Dokumentace související s poskytováním podpůrných opatření

Vydáno:

Cílem článku je vyčlenit základní dokumentaci zpracovávanou školou nebo školským zařízením v souvislosti s poskytováním podpůrných opatření na základě vzoru uvedeného ve vyhlášce č. 27/2016 Sb. a dokumentaci, jejíž formu a obsah škola nebo školské zařízení zpracovávají samostatně.

 

 

 

 

Dokumentace související s poskytováním podpůrných opatření
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová
Ph. D.
specialistka na školskou problematiku
DOKUMENTACE STANOVENÁ VYHLÁŠKOU č. 27/2016 Sb. A DOKUMENTACE ZPRACOVÁVANÁ ŠKOLOU SAMOSTATNĚ
Škola a školské zařízení zpracovávají v souvislosti s poskytováním podpůrných opatření určitou dokumentaci. Na uvedenou dokumentaci můžeme pohlížet ze dvou úhlů pohledu:
1)
Je uvedená dokumentace ve vyhlášce č. 27/2016 Sb. výslovně uvedena (označena), či nikoli?
2)
Jsou forma a obsah dokumentace vyhláškou č. 27/2016 Sb. stanoveny, či nikoli?
Dokumentace, která je vyhláškou č. 27/2016 Sb. výslovně uvedena, je plán pedagogické podpory a individuální vzdělávací plán. Současně uvedená dokumentace spadá do kategorie dokumentů, jejichž formu a obsah stanoví vyhláška č. 27/2016 Sb. Forma a obsah plánu pedagogické podpory jsou uvedeny v Příloze 3, forma a obsah individuálního vzdělávacího plánu v Příloze 2 vyhlášky č. 27/2016 Sb.
Zároveň školský zákon a vyhláška č. 27/2016 Sb. vymezují činnosti školy nebo školského zařízení, s nimiž nespojují v právním předpise stanovenou dokumentaci nebo s nimiž spojují v právním předpise stanovenou dokumentaci jen částečně. Jedná se zejména o tyto činnosti:
1)
vyhodnocování poskytování podpůrných opatření,
2)
doporučení žákovi využít poradenské pomoci školského poradenského zařízení za účelem posouzení jeho speciálních vzdělávacích potřeb,
3)
svolání projednání poskytování podpůrných opatření, pokud má zletilý žák, student nebo zákonný zástupce dítěte nebo žáka pochybnosti o tom, že škola nebo školské zařízení postupuje v souladu s doporučením školského poradenského zařízení,
4)
projednání se zletilým žákem, studentem nebo zákonným zástupcem dítěte nebo žáka skutečnosti, že se podpůrné opatření druhého až pátého stupně přestane poskytovat,
5)
doporučení školského poradenského zařízení.
Vyhodnocování poskytování podpůrných opatření
Vyhláška č. 27/2016 Sb. zakotvuje povinnost vyhodnocování poskytování podpůrných opatření prvního stupně i stupně vyššího. Podle § 10 odst. 5 vyhlášky č. 27/2016 Sb. platí: Poskytování podpůrných opatření prvního stupně škola průběžně vyhodnocuje. Nejpozději po 3 měsících od zahájení poskytování podpůrných opatření poskytovaných na základě plánu pedagogické podpory škola vyhodnotí, zda podpůrná opatření vedou k naplnění stanovených cílů.
Jak je známo, podpůrná opatření prvního stupně mohou být poskytována na úrovni „přímé intervence“. Pokud nepostačuje tato forma podpory a žákovy obtíže vyžadují součinnost více pedagogických pracovníků, je vytvářen plán pedagogické podpory (viz bod 5.1 Přílohy 1 vyhlášky č. 27/2016 Sb.). Z ustanovení § 10 odst. 5 vyhlášky č. 27/2016 Sb. plyne, že škola nebo školské zařízení mají povinnost vyhodnocovat poskytování podpůrných opatření prvního stupně podpory i na úrovni „přímé intervence“. Vyhláška č. 27/2016 Sb. v této části podrobnosti vyhodnocování nestanoví. Závisí na škole nebo školském zařízení, jak dále zorganizují uvedené vyhodnocování a jak budou zaznamenávat jeho výsledky (tj. vést dokumentaci).
Již bylo uvedeno, že nejpozději po třech měsících od zahájení poskytování podpůrných opatření poskytovaných na základě plánu pedagogické podpory škola vyhodnotí, zda podpůrná opatření vedou k naplnění stanovených cílů. Vyhláška č. 27/2016 Sb. výslovně limituje časově nejzazší termín vyhodnocení poskytování podpůrných opatření na základě plánu pedagogické podpory. Je zřejmé, že k záznamu uvedeného vyhodnocení (ale i jiných vyhodnocení plánu pedagogické podpory) má sloužit plán pedagogické podpory. Vzor plánu pedagogické podpory uvedený v Příloze 3 vyhlášky č. 27/2016 Sb. obsahuje následující text:
1)
v úvodní části: Vyhodnocení PLPP naplánováno ke dni,
2)
v části VI: Vyhodnocení účinnosti PLPP (Naplnění cílů PLPP)..., Dne:...
Dle § 16 odst. 4 vyhlášky č. 27/2016 Sb. škola ve spolupráci se školským poradenským zařízením, žákem a zákonným zástupcem žáka poskytování podpůrného opatření druhého až pátého stupně průběžně vyhodnocuje.
Pokud je poskytování podpůrných opatření druhého a vyššího stupně spojeno se vzděláváním podle individuálního vzdělávacího plánu, je logické, aby vyhodnocování poskytování podpůrných opatření bylo zaznamenáno v individuálním vzdělávacím plánu. Vzor individuálního vzdělávacího plánu (Příloha 2 vyhlášky č. 27/2016 Sb.) výslovně nevyčleňuje text označený jako „vyhodnocení individuálního vzdělávacího plánu“. Avšak lze dovozovat, že vyhodnocení poskytování vzdělávání podle individuálního vzdělávacího plánu bude začleněno do jednotlivých částí individuálního vzdělávacího plánu (například do části Podrobný rozpis pro jednotlivé vyučovací předměty nebo do části Spolupráce se zákonnými zástupci žáka).
Pokud poskytování podpůrného opatření druhého až pátého stupně není spojeno s poskytováním vzdělávání podle individuálního vzdělávacího plánu, je vhodné, aby škola účelně zorganizovala vyhodnocování poskytování uvedených podpůrných opatření včetně s tím spojené dokumentace.
Doporučení vyšetření školským poradenským zařízením
Školský zákon v § 16a odst. 2 škole nebo školskému zařízení obecně stanoví povinnost doporučit zákonnému zástupci dítěte nebo nezletilého žáka, aby vyhledal pomoc školského poradenského zařízení. Škola nebo školské zařízení musí tuto povinnost plnit, pokud to vyžaduje zájem dítěte. Další podrobnosti uvedené činnosti popisuje vyhláška č. 27/2016 Sb. v návaznosti na poskytování podpůrných opatření prvního stupně a podpůrných opatření druhého a vyššího stupně.
Podle § 2 odst. 2 vyhlášky č. 27/2016 Sb. škola nebo školské zařízení žákovi doporučí využití poradenské pomoci školského poradenského zařízení za účelem posouzení jeho speciálních vzdělávacích potřeb, pokud by k naplnění vzdělávacích potřeb žáka nepostačovalo poskytování podpůrných opatření prvního stupně. Lze očekávat, že uvedené doporučení bude navazovat na plán pedagogické podpory. Podle ustanovení § 10 odst. 5 vyhlášky č. 27/2016 Sb. škola v návaznosti na „selhání“ plánu pedagogické podpory doporučí zletilému žákovi nebo zákonnému zástupci žáka využití poradenské pomoci školského poradenského zařízení.
V plánu pedagogické podpory (Příloha 3 vyhlášky č. 27/2016 Sb.) je výslovně uveden následující text:
Doporučení k odbornému vyšetření: Ano   Ne
PPP    SPC   SVP  či jiné (vybrat)
V souladu s § 16 odst. 5 vyhlášky č. 27/2016 Sb. škola zletilému žákovi nebo zákonnému zástupci žáka bezodkladně doporučí využití poradenské pomoci školského poradenského zařízení, shledá-li, že podpůrná opatření druhého až pátého stupně nejsou dostačující nebo nevedou k naplňování vzdělávacích možností a potřeb žáka. Obdobně škola postupuje i v případě, shledá-li, že poskytovaná podpůrná opatření již nejsou potřebná. Vyhláška č. 27/2016 Sb. blíže nevymezuje lhůtu, ve které škola uvedenou povinnost splní, a neobsahuje vzor doporučení využití poradenské pomoci školského poradenského zařízení. Je proto vhodné, aby škola v rámci interní organizace poskytování podpůrných opatření uvedený postup upravila včetně používané dokumentace.
Projednání ukončení poskytování podpůrného opatření druhého až pátého stupně
Na základě ustanovení § 16 odst. 6 školského zákona přestane podpůrné opatření druhého až pátého stupně škola nebo školské zařízení po projednání se zletilým žákem, studentem nebo zákonným zástupcem dítěte nebo žáka poskytovat, pokud z doporučení školského poradenského zařízení vyplývá, že podpůrné opatření již není nezbytné. Na rozdíl od změn poskytování podpůrných opatření, které jsou vždy podmíněny udělením informovaného souhlasu zákonného zástupce dítěte, žáka nebo zletilého žáka či studenta (viz § 16 odst. 6 vyhlášky č. 27/2016 Sb.), je ukončení poskytování podpůrných opatření druhého až pátého stupně zprostředkováno projednáním se zákonným zástupcem dítěte nebo žáka nebo se zletilým žákem či studentem.
Vzor textu zaznamenávajícího uvedené projednání vyhláška č. 27/2016 Sb. neobsahuje. Z hlediska prokazatelnosti je však vhodné uvedené projednání zaznamenat.
1)
Jestliže se bude jednat o ukončení poskytování podpůrného opatření podle individuálního vzdělávacího plánu, je jistě důvodné uvedené projednání zaznamenat přímo v individuálním vzdělávacím plánu, i když vzor individuálního vzdělávacího plánu (viz Příloha 2 vyhlášky č. 27/2016 Sb.) takto označenou pasáž neobsahuje. Je možné například využít části individuálního vzdělávacího plánu označené jako Spolupráce se zákonnými zástupci žáka.
2)
V případě, že bude ukončeno poskytování podpůrného opatření, které se neposkytuje podle individuálního vzdělávacího plánu, je účelné, aby škola nebo školské zařízení text uvedeného projednání samostatně sestavily.
Svolání jednání se zletilým žákem nebo zákonným zástupcem žáka a zaměstnancem školského poradenského zařízení
Ustanovení § 16a odst. 5 školského zákona zakotvuje právo zletilého žáka, studenta nebo zákonného zástupce dítěte nebo žáka, ze kterého současně vyplývá povinnost ředitele školy nebo školského zařízení: Pokud má zletilý žák, student nebo zákonný zástupce dítěte nebo žáka pochybnosti o tom, že škola nebo školské zařízení postupuje v souladu s doporučením školského poradenského zařízení, může řediteli školy nebo školského zařízení navrhnout, aby s ním případ projednal za účasti pověřeného zaměstnance příslušného školského poradenského zařízení, a ředitel je povinen jednání bez zbytečného odkladu svolat.
K interní dokumentaci školy nebo školského zařízení, kterou určitým vzorem neupravuje školský zákon nebo vyhláška č. 27/2016 Sb., patří i dokumentace spojená se svoláním uvedeného jednání.
Žádost o revizi doporučení školského poradenského zařízení
V souladu s § 16b odst. 1 školského zákona mají (mimo jiné) škola nebo školské zařízení právo požádat o revizi doporučení školského poradenského zařízení, a to do 30 dnů ode dne, kdy doporučení obdržely. Škola nebo školské zařízení požádají o revizi doporučení právnickou osobu zřízenou a pověřenou ministerstvem prováděním revizí. Touto právnickou osobou je Národní ústav pro vzdělávání. Vzor žádosti o revizi právní předpis (školský zákon, vyhláška č. 27/2016 Sb.) neuvádí. Je však evidentní, že tato žádost musí splňovat základní požadavky kladené na jakoukoli žádost. Z žádosti musí být zřejmé, kdo ji předkládá, které věci se týká, co se navrhuje a o co se ve věci žádá.
Dle informací MŠMT1) lze k žádosti o revizi připojit:
1)
zdůvodnění, proč je revize požadována a za jakým účelem,
2)
označení pracoviště, které provedlo vyšetření a dokumenty vystavilo,
3)
doložení dokumentu, který bude předmětem revize.
Dále má dle informací MŠMT žádost obsahovat kopie dokumentů - podkladů, které byly poskytnuty školskému poradenskému zařízení při zahájení poradenské služby a které byly podkladem pro vydání doporučení.
Shrnutí
Povinných činností školy a školského zařízení vykonávaných v souvislosti s poskytováním podpůrných opatření je celá řada a vyhláška č. 27/2016 Sb. obsahuje dva vzory dokumentů - vzor individuálního vzdělávacího plánu a plánu pedagogické podpory. Pokud škola nebo školské zařízení nemohou při činnostech souvisejících s poskytováním podpůrných opatření použít uvedené dokumenty, je vhodné (například při vyhodnocování poskytování podpůrných opatření) nebo nutné (například při podání žádosti o revizi doporučení), aby použily samostatně vytvořenou dokumentaci.
1 Viz informace o revizním procesu a revizním pracovišti NÚV. Dostupné z: http://www.msmt.cz/o-webu-msmt/spolecnevzdelavani-1.

 

 

 

Související dokumenty

Pracovní situace

Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Školský zákon a jeho vyhlášky
Poskytování školního stravování z pohledu zákazu diskriminace
Souhlas se zpracováním osobních údajů ve školách - nejčastější situace
Co dělat, když škole přijde poškozené zboží?
Co dělat, když škole nepřijde zboží, které si objednala?
Policie ve škole
V jakých případech může škola odmítnout či odložit pomoc Policii ČR
Únor 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Březen 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Změna pracovního poměru
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Školy a cestování žáků: školní zájezdy
Volba ZŠ a postup v případě neshody rodičů
Školský rejstřík
Založení pracovního poměru jmenováním – zástupce ředitele
Přístupnost školního webu podle litery zákona
Metodické komentáře k zákonu Lex Ukrajina 2
Způsob poskytování poradenských služeb školským poradenským zařízením
Duben 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Jmenování ředitele
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost
Škola v přírodě
Střet zájmů
Doprovod do školy
DPČ
Zákoník práce
Výpověď
Úvazky
Střídavá péče

Zákony

561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)

Vyhlášky

27/2016 Sb. o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných