Zlatý Ámos zvyšuje prestiž učitelského povolání

Vydáno:

S velkou radostí jsem letos korunovala vítěze 24. ročníku ankety o nejoblíbenějšího učitele ČR Zlatý Ámos, kterým se stal Lukáš Lis ze ZŠ Soběslav. Zároveň bych tímto velice ráda pogratulovala i všem ostatním učitelům, kteří získali nominaci od svých žáků.

 

Zlatý Ámos zvyšuje prestiž učitelského povolání
Mgr.
Kateřina
Valachová
Ph.D.
ministryně školství, mládeže a tělovýchovy
Jsem nesmírně ráda, že v řadě škol existují dobré vztahy mezi učiteli a žáky, že jsou to dobří "parťáci". Ocenění učitelé jsou pro ostatní vzorem, jak na školách vytvářet přátelské prostředí. Jsem přesvědčená, že i soutěž Zlatý Ámos přispívá k tomu, aby společnost znovunavrátila učitelům respekt, který si od nás rodičů, ale i politiků a pochopitelně samotných žáků zaslouží. Od narození Jana Amose Komenského uplynulo už 425 let, ale tolik se toho vlastně nezměnilo: Učitel je pro žáka nepostradatelný, aby byl úspěšný ve škole i v životě.
Velký dík patří Slávkovi Hrzalovi, ostatně jeho práce si vážím natolik, že jsem si ho vybrala za školského ombudsmana. Vážím si ovšem všech - učitelek i učitelů, kteří učili a stále učí, i když podmínky jejich práce nejsou dokonalé. Vážím si také toho, že když pedagogové mluví, hovoří o dětech a o tom, jak zlepšit jejich vzdělávání. Věřím, že naši učitelé vnímají, že se skutečně poctivě snažím zlepšit jejich pracovní podmínky a financování školství a docílit navýšení platů, a slibuji, že budu dále pokračovat v úsilí o to, aby pracovní podmínky byly co nejlepší, pedagogové měli co nejvíce času na učení dětí a trápilo je co nejméně "papírování".

Související dokumenty

Pracovní situace

Možnost vést dokumentaci školy pouze v elektronické podobě