Labyrinth

Vydáno:

„What’s needed today is a new model for learning that values all learning opportunities and provides children and families with easy access to meaningful and rewarding experiences wherever they are...“ (Remaking learning, s. 11)

 

Labyrinth
RNDr.
Břetislav
Svozil
Ph. D.
ředitel ZŠ Labyrinth, Brno
Když se 1. září otevřely dveře první laboratorní školy v České republice, školy Labyrinth, účastnili se otevření nejen děti, jejich rodiče, učitelé, ale také celá řada zástupců partnerských a spolupracujících organizací, mezi které patří univerzity, galerie, knihovny, nakladatelství, zástupci města, ale také inovativní firmy ve vzdělávání, například Corinth, Santal, Y-soft, Profimedia, 24U aj. Labyrinth je školou, která vznikala a dále se rozvíjí na základě synergie klíčových aktérů/aktantů ve vzdělávání.
Laboratorní škola Labyrinth je členem Mezinárodní asociace laboratorních škol IALS, podílí se na společných projektech a zároveň využívá metodickou podporu zkušených partnerských škol. Současně je jedním z pilířů mezinárodního vzdělávacího projektu Open School Space, který kromě školy zahrnuje komunitní centrum poskytující vzdělávání všem generacím, junior hub zaměřený na rozvoj kreativity a podnikavosti u dětí a edustreet připravující kulturněvzdělávací akce pro širokou veřejnost.
John Dewey, jenž stál na konci 19. století u vzniku prvních laboratorních škol v USA, označuje školu jako sociální instituci. Její úlohou je dítěti co nejvíce přiblížit reálný život společnosti tak, aby se stalo jeho aktivní součástí. Edukační proces není jen přípravou na neurčitý, vzdálený a pro dítě zatím fiktivní budoucí život. Už samotný edukační proces je životem, a musí být proto reálný, živý a konkrétní. (Dewey, 1991, s. 23)
Laboratorní školy, které jsou provozovány především v USA a Kanadě, se postupně rozšiřují i na další kontinenty / do dalších zemí. Jsou považovány za progresivní instituce, které významně obohacují vzdělávací prostředí.
Labyrinth je školou, která do centra zájmu staví dítě a pracuje s jeho celkovým rozvojem. Zajištěním bezpečného a podpůrného prostředí, na kterém se podílí nejen rodina a škola, ale i širší komunita a další partneři, se mohou maximálně rozvíjet klíčové hodnoty, sociálně-emocionální
kompetence
a
kompetence
pro 21. století. Škola vychází z respektu k individuálním potřebám každého dítěte. Vede žáky k tomu, aby si našli svou strategii učení/vzdělávání, plánovali a průběžně vyhodnocovali svůj učební proces k individuálnímu i týmovému úspěchu.
Laboratorní školy se postupně vyvíjely. Od původní klíčové role poskytovatelů pedagogických praxí se jejich zaměření postupně rozšířilo. Soustřeďují se i na transfer výzkumu, vytváření a rozvoj kurikulárních dokumentů, testování vzdělávacích materiálů, poskytování a ověřování podpory dětí se specifickými potřebami atd. Každá laboratorní škola by měla fungovat jako profesionální služba vlastní vzdělávací komunitě. Každá škola rovněž stanovuje vlastní priority s ohledem na vlastní komunitu, rodiče, na kreativitu svých zaměstnanců a vize lídrů školy.
Pedagog v laboratorní škole není pouze osobou organizující výchovně-vzdělávací proces, musí dobře zvládat pedagogickou diagnostiku, individualizovat a diferencovat výuku, aby každé dítě mohlo dosahovat svého osobního maxima. V laboratorní škole je pedagog mentorem, působí též jako klinický učitel, tzn. předává dobrou praxi. Připravuje náslechy a podílí se na nich, předvádí minilekce, vytváří sady hodin (pro malé skupiny, pro celou třídu, individuální výuku). Dále se podílí na rozvoji kurikula -vytváření, experimentální použití, stínování učitelů -, na dalším vzdělávání učitelů, výzkumných úkolech, pilotování inovací ve vzdělávání, předmětech na univerzitě.
Laboratorní škola organizuje konzultace, workshopy pro pedagogy, kurzy, propojuje teorii a praxi a rozvíjí efektivní vzdělávací strategie a materiály. Tím, že pracuje současně v oblasti primárního a terciárního vzdělávání, má jedinečnou příležitost poskytovat služby, vedení, expertizy na systémové úrovni (například MŠMT). Vzhledem k povaze laboratorních škol se předpokládá, že úroveň poskytovaného vzdělávání (i díky partnerům) bude reflektovat nejnovější poznatky a přístupy, které povedou k úspěšnému naplňování vzdělávacích cílů. Zároveň vytváří přenositelné modely vzdělávání. Už nyní se připravují sesterské školy v Praze a Ostravě. V tomto ohledu je Česká republika vnímána jako průlomová země díky komplexnímu pohledu a realizaci myšlenek laboratorních škol.
ZDROJE
-
DEWEY, J. Moje pedagogické krédo. Americká pragmatická pedagogika. John Dewey a jeho američtí následovníci. Praha: SPN, 1991. ISBN 80-04-20715-4, s. 22-26.
-
Remake Learning Playbook [online]. Dostupné z: http://remakelearning.org/playbook/ [cit. 20. 9. 2016 ].