Digitální tablet a dyslexie

Vydáno:

Ukazuje se, že tablet může být významným pomocníkem žáků s dyslexií (2), ať už jako asistivní technologie, nebo jako nástroj pro zvýšení motivace k učení a nekončící zdroj procvičovacích aktivit. Většina dnešních dětí přístup k tabletu nebo chytrému telefonu má, otázkou však je, jaké aplikace mají v mobilním zařízení k dispozici.

Představme si nyní několik šikovných aplikací, na které je vhodné žáky i rodiče upozornit. Z velkého množství aplikací, které různými typy aktivit přispívají k rozvoji schopnosti číst, se v tomto článku zaměřím především na aplikace, které usnadňují rozeznávání tvarů písmen.

První věc, kterou stojí za to vyzkoušet, je instalace fontu Dyslexia, který speciálně pro usnadnění čtení jedinců s dyslexií vytvořil holandský grafik Christian Boer. Vychází z myšlenky, že v běžných písmech jsou některá písmena tvarově stejná, jen převrácená nebo otočená, což může čtenářům s dyslexií působit problémy. Font Dyslexia obsahuje sadu písmen, ve které je každý znak jiný (například nožičky u některých znaků jsou delší, „d“ je prohnutější než „b“ apod.). Všechny znaky jsou tučnější ve spodní části a v textu jsou zvýrazněná velká písmena a znaky interpunkce. Font Dyslexia si můžete nainstalovat do počítače a používat jej v textových editorech a webových prohlížečích (nejsnáze v prohlížeči Mozilla Firefox). Do tabletu lze stáhnout speciální aplikaci openWeb (3) - prohlížeč, který všechny webové stránky převádí do fontu Dyslexia automaticky.
Řízení školy
Usnadnění práce s textem umožňuje aplikace ClaroPDF (4), která má celou řadu pokročilých funkcí pro práci s formátem PDF. Nabízí například změnu barvy podkladu PDF, inverzní zobrazení, čtení textu s postupným zvýrazňováním čtených slov, psaní a kreslení poznámek a komentářů atd.
Řízení školy
Originálním způsobem řeší rozvoj dovednosti čtení aplikace MirrorPress (5), která podporuje sociální interakci dvojice, například rodič-dítě. Rodič vpisuje text a dítě, které sedí naproti rodiči, čte tento text z druhé půlky obrazovky. Aplikace využívá font Dyslexia a pracuje také s hlasovým výstupem, který je bohužel dobře použitelný jen v anglické verzi (využijeme například při procvičování angličtiny).MirrorPress
Nyní se zastavme u několika aplikací, které jsou určeny pro procvičování tvarů písmen. V aplikaci Find the Letters (6) žák vybarvuje stejná písmena určenou barvou a vytvoří tak jednoduchý obrázek. Aplikace pracuje především se znaky, jejichž rozeznávání činí jedincům s dyslexií potíže. Je možné pracovat v několika úrovních obtížnosti.
Řízení školy
Se zrcadlovými tvary písmen pracuje i další aplikace LetterReflex (7), která obsahuje dvě originální hry. Ve hře Tilt it využívá tablet vestavěného gyroskopu a úkolem žáka je opatrným pohybem tabletu navést kuličku do otvoru v bříšku písmene, které je určeno. Zadání jednotlivých úkolů je v angličtině, žák tedy potřebuje buď anglický název písmene znát, nebo pracovat s asistentem, který základní
instrukce
přeloží.
Ve hře Flip it je úkolem žáka otočit prsty všechna písmena do správné polohy. I zde jsou instrukce v angličtině, ale zobrazuje se navíc písemné zadání, takže žák může pracovat i sám.
Řízení školyAplikací, které je možné pro podporu žáků s dyslexií použít, je celá řada. Vedle specializovaných aplikací přímo pro ně určitě stojí za pozornost obecně použitelné aplikace pro učení s tabletem, jako je Bitsboard, Book Creator, Quizlet, Move and Match a mnohé další. Další tipy naleznete ve čtvrté kapitole knihy Učíme se s tabletem (1) nebo na její rozsáhlé on-line podpoře na webových stránkách http://www.ucimesestabletem.cz/.
ZDROJE
(1)
NEUMAJER, O., ROHLÍKOVÁ, L. a J. ZOUNEK. Učíme se s tabletem. Využití mobilních technologií ve vzdělávání. Praha: Wolters Kluwer, a.s., 2015. 192 s. ISBN 978-80-7478-768-3.
(2)
RELLO, L., BAEZA-YATES, L., BOTT, S. a H. SAGGION. Simplify or Help? Text Simplification Strategies for People with Dyslexia (pdf). W4A 2013: The 10th International Cross Disciplinary - Conference on Web Accessibility. May 1315, 2013, Rio de Janeiro, Brazil.
(3)
OpenWeb – Assistive Experimental Web Browser. Dostupné z: https://itunes.apple.com/us/app/openweb-assistiveexperimental/id 519348697?mt=8
(4)
ClaroPDF - Accessible Pro PDF Reader. Dostupné z: https://itunes.apple.com/us/app/claropdf-accessiblepropdf/id633 997623?mt=8
(5)
MirrorPress. Dostupné z: https://itunes.apple.com/au/app/mirrorpress/ id791749200?mt=8
(6)
Find the Letters HD. Dostupné z: https://itunes.apple.com/us/app/find-the-lettershd/id488548364?m t=8
(7)
LetterReflex - Overcoming Letter Reversals & Backwards Writing in Early Childhood Development & Dyslexic Children. Dostupné z: https://itunes.apple.com/us/app/letterreflexovercomingletter/id 485920074?mt=8