Individuální vzdělávací plán

Vydáno:

Na naši školu přestoupil na žádost rodičů žák, jehož výsledky vyšetření z pedagogicko-psychologické poradny jsme obdrželi až po přijetí. V závěrech vyšetření stojí: Doporučujeme u žáka postupovat podle IVP, který bude inspirován přílohou RVP ZV LMP. Naše škola má však vypracovaný ŠVP podle RVP ZV. Jak mám správně postupovat? Musíme vypracovat i ŠVP podle přílohy RVP ZV LMP? Nebo jen vypracovat IVP, který z této přílohy bude vycházet? Nebo doporučit rodičům najít školu, která takový ŠVP zpracovaný má?

 

Individuální vzdělávací plán
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
-
zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), v platném znění
ODPOVĚĎ:
1. Vyjasnění toho, o co žadatel žádá
V prvé řadě je nutné ujasnit, o co žadatel (žák zastoupený zákonným zástupcem) žádá. Jestliže je předmětem žádosti přestup do jiné základní školy, základní škola zahájí správní řízení podle § 49 odst. 1 a § 165 odst. 2 písm. e) školského zákona a vydá rozhodnutí o povolení (resp. nepovolení) přestupu.
Jestliže je současně předmětem žádosti vzdělávání žáka podle individuálního vzdělávacího plánu (§ 18 školského zákona), je doručením žádosti zahájeno další správní řízení - řízení o povolení (resp. nepovolení) vzdělávání podle individuálního vzdělávacího plánu a škola v rámci tohoto správního řízení rozhodne o povolení (nebo nepovolení) vzdělávání žáka podle individuálního vzdělávacího plánu.
Jestliže v žádosti není výslovně uvedeno, že žadatel (žák zastoupený zákonným zástupcem) žádá o vzdělávání podle individuálního vzdělávacího plánu, nemůže škola správní řízení o povolení (resp. nepovolení) vzdělávání podle individuálního vzdělávacího plánu zahájit (a následně ani řízení vést a o vzdělávání podle individuálního vzdělávacího plánu rozhodnout). „Pouhé“ doporučení pedagogicko-psychologické poradny přiložené k žádosti o přestup do jiné základní školy z právního hlediska není rozhodné. Samozřejmě je účelné a vhodné, aby ředitel školy zákonnému zástupci žáka tuto skutečnost vysvětlil a sdělil mu, že pokud má zájem o vzdělávání žáka podle individuálního vzdělávacího plánu, musí podat žádost, ve které bude uvedený předmět žádosti jednoznačně vymezen.
2. Současný přestup na jinou základní školu a vzdělávání podle individuálního vzdělávacího plánu
V následujícím textu vycházím z předpokladu, že škola bude rozhodovat o přestupu do jiné základní školy [§ 49 odst. 1, § 165 odst. 2 písm. e) školského zákona] a současně o povolení vzdělávání podle individuálního vzdělávacího plánu (§ 18 školského zákona).
„Komplikující“ skutečností je formulace doporučení pedagogicko-psychologické poradny, která nedoporučila vzdělávání podle RVP ZV s přílohou pro žáky s LMP, ale „pouze“ IVP, který bude inspirován přílohou RVP ZV LMP.
Škola má vycházet z doporučení pedagogicko-psychologické poradny, což v tomto konkrétním případě znamená, že nemůže rozhodnout o vzdělávání žáka podle RVP ZV pro žáky s LMP. Pozitivně vyjádřeno: Pokud škola rozhodne o vzdělávání žáka podle individuálního vzdělávacího plánu, bude žáka i nadále vzdělávat podle „standardního“ RVP ZV. „Pouze“ v důvodných případech bude vzdělávat žáka způsobem, který se „blíží“ RVP ZV pro žáky s LMP.
Z formálního úhlu pohledu dokumentace školy to znamená, že ve škole se nebude vzdělávat žák podle RVP ZV pro žáky s LMP, a proto škola nemusí vypracovávat ŠVP na základě RVP ZV pro žáky s LMP.
3. Doporučení rodičům žáka školy, která má vypracovaný ŠVP pro žáky s LMP
Pokud předpoklady a úvahy uvedené výše odpovídají situaci školy, není nutné rodičům doporučovat vzdělávání žáka v základní škole, která má zpracovaný ŠVP pro žáky s LMP.

Související dokumenty

Pracovní situace

Způsob poskytování poradenských služeb školským poradenským zařízením
Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Školský zákon a jeho vyhlášky
Poskytování školního stravování z pohledu zákazu diskriminace
Souhlas se zpracováním osobních údajů ve školách - nejčastější situace
Co dělat, když škole přijde poškozené zboží?
Co dělat, když škole nepřijde zboží, které si objednala?
Policie ve škole
V jakých případech může škola odmítnout či odložit pomoc Policii ČR
Únor 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Březen 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Změna pracovního poměru
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Školy a cestování žáků: školní zájezdy
Volba ZŠ a postup v případě neshody rodičů
Školský rejstřík
Založení pracovního poměru jmenováním – zástupce ředitele
Přístupnost školního webu podle litery zákona
Metodické komentáře k zákonu Lex Ukrajina 2
Duben 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Jmenování ředitele
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost
Škola v přírodě
Střet zájmů
Doprovod do školy
DPČ
Zákoník práce
Výpověď
Úvazky
Střídavá péče

Zákony

561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)