Významný týden k 20. výročí založení Základní školy profesora Zdeňka Matějčka v Mostě

Vydáno:

V týdnu od 25. března 2013 probíhaly oslavy 20. výročí založení na Základní škole profesora Zdeňka Matějčka v Mostě pod záštitou paní Jany Vaňhové, náměstkyně hejtmana Ústeckého kraje. U příležitosti výročí založení školy vznikl elektronický sborník, který mapuje činnost školy za uplynulá léta jejího trvání.

Významný týden k 20. výročí založení Základní školy profesora Zdeňka Matějčka v Mostě
PhDr.
Hana
Ajmová
 
ředitelka a zakladatelka Základní školy profesora Zdeňka Matějčka v Mostě
Významní hosté přijížděli do Mostu už v úterý. Absolvovali doprovodný program nejen ve škole. Ve večerních hodinách probíhalo na škole
diskuzní setkání s rodiči žáků s poruchami učení
pod vedením paní profesorky Marty Bogdanowicz z Univerzity Gdaňsk v Polsku. Toto setkání bylo otevřeno i rodičům žáků jiných škol.
Na středu si žáci připravili tradiční
projektový den – Den našich miláčků.
V tento den se celá škola promění ve velikonoční dílny. V každé třídě se pod vedením pedagogů, v mnohých třídách i pod vedením rodičů, žáci seznamují s velikonočními tradicemi, pletou pomlázky, vyrábějí proutěné předměty, zápichy, velikonoční přáníčka... V tento den vzniká v předsálí u ředitelny školy louka a přilehlé třídy se mění ve venkovský dvorek. Žáci mají možnost přinést si své zvířecí kamarády a seznámit ostatní spolužáky se svými zážitky a chovatelskými zkušenostmi. V letošním roce byli ve škole k vidění kromě králíků, morčat, pískomilů, osmáků, potkanů a křečků také chovná plemena slepic hedvábniček a paduánek, ovečky a kozy. Největší zájem vzbuzovalo u dětí i dospělých návštěvníků školy 14denní kůzlátko.
Ve středu dopoledne souběžně probíhal ve škole workshop „Pohybový vývoj podle Veroniky Sherbone“, seminář pro odbornou veřejnost, určený zejména pro pedagogické pracovníky mateřských škol. Tento workshop vedla výše zmíněná paní profesorka Marta Bogdanowicz.
Hlavním dnem oslav byl symbolicky 28. březen, který je spojován se jménem
Jana Amose Komenského
a slaven jako
Den učitelů.
V dopoledních hodinách se konala odborná konference na téma „Hraniční děti, žáci se speciálními vzdělávacími potřebami“, za účasti učitelů, rodičů a vzácných hostů. V úvodu konference vystoupila paní ředitelka školy PhDr. Hana Ajmová, která je zakladatelkou školy a konferenci předsedala, následovala PhDr. Lenka Krejčová, Ph.D., za Českou společnost DYSLEXIE. Poté si vzali slovo vzácní hosté: senátorka MUDr. Alena Dernerová, náměstkyně hejtmana Ústeckého kraje Jana Vaňhová, zástupkyně města Mostu JUDr. Hana Jeníčková, náměstkyně primátora. Neméně vzácnými hosty byli dále Mgr. Václav Hořejší, ředitel Národního ústavu pro vzdělávání v Praze, PaedDr. Jiří Pilař, předseda Asociace speciálních pedagogů ČR Praha, Dr. Jaroslav Šturma, ředitel Dětského centra PAPRSEK v Praze. Přednášejícími na konferenci byli profesor Gavin Reid z Vancouveru, výše zmíněná profesorka Bogdanowicz, profesor PhDr. Petr Ondráček z Bochumi v Německu, doc. Vanda Hájková, Ph. D., z katedry speciální pedagogicky Univerzity Karlovy v Praze.
Na konferenci navazovala v odpoledních hodinách
akademie školy na téma „Od pravěku po budoucnost“
v prostorách Základní umělecké školy F. L. Gassmanna v Mostě. Spojovacím prvkem akademie byla časová přímka. Divadelní představení zajišťovali žáci jednotlivých tříd, členové zájmových kroužků, vznikalo také jako výstup projektového vyučování žáků 2. a 8. ročníku školy. A tak se žáci 5. A a 6. B proměnili v lovce mamutů, 8. A ztvárnila krásnou Kleopatru, 5. B nastudovala řeckou mytologii, dramatický kroužek přidal vystoupení gladiátorů, žákyně 1. třídy předvedly tanec princezen. Tím jsme se přenesli do středověku, kde jsme viděli školní družinu jako zbrojnoše na Karlštejně, následovali je husité 4. ročníků a mořeplavci a piráti 8. B a 2. A, poté se rozezněly sálem barokní melodie v podání 7. A. Následoval velký časový skok a byli jsme ve dvacátém století, kde jsme zavzpomínali se 3. A na spartakiádu, pionýry a 7. A nás roztančila s Boney M. Tance se zúčastnila i nevidomá dívka se svou třídní učitelkou. Do současnosti nás přenesl školní klub se svým pohledem na dnešní mládež a se 6. A jsme se dostali na mořskou pláž. Celou akademii ukončila módní přehlídka v roce 2031 devátých ročníků.
K naší velké radosti a zklamání rodičů byl zájem o akademii tak velký, že někteří rodiče museli celé představení stát.
Catering
během akce zajišťovali
studenti Střední průmyslové školy a Střední odborné školy gastronomie a služeb v Mostě.
Hosté měli možnost během své návštěvy poznat některé dominanty města Most. Seznámili se s hradem Hněvín, navštívili autodrom i hipodrom. Byli na prohlídce přesunutého kostela Nanebevzetí panny Marie. Zúčastnili se také uhelného safari těžební společnosti Litvínovská uhelná a Vršanská uhelná, absolvovali prohlídku Chrámu chmele a piva v Žatci pod vedením starostky města Žatce paní Mgr. Zdeňky Hamouzové.
Celý týden oslav lze hodnotit velmi pozitivně, je škoda, že možnosti slyšet kapacity „speciálního školství“ z České republiky i ze zahraničí nevyužilo více pedagogů a ředitelů základních škol Mostecka!

Související dokumenty