Jak odolat internetovým výzvám?

Vydáno:

Vylít na sebe kýbl ledové vody, sníst co nejvíce skořice, tančit v otevřených dveřích jedoucího auta nebo spolknout tabletu do myčky na nádobí. To jsou jen příklady některých výzev (tzv. challenges), které se pravidelně objevují na sociálních sítích. Některé z nich jsou pozitivní, jiné mohou být vtipné, mnoho z nich je však nebezpečných, a to až smrtelně.

Na následky výzvy Choking Game, při které se děti záměrně dusí, aby přerušily přívod krve do mozku, zemřelo dle odhadů na celém světě minimálně 250 dětí. Jedním z nich byl i 16letý Tim Reynders z Nizozemska, jehož rodiče Geert a Anita se nyní snaží proti nebezpečným výzvám bojovat.
Děti a mladí lidé dělali bláznivé kousky a vzájemně se hecovali od nepaměti. Internet a sociální sítě však spolu s mobilními telefony umožňují zdokumentování těchto často bláznivých nápadů, jejich šíření a oslovení širokého publika. Často i těch, kteří by, nebýt internetu, podobný nápad nikdy nedostali. Teď se však snaží sami sobě i svým kamarádům dokázat, že oni danou výzvu přece zvládnou. A přitom nasbírat pěknou řádku lajků. Videa zobrazující nebezpečí, krev, či dokonce smrt se bohužel na internetu šíří mnohem rychleji než ta s pozitivním obsahem.