Zlatý Ámos zvyšuje prestiž učitelského povolání

Vydáno:

Anketa o nejoblíbenějšího učitele a učitelku Zlatý Ámos se stala respektovanou a mediálně známou soutěží, která veřejnosti připomíná, že v našich školách učí řada vynikajících učitelů. Získat zlatou korunku však není nic jednoduchého. O nominaci totiž každoročně rozhodují výhradně žáci základních a středních škol.

 

Zlatý Ámos zvyšuje prestiž učitelského povolání
Mgr.
Karla
Tondlová
redaktorka a členka přípravného výboru ankety Zlatý Ámos
"Naše anketa spojuje dva významné dny pro všechny pedagogy. Tradičně začíná v říjnu na Světový den učitelů a vrcholí koncem března, kdy si připomínáme narození učitele národů Jana Ámose Komenského," říká zakladatel a ředitel ankety Slávek Hrzal. "Příští rok to bude jubilejní, již 25. ročník."
Co pro svého oblíbeného učitele či učitelku musejí žáci udělat? Do online přihlášky, kterou najdou na
www.zlaty amos.cz
, musejí vložit jeho či její stručnou charakteristiku, popsat jednu společně prožitou příhodu a připojit naskenovaný formulář s podpisy sta osob, které s nominací souhlasí. Přihlášku pak musejí odeslat do konce prosince.
V lednu a únoru probíhají regionální kola. V nich žáci před porotou vtipně a originálně vysvětlují, proč svou učitelku nebo učitele nominovali. "Regionální kola jsou zároveň oceněním všech, kteří byli svými žáky na titul Zlatý Ámos navrženi. Jsou to nejoblíbenější učitelky a nejoblíbenější učitelé v jednotlivých školách a uznání jim právem náleží," dodává Slávek Hrzal.
Kdo zvládne regionální kolo, postoupí do semifinále, ve kterém se rozhodne o šestici kandidátů na titul Zlatý Ámos. Až finálové klání však ukáže, kdo se stane Zlatým Ámosem a kdo od toho letošního, Lukáše Lise ze Soběslavi, převezme korunu a žezlo nejoblíbenějšího učitele České republiky.
Jak už se stalo v posledních ročnících tradicí, porotci a partneři ankety volí i další Ámose. Odborná porota, v čele se známým psychiatrem Janem Cimickým, vybírá Zlatého Ámose, dětská porota volí Dětského Ámose a prostřednictvím webové aplikace může každý ovlivnit nositele titulu Ámos sympaťák. Kromě toho ministerstvo školství oceňuje Ámose češtináře a Ámose matikáře, zlatý partner ankety společnost ČEZ vybírá Ámose fyzikáře a Unipetrol, stříbrný partner, pak Ámose chemikáře.
"Na začátku jsme ani netušili, že anketa o nejoblíbenějšího učitele bude mít tak dlouhé trvání," uzavírá Slávek Hrzal. "Již nyní se těším na příští, dvacátý pátý ročník. Přízeň dětské, pedagogické i rodičovské veřejnosti nás velmi těší - a zároveň zavazuje. Spolu s dalšími spolupracovníky uděláme vše pro to, aby byl ještě lepší než ten letošní, aby se našim učitelům a učitelkám dostalo podpory a ocenění, které si za svou práci opravdu zaslouží."
Příjem přihlášek na jubilejní 25. ročník Zlatého Ámose: od 5. října do 31. prosince 2017. Stručná charakteristika, popis jedné společné příhody, podpisy 100 osob. Přihlašovací formulář na
www.zlatyamos.cz
FINALISTÉ 24. ROČNÍKU ANKETY ZLATÝ ÁMOS OČIMA SVÝCH ŽÁKŮ
Radka Dlabalová
S paní učitelkou jsme toho během tří let zažili mnoho. Jednou se jí povedlo přihlásit celou třídu do výtvarné soutěže s Calibrou, na kterou zapomněla, ale nakonec jsme ji vyhráli. Aby toho nebylo málo, zamkla dvě žákyně ve třídě. Zamkl se jí i žák na WC ve vlaku. Zkrátka se s ní nenudíme. Všechno nás dobře naučí. Je moc chytrá, vtipná, milá. Je to velká herečka, kterou se chtěla stát. Je dobře, že nešla na herečku, protože je skvělá učitelka.
Hana Kolpaková
Je moc fajn, ví o nás všechno, prý nás má prokouknuté, protože její syn je stejně starý jako my, takže ví, jak to s námi chodí. Říká, že toho ví dvakrát víc než my, ale že není nejchytřejší, ale my si to o ní myslíme, protože nám vždycky na všechno odpoví. Je hezká, umí zpívat, tancovat, malovat, hrát na kytaru, běhat, pořád se směje, moc jí to sluší a Viktor říká, že naše učitelka je nejlepší, protože je člověk, a když uděláme chybu, tak ji můžeme opravit.
Lukáš Lis
Pan učitel Lis je jeden z nejlepších učitelů, které jsme kdy potkali. Pan učitel je citlivý. Když žáka něco trápí nebo naopak těší, hned to pozná a snaží se pomoci. Je také milý a velmi poctivý, vždy dodrží své slovo. Nejvíce se nám líbí, že dokáže být přísný, ale přesto je v hodině zábava a nenudíme se. Díky jeho výuce češtiny se spoustu dětí dostala na víceletá gymnázia. Pan učitel je usměvavý, když se usměje, tak z něj vyzařuje chuť nás vzdělávat.
POZNÁMKA REDAKCE
Pan učitel bodoval hned třikrát: získal titul Zlatý Ámos a současně titul Ámos sympaťák a Ámos češtinář. Na rozhovor s vítězem ankety se můžete těšit v příštím vydání Řízení školy.
Pavel Novák
Komenský by klobouk smekl, na koleno před ním klekl a zvolal: "Pavle Nováku, nás všechny máte na háku." Zúčastnil se soutěže Nejchytřejší Čech, kde se umístil mezi 24 nejlepšími soutěžícími. I z maličkosti dokáže udělat pořádnou srandu. Máme ho moc rádi a je náš velký vzor.
Alena Šedivá
Naši paní učitelku Alenu Šedivou jsme nominovali pro její lásku k učení. Učí matematiku a fyziku. Těmto předmětům dokonale rozumí a dokáže je výborně vysvětlit na vtipných, ale jednoznačných příkladech. V jejích hodinách se nikdo nenudí. Stále se usmívá. Je skromná. Vždy nám říká pravdu, i když je někdy drsná. Oplývá humorem a dokáže vtipně odlehčit situaci.
POZNÁMKA REDAKCE
Držitelka titulu Ámos fyzikář.
Michal Zajíček
Pro naši třídu dělá všechno, co jen jde. Před čtyřmi lety založil dívčí fotbalový tým, za který hraje každý rok skoro polovina děvčat na druhém stupni. Na závěr sezóny organizuje charitativní fotbalové utkání, kde proti sobě nastoupí dívčí fotbalový tým a učitelé. Výtěžek této akce je předán na dobročinné účely. Je přátelský, sympatický, usměvavý, v hodinách si drží autoritu. Dokáže si poradit jak s malými dětmi, tak i s puberťáky. Klidně bychom ho brali jako svého taťku. Pro nás je nejlepším učitelem na světě.
POZNÁMKA REDAKCE
Držitel titulu Ámos sympaťák.

Související dokumenty

Pracovní situace

Možnost vést dokumentaci školy pouze v elektronické podobě