Magdaléna, o. p. s., preventivní programy do škol

Vydáno:

Primární prevence patří k základním nástrojům a strategickým přístupům snižování výskytu širokého spektra forem rizikových jevů a chování u dětí a mládeže. Na stále ještě nezralou a sociálně neukotvenou osobnost mladých lidí se vyvíjí obrovský tlak jak zvenčí (mnohé nároky, možnosti, mezi kterými je nutno zvolit, kritika okolí, konflikty), tak i zevnitř (nejistota, nevyhraněnost, zmatenost, úzkosti, agrese, frustrace). Mezi organizace přispívající k prevenci rizikových jevů, které mohou pramenit z uvedených vlivů, patří i společnost Magdaléna, o. p. s.

 

Magdaléna, o. p. s., preventivní programy do škol
Mgr.
Helena
Fialová
psycholog, odborný garant Magdaléna, o. p. s.
O Magdaléně
Obecně prospěšná společnost Magdaléna je nestátní nezisková organizace, která působí v oblasti prevence a léčby závislostí od roku 1997, v současné době ve Středočeském kraji a v Praze. Poskytuje ucelený systém preventivních, sociálních a zdravotních služeb a účinné odborné pomoci osobám závislým na návykových látkách a rovněž všem jednotlivcům i sociálním skupinám tímto jevem ohroženým.
Posláním Centra primární prevence Magdaléna, o. p. s., je předcházet vzniku rizikového chování u dětí a mládeže. Formou interaktivních aktivit pomáháme především žákům základních a středních škol
získávat znalosti a osvojit si a rozvinout dovednosti
, s nimiž mají předpoklad bezpečně zvládnout nejistoty v náročném období dospívání.
Vedeme žáky k samostatnosti a soběstačnosti.
Obsahová náplň programů vždy odpovídá úrovni vědomostí a postojům věkových skupin účastníků a reaguje na jejich aktuální potřeby a problémy. Součástí programů je
rozvoj sociálních dovedností, podpora zdravého životního stylu a důraz na pozitivní změnu chování.
Programy se zaměřují nejen na žáky, ale i na pedagogy a rodiče.
Magdaléna a prevence
Centrum primární prevence (CPP) Magdaléna, poskytuje čtyři základní programy/služby v oblasti prevence. Jedná se o Preventivní programy, Vzdělávání pedagogů, Preventivní servis a Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež.
Preventivní programy
jsou určeny pro žáky 2. stupně základních škol a střední školy. Jedná se o programy
všeobecné a selektivní primární prevence
, které prošly standardy odborné způsobilosti pro poskytování školské primární prevence a
jsou certifikované
. Programy vycházejí z dlouhodobého, kontinuálního a interaktivního působení v oblasti prevence rizikového chování, jako je záškoláctví, šikana, kyberšikana, rasismus, xenofobie, vandalismus, kriminalita, užívání návykových látek (tabák, alkohol, nelegální návykové látky), závislost, rizikové sexuální chování nebo patologické hráčství. Program všeobecné primární prevence se skládá z dvou setkání (bloků) po třech vyučovacích hodinách pro jednu třídu za jeden školní rok. Třídní učitel společně s ŠMP vybírá vždy dvě témata z celkových čtyř.
Program selektivní primární prevence probíhá přibližně rozmezí dvou měsíců. Skládá se z pěti setkání (bloků) po dvou až třech vyučovacích hodinách pro jednu třídu. Na konkrétní podobě a zakázce se vždy domlouváme se školním metodikem prevence a třídním učitelem. Podmínkou realizace je aktivní zapojení třídního učitele po celou dobu programu i jeho další spolupráce na procesu řešení, a to včetně konzultace před zahájením spolupráce a po ukončení programu.
Vzdělávání pedagogů je určeno pro pedagogy základních a středních škol, školní metodiky prevence, výchovné poradce, školní psychology.
Jedná se vždy o interaktivní vzdělávání. Pracujeme jak s jednotlivci, kteří se zúčastní našich kurzů, tak i s celými pedagogickými sbory. Jedná se o intenzivní přípravu pedagogických sborů na týmovou práci v třídním kolektivu zaměřenou na podporu výchovy k toleranci a zdravému životnímu stylu a tréninku sociálních dovedností.
V úvodním setkání jsou pedagogové seznámeni s metodikou a jejím obsahem. Poté jsou probírány jednotlivé lekce, které si
pedagogové sami vyzkoušejí, nejdříve v roli žáka, poté i v roli lektora,
pod odborným vedením. Mezi jednotlivými setkáními si pedagogové zkoušejí nabyté dovednosti ve třídě. Při následném setkání dochází ke
sdílení zkušeností z implementovaného programu
. Poté se navazuje na práci s metodikou a jednotlivými lekcemi a probíhá příprava na následující lekce, kde si pedagogové opět zkoušejí jednotlivá témata a s nimi spojené interaktivní techniky. Součástí kurzů je odborné poradenství pro školu i jednotlivé pedagogy, které má formu osobní, telefonické či e-mailové konzultace.
Všichni vyškolení pedagogové jsou za pomoci
poskytnutých metodik a absolvovaného interaktivního školení schopni po ukončení kurzu samostatně připravovat a realizovat programy
týkající se oblasti zavádění preventivních opatření a předcházení projevům rizikového chování ve školách.
Nabídka akreditovaných vzdělávacích programů:
-
Kočičí zahrada pro 1.-3. ročník
-
Jak na prevenci pro 4.-5. ročník aneb Zdravý životní styl, zdravotní a dopravní výchova
-
EU-Dap, Unplugged pro 6. ročník
-
Jak na prevenci pro 7.-9. ročník aneb Zdravý životní styl, zdravotní a dopravní výchova
-
Třídnické hodiny aneb Kuchařka na prevenci pro 7. až 9. ročník
-
Specializační studium pro školní metodiky prevence - "250ka"
-
Interaktivní seminář pro pedagogy - semináře na klíč podle přání zadavatele
Preventivní servis
zahrnuje poradenství, konzultace a metodické vedení při zajišťování finančních prostředků na preventivní aktivity školy, při tvorbě preventivního programu školy (dříve minimální preventivní program) či řešení problémů s rizikovým chováním žáků.
V rámci
nízkoprahového zařízení pro děti a mládež MeziČas
z Benešova nabízíme prostor, kde mohou mladí lidé najít nejen náplň pro svůj volný čas, ale také pomoc a radu. Sdílíme s dětmi a dospívajícími jejich starosti a pomáháme jim v řešení případných problémů, motivujeme ke zdravému způsobu trávení volného času a k realizaci nových aktivit.
Kam kráčí Magdaléna a kde ji dostihnu?
Snažíme se poskytovat co největší podporu pedagogům, jak formou jejich vzdělávání, tak metodických konzultací, ale například i rozšiřováním nabídky vzdělávacích programů. V současné době pracujeme na samostatném manuálu pro pedagogy středních škol, který stavíme na desetileté zkušenosti s prací s třídními kolektivy, ale i na sdílených zkušenostech s kolegy ze zahraničí a jejich příkladech dobré praxe.
Pokud máte zájem dozvědět se více o našich programech, informace můžete nalézt na našich internetových stránkách
www.magdalena-ops.eu.
Nebo nás kontaktujte přes e-mail
prevence@magdalena-ops.cz, vzdelavani@magdalena-ops.cz
, případně na telefonu +420 737 284 597.