Dítě s chronickým onemocněním - diabetes mellitus

Vydáno:

Chronicky nemocný pacient vyžaduje specifickou péči nejen v době hospitalizace nebo dekompenzace nemoci, ale i v podmínkách běžného života. U dětí v závislosti na jejich věku přebírají díl zodpovědnosti za léčbu rodiče a zákonní zástupci. Problém může nastat ve škole, když dítě neovládá nebo nechce ovládat všechny dovednosti a zvyklosti léčebného režimu. Je to dáno buď nízkým věkem dítěte, nebo prostě nepochopením nemoci a potřebné medikace, či nesmířením se s faktem,,nemoci na celý život“, jak tomu bývá například u dětí s diabetem typu I v pubertě.

 

Dítě s chronickým onemocněním - diabetes mellitus
MUDr.
Martin
Gregora
primář dětského oddělení Nemocnice Strakonice, a. s, autor populárně naučných knih pro rodiče
Cukrovka u dětí je v naprosté většině případů onemocněním imunitního systému, kdy organismus na základě prvotního stimulu, kterým bývá často banální infekt dýchacích cest nebo gastrointestinálního traktu, vytváří protilátky proti vlastní tkáni, buňkám slinivky břišní, ve kterých se tvoří inzulin. Inzulin je jakýmsi klíčem k otvírání buněk v těle. Bez něho se do buněk nedostane energie v podobě krevního cukru, který se pak hromadí v krvi před buňkou. Bez této energie nemohou miliony buněk v těle plnit své funkce a organismus strádá. V dobách, kdy medicína nebyla schopna vytvořit inzulin mimo vlastní tělo a aplikovat ho tkání, pacient umíral. V těchto několika větách tkví podstata onemocnění cukrovkou u dětí a základní princip léčby. Čili bez pravidelné aplikace inzulinu se dítě s tímto typem cukrovky neobejde.
Z diabetologických ambulancí odchází dětští pacienti informováni o nutnosti aplikací inzulinu před velkými jídly, před snídaní, obědem, večeří a před spaním. Umějí (nebo by měli umět) přepočítávat stravu na tzv. výměnné jednotky, což je určitý ekvivalent množství cukru v jídlech. Mají vytvořený jídelní plán, ve kterém je přesně dáno, kolik výměnných jednotek mají kdy jíst. Porušení tohoto plánu, stejně jako chybná aplikace inzulinu, ať už v technice aplikace, nebo v aplikovaném množství, znamená problém. Podotýkám, že cukry nejsou jen ve sladkostech, ale v podstatě ve všech přílohách jídel, v mouce, v mléce i v uzeninách, vyjma čistého masa, másla, sýrů a zeleniny. Aby to nebylo jednoduché, potraviny mají ještě svůj tzv. glykemický index, který ukazuje, jak rychle hladina cukru po jídle v krvi vystoupá a jak rychle klesá. Hladinu cukru v krvi ještě ovlivní fyzická a psychická zátěž organismu. A tak není divu, že se u diabetika můžeme setkat s hyponebo hyperglykemií během školního vyučování.
Zatímco jednorázový vzestup hladiny krevního cukru, hyperglykemii, dítě ani jeho okolí nepocítí, dlouhodobá hyperglykemie tělu vadí a vede k metabolickému rozvratu. Dítě je neklidné, dráždivé, nedokáže se soustředit, později je unavené, ztrácí chuť k jídlu, má bolesti břicha, pocit na zvracení. Při trvání neuspokojivé kompenzace nemoci v řádu dnů až týdnů dochází k metabolickému rozvratu spojenému se zvracením, dušností a poruchou vědomí. Zaznamenáme-li u diabetika výše popsané příznaky, je dobře včas informovat rodinu o podezření na nedostatečnou kompenzaci nemoci. Následnou ambulantní úpravou léčby v diabetologické ambulanci lze předejít hospitalizaci dítěte pro rozvrat vnitřního prostředí.
Odlišná situace nastává v případě hypoglykemie, při aktuálním nedostatku krevního cukru. Znamená to nedostatek energie pro buňky celého těla, tedy i mozku. Jde o akutní, rychle progredující život ohrožující stav, který se vyvíjí během minut až hodin. Dítě zprvu pociťuje,,vlčí hlad“. Pokud silný pocit hladu, spojený často s třesem, neuspokojí (například vypitím sladkého nápoje), propadá do letargie, na čele má studený pot a začne ztrácet vědomí. V případě, že již není schopno sladkou tekutinu vypít, může mu laik aplikovat injekci první pomoci GlucaGen HypoKit, který by měl mít diabetik i ve škole při sobě. Jde o injekci hormonu, který působí proti účinku inzulinu, takže i proti hypoglykemii. Injekce je s jednoduchým návodem připravena k aplikaci v oranžovém pouzdře. Můžeme ji aplikovat přes oděv do ruky nohy nebo hýždě a má téměř okamžitý účinek nezávisle na hloubce vpichu. Je tedy jedno, jestli látku aplikujeme pod kůži, podobně jako si pacient aplikuje inzulin, nebo do svalu, či do žíly.
Co říci závěrem? Cukrovka dětí je celoživotním onemocněním, které vyžaduje více či méně pravidelný režim a trvalou kontrolu nad nemocí. Bez dobré spolupráce rodiny a dítěte samotného se léčba nedaří. Ve škole mohou nastat kritické situace při těžké hypoglykemii, které lze úspěšně řešit okamžitým podáním jídla či pití nebo aplikací hormonální injekce (Glucagen HypoKit). K takovému stavu dochází nejčastěji u dětí, které neumějí hypoglykemiím předcházet dobrou kompenzací cukrovky a pravidelným jídlem (6x denně) přepočítaným na výměnné jednotky. Ke stavu hypoglykemie může také dojít při velké fyzické námaze. Diabetik by na to měl pamatovat a měl by mít pro takové situace připravenou extra porci energie (jednu výměnnou jednotku po každé hodině větší fyzické námahy). Pro pedagoga, který má ve své třídě diabetika, je prospěšné, když zná obecné zákonitosti dětské cukrovky a ví na základě komunikace s rodiči či starším žákem, jak dítěti při hypoglykemii pomoci. Dodržování vlastní léčby a pravidelného jídelníčku je však plně v rukou dítěte samotného a jeho rodiny.