ZŠ Provaznická na cestě kolem světa

Vydáno:

S neustále výraznějšími mezikulturními kontakty je třeba u dětí rozvíjet znalosti a postoje, které u nich vypěstují chápání kulturních specifičností příslušníků jiných etnických, náboženských a rasových skupin a tolerantní postoje k těmto odlišnostem. Multikulturní výchova je aktuálně podporována dotačním programem MŠMT, do něhož se zapojila i ZŠ Provaznická v Ostravě-Hrabůvce.

ZŠ Provaznická na cestě kolem světa
Mgr.
Veronika
Včelková,
vedoucí školní knihovny, ZŠ Provaznická
V rámci Programu na podporu vzdělávání v jazycích národnostních menšin a multikulturní výchovy na rok 2015 vyhlášeném Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy jsme získali finanční podporu na projekt nazvaný „Cesta kolem světa za 365 dní“.
Náš projekt byl úspěšně přijat a objevování Evropy a světa mohlo začít. Cílem našeho projektu není jen povědět si něco o kulturních zvyklostech či zajímavostech z jiných zemí, ale především jde o pozitivní vnímání příslušníků jiných kultur a vzájemné respektování se. Snažíme se u žáků rozvíjet porozumění a otevřenost vůči tomu, co je pro nás neobvyklé. Mezi národy Evropy je aktuálně vytvářen užší svazek, a mezikulturní kontakty jsou tak stále výraznější. Pomocí zmíněného projektu se snažíme předejít vzniku negativních aspektů mezikulturních styků, jako jsou intolerance, rasismus nebo xenofobie. Projekt „Cesta kolem světa za 365 dní“ představuje kreativní a neotřelý přístup k začlenění multikulturní výchovy do výuky.
Projekt je realizován v multimediální učebně Školního informačního centra, kde vyjma běžné výuky probíhají taktéž odpolední volnočasové aktivity, do nichž se projekt rovněž snažíme začlenit. Součástí projektu je vytváření nových výukových materiálů, pořádání besed a soutěží a v neposlední řadě také aktivní zapojení žáků-cizinců do projektu, kteří tak mohou spolužáky seznámit s kulturou svého národa.
DEN ZA DNEM JSME BLÍŽ K CÍLI
Již od počátku roku jsou uskutečňovány mnohé aktivity vztahující se k projektu „Cesta kolem světa za 365 dní“. Pravidelně se konají různé soutěže, hry a výtvarné dílny s multikulturní tematikou. Vyjma těchto pravidelných aktivit se žáci naší školy mohou téměř každý měsíc těšit na zajímavou besedu plnou nových, zvláštních a inspirujících informací. V posledních měsících to byla například beseda na téma Jak to chodí jinde na školách, kde se žáci seznámili se vzdělávacími podmínkami v jiných zemích, nebo Šaty dělají člověka aneb Co se kde nosí, kde byla žákům přiblížena móda jiných kultur a národů.
Každá beseda je doplněna o pracovní list, jenž upevňuje nově získané znalosti žáků a motivuje je k dalšímu poznání. Žákům je vždy umožněno diskutovat na dané téma a vyjádřit svůj názor k problematice. Jednotlivé besedy jsou doplněny taktéž o praktické úkoly. Žáci měli možnost vyzkoušet si psaní pomocí čínských znaků nebo mohli zkusit vázání tradičního muslimského šátku. Besedy se snažíme vždy obohatit také ještě o soutěžní aktivity, které se teší u žáků velké oblibě. Není lehké přiřadit evropské kroje ke správným státům nebo hledat barevné zrnko v pytli kolumbijské kávy. Žáci se však do řešení všech úkolů pouštěli s vervou a nadšením. Na besedy je možno navázat také v některých vyučovacích předmětech, žáci mohou využít své nově nabyté znalosti například při tvorbě projektu nebo k obohacení referátu.
Kromě zmíněných besed pořádaných školní knihovnicí navštěvují naši školu také spisovatelé, cestovatelé a lidé, kteří měli možnost žít v jiné zemi a mohou nám sdělit informace, které se na internetu nedovíme. V letošním roce jsme si například vyslechli přednášku paní učitelky, která byla u zrodu vesnické školy v Keni. Žáci měli možnost pozorovat život v Africe, srovnat podmínky vzdělávání jich samých a dětí z Keni. Paní učitelka s sebou přivezla velké množství afrických předmětů a oblečení, autentické videozáznamy i fotografie. Z Afriky jsme se poté přesunuli do Latinské Ameriky, konkrétně do Paraguaye. O této exotické zemi nám přišla sdělit zajímavosti řádová sestra, která tam již 7 let jezdí na misie. Cílem jejích cest nejsou města, ale zapadlé vesničky, kde se snaží zajistit alespoň minimální vzdělání dětem z chudých oblastí. Žáci vyslechli pozoruhodné informace o indiánech, místní chudobě i drogových dealerech.
Cesta kolem světa nám uběhla mílovými kroky, ale ani o prázdninách jsme nezaháleli a již poněkolikáté jsme nabídli dětem cestovatelský projekt „Se školou na cestách“. Jedná se v podstatě o jakýsi příměstský tábor konaný v prostorách školy. Zúčastnit se ho mohou děti od prvních až do devátých tříd. Cestovatelský projekt probíhá v dopoledních hodinách během jednoho srpnového týdne. Je určen nejen pro děti, které nemají ke konci prázdnin již naplánovanou žádnou dovolenou, tábor či výlet, ale také pro každého, kdo se chce dozvědět něco nového, seznámit se s novými kamarády nebo si jen užít spoustu legrace. Tento projekt se koná každoročně a má své fanoušky, někteří žáci se ho účastní každé prázdniny a s velkým nadšením sledují, do jaké exotické končiny se daný rok podívají. Celý projekt není postaven jen na přílivu nových informací, ale také na praktických ukázkách, na množství obrazového materiálu, je doplněn o soutěžní aktivity a pracovní listy a v neposlední řadě rozvíjí vztahy mezi žáky, vzájemnou komunikaci a spolupráci. Prostřednictvím prezentací a videí žáci během prázdnin navštíví hned několik cizích zemí. Prohlédnou si zajímavá místa, seznámí se s tradicemi i vzdělávacími podmínkami v exotických končinách. Zapojí všechny smysly, a to i chuť, když si vlastnoručně připravíme nějakou místní specialitu. A výlet po cizích krajích by nemohl skončit bez suvenýru, který si sami vyrobí a který může připomínat zase jeden prima prožitý den se Základní školou Provaznická...

Související dokumenty