Zveřejňování rychlých aktualit, kontaktů a informací o školní jídelně na webových stránkách školy

Vydáno:

Důležitost některých sdělení vyžaduje na školním webu své dané místo a patřičnou automatizaci pro úspěšné dopravení směrem ke čtenáři. Stejně tak je důležité i vhodné umístění kontaktů a jejich propojení s adresátovým zařízením tak, aby bylo využito každého navštívení školního webu pro eventuální konverzi.

Zveřejňování rychlých aktualit, kontaktů a informací o školní jídelně na webových stránkách školy
 
Jan
Murnik
 
specialista na stavbu školních webů, firma Vitalex Computers
RYCHLÉ AKTUALITY
Každá škola má čas od času potřebu a někdy i povinnost
zveřejnit rychlé sdělení
typu: vyhlášení ředitelského volna, seznam přijatých žáků do prvních ročníků apod. Takové aktuality jsou jen dočasné a hlavně velice stručné. Pro tento druh informací je vhodné mít na školním webu k dispozici
prostor, který bude čtenáři neustále na očích
a bude přitom „skladný“. Každá přidaná aktualita by měla být vybavena datem vložení. Při editaci tohoto druhu obsahu je možno vkládat externí odkazy, odkazy na PDF nebo interaktivně vkládat odkazy na eventuální pokračování tématu, které je předmětem publikované aktuality. Na obrázku je vidět, jak je modul pro rychlé aktuality navržen.
Stejně jako u modulu kalendáře (viz článek
Prezentace školních akcí na školních webových stránkách
v Řízení školy č. 5/2015, s. 26) je i u rychlých aktualit pro lepší využití této funkce k dispozici přídavný modul pro automatické odesílání nově vložených aktualit. Čtenář pouze do políčka pod modulem aktualit vloží svou e-mailovou adresu a systém se již o vše postará. Po publikaci nové aktuality systém okamžitě rozešle informaci do celé databáze přihlášených e-mailových adres.
KONTAKTY
Kontakty jsou velice potřebná část školního webu, a proto je nutné tuto část opět nabídnout čtenáři tak, aby cítil určité pohodlí při jejich prohlížení a hledání konkrétní osoby.
Úvodní stránka kontaktů nabízí všeobecné kontaktní informace o škole, dále prostor pro uvedení například autobusového spojení či stručný popis pro nalezení hlavního vchodu do budovy školy a funkční mapu, která je v mobilní verzi spojena s navigací.
Pro další a
konkrétnější hledání
pracovníků školy jsou kontakty vybaveny kategoriemi kontaktních osob. Nejběžnější kategorie jsou: vedení školy, učitelé prvního stupně, učitelé druhého stupně, netřídní učitelé, školní družina.
V každé kategorii je již konkrétní výpis kontaktních osob, které jsou přehledně seřazeny a mají uvedeny všechny potřebné informace: celé jméno, pozice, e-mail, telefon, konzultační hodiny, a pokud na to kontaktní osoba přistoupí, tak i fotografii. Takový seznam kontaktů působí dobře a čtenář má po kliknutí na kontaktní osobu k dispozici kontaktní formulář, pomocí něhož může odeslat e-mail přímo z webových stránek, aniž by musel otevírat svého poštovního klienta nebo se přihlašovat do svého e-mailu a kopírovat do něj e-mailovou adresu kontaktní osoby.
ŠKOLNÍ JÍDELNA
Sekce
Školní jídelna
je oblíbená hlavně po večerech, když si rodiče s dětmi čtou, co se bude následující dny ve škole vařit.
I pro tyto informace je navržený modul, který je čtenářům neustále k dispozici a velice pohodlně a bez klikání zobrazuje stravu, která se aktuálně dnes, zítra a pozítří ve škole vaří, a to hned po načtení webové stránky.
Obsluha je velice jednoduchá. Do modulu se v administraci webových stránek napíše celý jídelníček na následující období, připojí se ke každému obědu datum, vyberou se alergeny a systém se již postará o správné zobrazení.
Po otevření položky Celý jídelníček, která je součástí modulu, se zobrazí stránka, která v přehledné tabulce nabízí celý seznam jídel na další období, včetně alergenů, které každé jídlo obsahuje.
SHRNUTÍ
Rychlé aktuality nebo povinná sdělení je vhodné vkládat do samostatného modulu, který je k tomu určený - má určité rozměry, své jasné umístění a není určen pro dlouhé texty. Odesílání těchto sdělení zajistí systém, který automaticky rozesílá do přihlášených e-mailových adres čtenářů vloženou aktualitu.
Kontakty mají své pevné místo a jsou rozděleny do dvou částí: úvodní strana kontaktů, kde jsou základní údaje školy a funkční mapa, a dále kategorie kontaktních osob s přehlednými seznamy všech pracovníků školy. Každá kontaktní osoba má uvedené své údaje a vlastní kontaktní formulář.
Pro jídelnu školy je k dispozici modul, který po zadání jídelníčku na následující období automaticky vypisuje, co se dnes, zítra a pozítří ve škole vaří. Pod odkazem
Celý jídelníček
se zobrazuje celý seznam jídel, který se v administraci webových stránek nadefinoval, i s vypsanými alergeny.
V příštím díle se budeme věnovat tématu „Mobilní verze školních webových stránek“.