Vzdělávání na dálku aneb Interaktivní učení bez hranic

Vydáno:

Vše začalo myšlenkou, jak co nejefektivněji využít SMART Board, který jsme začali na Praze 7 systematicky zavádět do výuky na všech našich školách. Přemýšleli jsme, zda by nám tyto moderní vzdělávací pomůcky nemohly pomoci při výuce studentů, kteří se nemohou z jakéhokoliv důvodu účastnit běžné vyučovací hodiny.

Vzdělávání na dálku aneb Interaktivní učení bez hranic
Mgr.
Filip
Kuchař
 
vedoucí odboru školství Úřadu MČ Praha 7
Takovým studentem může být žák dlouhodobě nemocný, stejně jako žák v domácím vzdělávání. Ale může to být i celá skupina studentů, s kterými by mohla jiná skupina komunikovat o daném tématu nebo projektu. Proto jsme se obrátili na společnost AV MEDIA, a. s., která v ČR zastupuje výrobce této techniky SMART Technologies, a ta náš zájem přivítala. Výsledkem je společný projekt Vzdělávání na dálku, který je založen na využití technologie SMART Bridgit.
Již od počátku zavádění interaktivních technologií SMART Board do našich škol jsme si ověřili, že
se učení pro naše žáky stává poutavým a zábavným zážitkem.
Ten jsme pro ně letos rozšířili o nové doplňky, jako jsou datakamery a hlasovací zařízení, které učiteli nabízí další možnosti k rozšiřování
interaktivnosti vyučovacích hodin.
Po seznámení s výzvami, které nám přinese společný projekt Vzdělávání na dálku, kdy budou stávající interaktivní tabule doplněny o softwarové vybavení SMART Bridgit, webovou kameru a počítač připojený k internetu, objevujeme úplně novou dimenzi v oblasti vzdělávání, a to tím, že budeme moct studenty vtáhnut online do výuky a oni spolu mohou navzájem komunikovat, jako by byli ve stejné místnosti, i když je bude dělit tisíce kilometrů. Jediné, co nebudeme umět ovlivnit a budeme muset i nadále respektovat, jsou časová pásma.
V rámci projektu
Vzdělávání na dálku
umožní tento systém učitelům
sdílet stejný obsah výuky
připravený v autorském prostředí SMART Notebook, který mají žáci před sebou v učebně na interaktivní tabuli, i se studenty doma. Kterýkoliv z žáků tak může být u svého domácího počítače či tabletu učitelem ze školy vyvolán, aby doplnil správný výsledek nebo dopsal odpověď na daný úkol. Žák pak u svého domácího zařízení reaguje úplně stejně, jako by seděl s ostatními spolužáky ve třídě. Má možnost do třídy vidět a naopak, učitel a žáci vidí svého spolužáka.
Systém SMART Bridgit není úplnou novinkou a v zahraničí byl již úspěšně odzkoušen. Je však tento systém využitelný v českém vzdělávacím prostoru? Otázka, která trápila nejen společnost AV MEDIA, a. s., ale také nás, kteří se snažíme
vytvořit pro děti v našich školách co nejkvalitnější podmínky pro jejich další vzdělávání.
Proto jsme společně připravili tento projekt a rozhodli se v ZŠ Strossmayerovo náměstí vytvořit vzorovou SMART Bridgit classroom, odkud bude celý projekt organizován.
Všem ostatním základním školám Prahy 7 byla zapůjčena rychlá linka s cloudovým řešením SMART Bridgit. Učitelé na všech základních školách MČ Praha 7 mají nyní možnost diskutovat nad zadanými úkoly se studenty, rodiči nebo kolegy z jiných škol, a to přímo od svého počítače.
Nyní již nebrání nic tomu, abychom se společně pustili do učení bez hranic, a umožnili tak lépe komunikovat i těm, kteří z jakéhokoliv důvodu nemají možnost být s námi ve škole.