Výuka první pomoci ve škole nemusí být nuda!

Dokázat správně a včas poskytnout první pomoc by mělo patřit k základnímu vzdělání, vždyť nikdy nevíte, kdy vy sami nebo vaši blízcí budete v ohrožení života. Během pár vteřin můžete být tím, kdo první pomoc potřebuje, ale i tím, kdo ji dokáže jinému poskytnout - tedy zachráncem. Smutným faktem je, že každý rok zemřou miliony lidí kvůli tomu, že jim nebyla včas a správně poskytnuta první pomoc. Společně to můžeme změnit!

Výuka první pomoci ve škole nemusí být nuda!
Bc.
Kamila
Dvořáková,
zdravotní sestra a lektorka první pomoci akreditovaná MŠMT
Daniela
Hnátová,
DiS.,
zdravotní sestra a lektorka první pomoci akreditovaná MŠMT
První pomoc lze charakterizovat jako pomoc, která je poskytnuta zraněnému nebo nemocnému člověku před jeho kontaktem s profesionální zdravotní péčí. Cílem je záchrana života a zdraví. Podle historických záznamů s poskytováním první pomoci začali v roce 1099 rytíři řádu svatého Petra, od té doby se dílčí postupy a techniky stále vyvíjejí a zdokonalují.
Co je při poskytování první pomoci klíčové? Chtít pomoct a vědět jak. Nestačí znát teorii, mnohem důležitější je potřebné dovednosti zvládnout v praxi. Věřte, že to není nic složitého, podstatné je vše si dostatečně, opakovaně vyzkoušet, nabýt potřebnou zručnost, a tím i jistotu a sebedůvěru. Jenže ke kvalitní výuce první pomoci se v současné době dostane málokdo, samozřejmě kromě zdravotníků. Dospělým jsou postupy první pomoci přednášeny většinou pouze při absolvování autoškoly nebo na školení hrazeném zaměstnavatelem, což však zpravidla bývá maximálně 10 hodin. Tato časová dotace je naprosto nedostatečná - vzhledem k tomu, o jak důležité znalosti a dovednosti jde.
Stejně jako v mnoha jiných případech i tady platí: čím dříve, tím lépe! Základní škola je ideálním prostředím pro výuku první pomoci, protože právě tam se k potřebným informacím mohou dostat všechny děti. Problémem však je, že každá škola si v souladu s rámcovým vzdělávacím programem sama určuje, jak a nakolik intenzivně děti s danou problematikou seznámí. Velmi důležité přitom je s dětmi naučené dovednosti průběžně opakovat a dále doplňovat. A vůbec to nemusí být nuda! Máte-li výuku první pomoci zafixovánu jako suchopárnou záležitost, sestávající převážně z pasivního poslouchání teoretických pouček, zpestřenou maximálně sledováním dataprojekce, vězte, že to jde i jinak.
VÝUKA PRVNÍ POMOCI ZÁŽITKEM
Osobní prožitek, emociálně silný vjem je tím, co dokáže dlouhodobě a pevně zafixovat novou zkušenost. Výuka první pomoci, kterou již několik let úspěšně uskutečňujeme, je proto založena právě na zážitku. Na stručnou teorii navazuje praktická část - prostřednictvím simulovaných událostí co nejvěrněji přiblížíme reálné situace vyžadující poskytnutí první pomoci. A co je hlavní - naučíme, jak danou situaci zvládnout. Rychle, správně, efektivně, kdykoliv.
Co je to simulovaná událost? Jde o hru na nemocného či zraněného, při které si děti vyzkoušejí, jak postupovat a řešit situace při život ohrožujících stavech. Například, jak se zastavuje masivní krvácení, kdy krev (samozřejmě umělá) opravdu teče, jak obnovit základní životní funkce, provádět nepřímou srdeční masáž atd. Účastníci kurzu na vlastní oči vidí, co v takové situaci dělat nejdříve, nač nezapomenout a opakováním si správné postupy zažijí a zautomatizují.
KDO JSME?
Jsme zdravotní sestry a lektorky první pomoci akreditované MŠMT. Výuce a praktickému výcviku první pomoci se dlouhodobě, cíleně a pravidelně věnujeme. V posledních letech jsme zaznamenaly rostoucí zájem ze strany veřejnosti, napříč generacemi a profesemi. Stále více lidí se chce naučit, jak správně postupovat při život ohrožujících stavech i akutních úrazech či nehodách, které jsou bohužel běžnou součástí našeho života. Rozhodly jsme se proto na tento trend, který v důsledku přináší prospěch celé společnosti, zareagovat a nabídnout možnost praktické osvěty - na profesionální úrovni. Naším cílem je šířit dovednosti a zkušenosti, a tím snížit riziko následků neposkytnutí první pomoci z důvodu nevědomosti nebo nejistoty.
POMOZTE NÁM VYCHOVAT DALŠÍ „MALÉ ZÁCHRANÁŘE“
Vedle kurzů první pomoci zážitkem pro dospělé máme četné zkušenosti i s kurzy a školními kroužky pro děti v mateřských, základních i středních školách. Práce s dětmi je specifická, mimořádně obohacující a zajímavá. Stále znovu nás příjemně překvapuje, jak zodpovědně děti k této problematice přistupují, pamatují si vše, co se na lekcích naučí, jsou zvídavé, na rozdíl od dospělých se stále ptají a aktivně reagují. Nejlepší motivací do další práce je pro nás vědomí, že se nám daří vychovávat „malé záchranáře“, kteří jsou náležitě hrdí na to, že mohou a dokážou bez zaváhání, správně pomoci, je-li to zapotřebí. Ostatně, přesvědčte se sami. Otevřete dětem ve vaší škole cestu k zábavné a efektivní výuce zásad první pomoci.
Více informací: www.vitalus.cz.

Související dokumenty