Alergická rýma není jen nemoc nosu

Vydáno:

Rýma patří mezi nejčastější projevy alergie, a přitom je často podceňována a bagatelizována. Zatímco u dětí do dvou let věku je vzácná, její výskyt stoupá od čtvrtého roku stáří dítěte a mezi dospívajícími a dospělými se vyskytuje až ve více než 15 %. Mluvíme o chronické rýmě, která je často ponechána bez řádného vyšetření a léčby, protože ti, kteří nosními potížemi trpí, ji považují za běžnou, byť nepříjemnou součást svého života a nikdy lékaře nevyhledají.

 

Alergická rýma není jen nemoc nosu
MUDr.
Martin
Gregora,
primář dětského oddělení Nemocnice Strakonice, a.s., autor populárně naučných knih pro rodiče
Alergická rýma má však významný dopad na kvalitu života, kterou negativně ovlivňuje. Dítě s chronickou alergickou rýmou je unavené, nedokáže se ve škole soustředit, má bolesti hlavy. Snížená schopnost koncentrace zhoršuje jeho studijní výsledky. Horší je i kvalita spánku, což celou negativní situaci ještě umocňuje. Chronické onemocnění vyčleňuje dítě mimo kolektiv v důsledku nemožnosti účastnit se různých sportovních a rekreačních aktivit. Alergická rýma prostě není jen nemocí nosu! Je zajímavé, že u nejmenších dětí, u kterých se alergická rýma vyskytuje vzácně, rodiče potíže s ucpaným nosem řeší a často se dotazují na možný alergický původ, zatímco ve věku školním je problémy způsobené chronickou rýmou tolik nezajímají. Správně léčená alergie by přitom napomohla k lepším studijním výsledkům jejich dětí.
Rýma nealergická
Rýma má více podob. Nejčastější je rýma infekční, často virová, ale i bakteriální, jejíž součástí bývá i zánět vedlejších nosních dutin. Ta se vyléčí do 10 až 14 dnů. Existují ale neinfekční rýmy, alergické nebo nealergické, jejichž vyvolavatelů je nepřeberné množství. Z nealergických to může to být psychický podnět, reakce na léčivo a také podnět hormonální, neurogenní či fyzikální. Pacienti popisují stav, kdy ráno po probuzení stoupnou bosou nohou na chladnou podlahu, začnou kýchat a spustí se jim rýma. To je jeden z příkladů fyzikálním podnětem vyvolané rýmy. Jindy ji může vyvolat náhlá změna teploty (z tepla do zimy nebo naopak), tabákový kouř, venkovní prašnost nebo prašnost v interiéru. Důvodem mohou být i anatomické změny nosního septa (vybočení nosní přepážky), dráždění z vedlejších dutin nosních či nosní polypy (ty mohou být příčinou nealergické rýmy, ale i následkem rýmy alergické). Chronickou rýmu u dětí může způsobovat také zvětšená adenoidní vegetace (nosní mandle), vzácně pak cizí těleso v nose (korálek, kousek stavebnice či tužky atp.).
Rýma alergická
Alergická rýma patří k nejrozšířenějším projevům alergie vůbec. V Evropské unii žije více než 130 milionů lidí sužovaných chronickou alergickou rýmou, jejíž projevy se opakovaně vracejí. Dlouhodobý zánět nosní sliznice vede mimo jiné k poruše, až ztrátě čichu.
Jsem alergik?
Trápí vás často kýchání, míváte nevysvětlitelný kašel, stavy dechové tísně či vodnatou rýmu, i když nemáte virózu? Máte pocit ucpaného nosu, svědění a šimrání v nose, v krku? Otékají a slzí vám oči, míváte nevysvětlitelné svědění kůže, vyrážky, suchou kůži, praskliny a otoky rtů, otoky jazyka a současné bolesti břicha? Pak je velká pravděpodobnost, že váš slizniční imunitní systém reaguje na vnější podněty jinak, jaksi více, než je zdrávo, a že výše popsané příznaky jsou projevem alergie, přecitlivělosti organismu - v tomto případě alergické rýmy, u níž je zánět nosní sliznice výsledkem alergické reakce spuštěné kontaktem s alergenem vnějšího prostředí.
Alergeny, spouštěče reakce přecitlivělosti
K nejčastějším alergenům patří pyly, prach, roztoči a vzdušné plísně. Nelze opomenout ani potravinové alergeny a spouštěče latexové alergie, které mohou pylovou alergii komplikovat. Pacienti přecitlivělí pouze na sezonně se vyskytující alergeny (bříza, olše, líska, trávy a plevelné rostliny, pelyněk) jsou mimo vegetační období těchto rostlin zcela bez obtíží (pokud nemají zkříženou alergii na některé druhy ovoce, zeleniny a koření). Pacienti přecitlivělí na celoročně se vyskytující alergeny, nejčastěji na alergeny vnitřního prostředí (roztoči, plísně a domácí zvířata), mají dlouhodobé potíže, především s ucpaným nosem. Svědění nosu a postižení oční u nich není tak výrazné jako u skupiny pacientů s přecitlivělostí na sezonní pyly.
Alergický pochod
Alergická onemocnění se prolínají a kombinují. Jedna forma alergie může přecházet v druhou. Kojenec, který měl ekzém a alergii na bílkovinu kravského mléka, začne v batolecím věku mléko tolerovat, ekzém se mu zlepší a přesune do menších lokalizací v loketních a podkolenních jamkách. Rodiče mají radost, že z toho vyrostl. Jaké je však překvapení, když má toto dítě ve školním věku celé jaro ucpaný nos, slzí a někdy se až dusí, když se projede na kole podél řepkového pole. V závislosti na věku dítěte jeden projev alergie vyhasíná, ale může ho nahradit a také často nahrazuje projev jiný. Alergická rýma dominuje staršímu školnímu a dospívajícímu věku a řadíme ji mezi rizikové stavy pro vznik astmatu. Jde vlastně o fenomén tzv. alergického pochodu - u geneticky disponovaných jedinců je ekzém i senná rýma rizikem pro astma a astma je zároveň rizikem pro alergickou rýmu.
Diagnostika
Základem pro určení, že jde o alergickou rýmu, je samotné zhodnocení potíží pacienta čili lékařem správně a pečlivě odebraná anamnéza. Pak následují vyšetření včetně kožních (tzv. prick) testů na alergie a funkční vyšetření kapacity plic (spirometrie).
Léčba
Léčba se skládá jednak z ochranného protialergického režimu (vyhýbání se nejčastějším alergenům - u pylové alergie lze v praxi obtížně dodržovat) a jednak z podávání léků tlumících pohotovost sliznic k zánětlivé reakci (antihistaminik) a léčby vlastních potíží způsobených otokem a sekrecí sliznic. Zde se v poslední době velmi osvědčují inhalační kortikosteroidy, které po aplikaci na nosní sliznici snižují i otoky a pálení očí. Dobrý podpůrný a preventivní efekt mají i léky, které blokují leukotrieny, mediátory zánětu.
Co říci závěrem?
Jak už bylo řečeno, alergická rýma není jen nemoc nosu. Je jedním z projevů alergie a může se snoubit nebo střídat s projevy jinými, ať už jde o ekzém, nebo dušnost při astmatu, vyrážky, otoky úst, bolesti břicha a zažívací potíže při potravinové alergii. Péče o dítě s alergickou rýmou vyžaduje komplexní léčebný a preventivní program. Rodiče by neměli brát na lehkou váhu trvale ucpaný nos dítěte a měli by včas vyhledat pomoc alergologa.

Související dokumenty

Pracovní situace

Školy a cestování žáků - varianty organizace akce
Jak komunikovat s dětmi, které prožívají ztrátu blízké osoby (rodiče)
Mimoškolní akce školy – účastníci akce
Metodika k hodnocení žáků ve středních školách a konzervatořích dle zákona Lex Ukrajina ve školním roce 2021/2022
Rok na střední škole v zahraničí z právního pohledu
Komisionální zkouška žáka střední školy
Povinnosti a možnosti zaměstnavatele za mimořádné situace
Zajištění BOZP při provozu na krizových školách
Příklad dobré praxe – kulatý stůl k problematice sociálního začleňování
Doprovod žáka do nemocnice
Návrat dítěte do MŠ po nemoci
Den, do kterého je žák, student žákem, studentem školy ve školním roce 2019/2020
Covid-19 jako nemoc z povolání
Maturitní a závěrečná zkouška podzim 2021, opravná a náhradní maturitní zkouška, opakování ročníku
Smlouva o úplatném vzdělávání v soukromé a církevní škole
Organizace odborné praxe - směrnice
Daňové zvýhodnění na dítě starší 18 let, které studuje na škole v zahraničí
Právo na informace o dítěti partnera (nevlastním dítěti)
Žákovská a studentská samospráva
Maturita - právní předpisy, pokyny, informace, výklady, zdroje informací

Poradna

Odpovědnost školy za škodu - odpověď na dotaz
Ubytování v internátu
Podání léku dítěti s epilepsií
Dobrovolnická práce
1,5 úvazek pedagog + asistent