitelé by do supervize šli, kdyby byl supervizor po ruce ve chvíli, kdy akutně něco řeší. To je moment, kdy potřebují ventilovat své emoce a najít odpověď na své otázky. Úlevu jim přináší rozhovor s kolegy, což je jistě v pořádku, a nějak si s tím, třeba i s jejich pomocí, poradí. Nemají potřebu se k tomu vracet. Supervize je vnímána jako možný ventil a zdroj užitečných doporučení v konkrétní situaci. To k supervizi samozřejmě také patří. Nicméně prozkoumání již proběhlého je přínosné, i když byl problém vyřešen. Pohled supervizora je jiný než pohled kolegů ve škole, kteří se v dané situaci dobře orientují a často ji i sdílejí. Ve snaze zorientovat se a porozumět klade supervizor otázky, někdy, pravda, znepokojivé, které nabízejí jiný úhel pohledu a širší souvislosti. Navíc - složité situace se opakují a někdy je jejich příčina systémová, což supervize pomáhá odkrýt. Takovou příčinou bývá například nejasnost role učitele, jeho nejistota, co se od něj vlastně očekává. Jedná se o téma, kterého jsme se přinejmenším dotkli ve všech supervizích, jež jsem dosud vedla, a je natolik zásadní, že je trochu rozvedu.
Hledání (a hlídání) hranic v roli učitele jakožto pomáhajícího profesionála
Základem práce učitele je vedení výchovně-vzdělávacího procesu. Pomáhá žákům, aby si podle svých možností osvojili základní poznatky a dovednosti dané stupněm a zaměřením školy (vzdělává), a zároveň je vede k osvojení pracovních návyků a sociálních norem (vychovává). Právě v tomto smyslu je podle mého názoru učitelství pomáhající profesí.4) Učitel se opírá o své didaktické a komunikační dovednosti, dalším důležitým nástrojem je školní řád, jehož součástí jsou i pravidla pro hodnocení žáků.
Role učitele jakožto pomáhajícího profesionála je však dosti nejasná a termín samotný je zavádějící a bývá vnímán šířeji. Jak mi řekla jedna učitelka: „Nás ale vedou k tomu, abychom pomáhali!“ Nejspíš proto se mnozí učitelé trápí pochybnostmi, zda udělali dost, aby žák prospíval nebo neměl problémy, vůči rodičům i dětem jsou vstřícní na úkor svého soukromí a někdy ze soucitu s dítětem („má to doma těžké“, „rodiče jsou neschopní“, „OSPOD to stejně nevyřeší“ atd.) či z vlastní bezradnosti rezignují na pravidla, nepředávají v pravou chvíli kompetence dětem, rodičům, školnímu poradenskému pracovišti nebo pracovníkům OSPOD a mají pocit, že situaci musejí zvládnout sami.
Proto tedy supervizní sezení nad konkrétním případem velmi často vyústí do diskuse o hranicích role učitele, kde končí jeho kompetence, jaké nástroje má k naplnění své role k dispozici a někdy také proč jich nevyužívá. Opakovaně se setkávám s úlevou, když učitel nahlédne, že přece existují pravidla, o která se může opřít, že všechno neleží na něm a že udělal všechno, co ve své roli udělat mohl. Jsou zde i další osoby nebo instituce, které mají vůči dítěti své povinnosti.
Závěr
Když se vrátím k otázce obsažené v názvu článku, tedy zda může být supervize pro učitele přínosná, volám: „Ano, ano a ještě jednou ano!“ Supervize si klestí cestu do škol velmi pomalu, což má více příčin, mimo jiné bezpochyby její finanční a organizační náročnost. Patří k nim však i nedůvěra, pochybnosti a neporozumění ze strany učitelů. K jejich rozptýlení a lepšímu náhledu bych ráda tímto článkem přispěla.
ZDROJE
-
DOSOUDIL, M. a L. MYŠKOVÁ. Co víme o supervizi ve školství. Školní poradenství v praxi. 2015, č. 5.
-
DYDŇANSKÁ, R. Syndrom CAN a kompetence pracovníků škol. Řízení školy. 2014, č. 0.
-
HAVLÍČKOVÁ, M. Mentoring a supervize jako zdroj sebereflexe učitele. Dostupné z: http://skoly.praha.eu/files/= 84124/Skripta++-+Mentoring+a+supervize+jako+ zdroje+sebereflexe+ucitele.pdf
-
HÖNIGOVÁ, S. Supervize ve školství. Školní poradenství v praxi. 2014, č. 0.
-
Klima školy má zásadní vliv na to, jak se děti učí. Rodiče vítáni [online]. Dostupné z: http://www.rodicevitani.cz/ nezarazene/klima-skoly-ma-zasadni-vliv-na-to-jak-se-deti-uci/
-
KOMÁREK, T. Jak na nás působí naše očekávání? Školní poradenství v praxi. 2015, č. 5.
-
MAŘÍKOVÁ, K. Supervizi potřebují všichni pomáhající profesionálové (ne však za každou cenu...). Řízení školy. 2018, č. 8.
-
SCHAEFEROVÁ, M. Komunikace mezi učitelem a rodiči jeho žáků. Diplomová práce. Dostupné z: https://is.cuni.cz/ webapps/zzp/detail/117310/
-
VRBKOVÁ, H. Čekání na Godota aneb Co škola potřebuje. Řízení školy. 2013, č. 7.
-
ŽMOLÍK, M. Atmosféra v pedagogickém sboru. Řízení školy. 2015, č. 8.
1 https://www.supervize.eu/o-supervizi/co-je-supervize/
2 Funkce podpůrná, vzdělávací a řídicí (kontrolní). K poslední funkci: Zadavatelem mentoringu i supervize je nejčastěji vedení školy, které usiluje o udržování a zlepšování kvality práce svých zaměstnanců v souladu s filozofií, posláním, cíli a pravidly své instituce. Supervizor i mentor tedy pracují v rámci trojstranného kontraktu zadavatel - pracovník - supervizor (mentor) a cíle zadavatele zohledňují.
3 Vztahovým rámcem označuji prostředí, ve kterém pracovní proces probíhá. Ten školní je nesmírně spletitý. Zahrnuje jednotlivé žáky, třídní kolektivy, rodiče dětí, ostatní učitele, vedení školy, širší veřejnost, zejména v malých obcích, a někdy i OSPOD a další instituce spolupracující se školou. Bývá zdrojem jak frustrací, tak i podpory a uspokojení.
4 To reflektují i školní řády v části týkající se práv žáků. Zdůrazňují právo žáků na pomoc ve všech otázkách, které se týkají vzdělávání.

Související dokumenty

Pracovní situace

Akreditace vzdělávacích programů v systému DVPP
Zákon o mimořádném ředitelském volnu a mimořádném vzdělávání distančním způsobem v souvislostech
Informace k možnostem zaměstnávání ukrajinských občanů na pozici pedagogického pracovníka
Co udělat s učitelem podporujícím Putina nebo šířícím proruské dezinformace?
Cestovní náhrady
Má mít pedagog postavení úřední osoby dle trestního zákoníku?
Komunita praxe a její role v profesním učení učitelů
Spolupráce pedagogických pracovníků
Rozvoj pedagogických pracovníků
Komisionální zkouška žáka střední školy
Nastavení komunikačních toků při komunikaci s rodiči
Převedení učitele na jinou práci za nouzového stavu
Přespočetné hodiny - mimořádná opatření
Syndrom vyhoření a jeho prevence
Minimální mzda státu EU a výjezdy škol do zahraničí
Cíle profesního učení
Pracovněprávní důsledky odsouzení pedagogického pracovníka za trestný čin
Virtuální hospitace: cesta k lepší škole
Nástup do práce - znovu otevření škol v době mimořádných opatření
Jak má postupovat ředitel školy v případě, že učitel odmítne nosit roušku?

Poradna

Úvazek
Úvazek
Podnapilý rodič
Záskok za nemocného jazykáře - odborná poradna, odpověď na dotaz
Pracovní poměr na dobu určitou - 10 měsíců
Vedoucí učitel odborného výcviku
Kvalifikace
Přespočetné hodiny
Platová třída
Odměna za očkování
Prodloužení zkušební doby
Jmenování třídních, uvádějících a provázejících učitelů
Učitel autoškoly a adaptační období