Grafomotorika

Vydáno:

Podpora rozvoje grafomotoriky patří již neodmyslitelně do programů mateřských i základních škol. Obecní pedagogové využívají množství kvalitních metodik, uvolňovacích cviků a také se zabývají výběrem vhodných pastelek, tužek, nůžek, voskovek, per apod. s kvalitními úchopovými zónami, které podporují správný úchop při praváctví či leváctví. Jde tedy o téma, ke kterému bylo již napsáno mnohé... Dovolím si tedy popsat vlastní zkušenosti, poznatky, postupy a výsledky.

 

 

 

 

Grafomotorika
PaedDr.
Yveta
Heyrovská
speciální pedagožka
Co je cílem?
Mým cílem je podpořit kvalitu laterální ruky dítěte, navodit automatiku a rytmus psaní. Odborná veřejnost zná vadné úchopy velmi dobře. Je však mnoho dětí, které mají tzv. správný, tedy špetkovitý, úchop a přitom ručka není v potřebném komfortu pro malování, později ve škole pro psaní.
V obou případech se dítě může dostávat do situace, že ruka odčerpává pozornost - dítě myslí více na to, že píše, méně již na to, co píše. Proces psaní je namáhavý, mnohdy je provázen až bolestivostí ruky v různém rozsahu od prstů až k rameni.
Ergonomický program, který využívá mnoho školek a škol, je v České republice velmi rozšířen. Je potěšitelné, že již před mnoha lety se spojili výrobci psacích potřeb s odborníky, a dnes je na trhu opravdu široký výběr pomůcek pro věkovou kategorii od dvou let až po dospělé.
Osobně jsem se zúčastnila několika průzkumů efektivity užívání těchto pomůcek u dětí předškolního a školního věku. Pomůcky doporučuji ve své ambulantní praxi i na přednáškách na toto téma pod DVPP nejen jako prevenci, ale i jako první krok k nápravě.
Jako speciální pedagožka se setkávám pouze s dětmi, které problémy mají. Hovoříme o škále deficitů v oblasti grafomotoriky až po grafomotorické obtíže, které mohou vyústit do vážných problémů při psaní. Přichází-li do mé ambulance dítě, bývá to často na doporučení paní učitelky, stejně často si problému všimnou rodiče. Vzhledem k charakteru mé praxe indikuje vyšetření a následné řešení klinický logoped, dětský neurolog, pedagogicko-psychologická poradna, tedy odborná pracoviště.
Jak vyšetřuji
Cílené vyšetření grafomotoriky trvá přibližně jednu hodinu a probíhá v přítomnosti rodičů, kteří jsou edukováni. Předpokladem pro tuto diferenciální diagnostiku je již vyhraněná ruka.
Po získání anamnestických dat a zaznamenání současného stavu dítěte se věnuji analýze donesených prací. U školních dětí si vždy vyžádám k zapůjčení sešity školní i domácí, potřebuji vidět výbavu penálu, u dětí z mateřských škol kresby. Následně provedu soubor orientačních zkoušek hrubé motoriky (ve stoji, v kleku), které mi ukážou, zda dítěti doporučím fyzioterapeutickou intervenci, či nikoli. Následuje soubor orientačních zkoušek jemné motoriky (zápěstí, prsty) a zakončuji hrubou motorikou rukou (ramenní a loketní klouby, směrovost). Celý soubor začínám a končím ve stoji, v mezičase dítě vystřídá několik poloh (klek, lezení, sed na patách atd.).
Dalším krokem je práce u stolku, kde sleduji kvalitu sedu, způsob manipulace s mikrofixem bez modelované úchopové zóny, práci s archem bílého papíru formátu A4 s předlohou k vizuomotorickému vyšetření. Po celou dobu si všímám práce obou rukou, úchopu, stability sedu, směrovosti při nápodobě tvarů. Tvary mají vertikální a horizontální osy s postupnou zátěží až k osové kombinaci. Nedílnou součástí je paralelní mluva a dále měření času bez vědomí dítěte. Na závěr provádím orientační zkoušky očních pohybů. V kombinaci s vizuomotorickou koordinací zvažuji případnou konzultaci s ortoptikem.
Výsledky interpretuji rodičům a dítěti. V případě obtíží již v oblasti hrubé motoriky dostatečně edukuji rodiče a požádám o fyzioterapeutický rozbor. V případě, že zváží indikaci k péči, zavádím podpůrně ergonomický program, vybavím dítě zprávou, kde rodina i školka/škola najdou všechna potřebná doporučení, včetně výběru váhy aktovky, vhodné židle, stolku, per, tužek, pastelek, nůžek, a provedu primární edukaci ohledně kvality sedu.
Po skončení fyzioterapeutické péče je kontrola na našem pracovišti, pokud to fyzioterapeut považuje za vhodné. Při dobré spolupráci rodiny a fyzioterapeuta je předpoklad zlepšení. V případě, že fyzioterapeut indikuje pokračování v péči u nás nebo pokud při primárním vyšetření neshledávám obtíže v hrubé motorice nebo dítě indikuje jiné odborné pracoviště, zahájíme po dohodě s rodinou a školou cílený rehabilitačně-reedukační program na podporu práce laterární ruky. Program obsahuje deset lekcí v průběhu deseti týdnů, podle platné metodiky pod akreditací MŠMT v rámci DVPP a učím ho své kolegy a kolegyně od roku 1996, kdy vyhrál první cenu ministra školství. Program průběžně aktualizuji podle nových poznatků.
Dítě cvičí denně pod vedením rodiny opakovaně sestavu posturálních a grafických cviků, nejprve pasivní formou, následně aktivní formou a končíme fixační částí. Kontroly k postupné zátěži probíhají jednou týdně na našem pracovišti. Program doprovází nutnost absence psaní, kreslení, stříhání a rýsování po celou dobu jeho realizace. Je tedy vždy nutná dohoda se školou nebo školkou. Program provádí již proškolení kolegové na různých místech ČR, jeho efektivita byla zpracována i v diplomové práci na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity.
Celý soubor zkoušek pro cílené vyšetření, včetně rehabilitačněreedukačního programu, jsem sestavila na základě znalostí z oborů anatomie, fyziologie, neurologie, reflexologie a po konzultacích s odborníky z těchto oborů. Výsledky byly již mnohokrát prezentovány na odborných konferencích a pravidelně při proškolování v rámci DVPP.
Kontakt na ambulanci:
dr.
Heyrovská, Platónova 26, Praha 12 - Modřany, objednání e-mailem heyrovska@seznam.cz
Kontakt na školení DVPP:
DYS-centrum Praha, z. ú.; DYS-centrum Most při ZŠ prof. Z. Matějčka v Mostě