Voláme Les - a ozývá se - ve škole!

Vydáno:

„Uau, to je z divočáka!“ vykřikne dívka a v ruce drží drobnou štětinu. „Výborně, máš pobytový znak a můžeš jej zasadit do příběhu - co se asi v lese dělo?“ reaguje paní učitelka. Ne, nejsme na škole v přírodě ani na výletě rodičů s dětmi. Je dopoledne, běžný školní den, jsme v lese - ve škole.

Vzdělávací program Les ve škole umožňuje dětem zažívat právě takové dny. Cílem programu je, aby děti měly rády les a využívaly jej k odpočinku a ke hrám. Aby les zkoumaly a rozuměly tomu, jak lesní ekosystém funguje. Les ve škole je dlouhodobý mezinárodní program; zapojené školy získávají podrobné roční plány vytvořené na míru pro každý ročník základní školy. Využívají osobních konzultací a zapojují se do mezinárodních akcí. Program Les ve škole koordinuje Vzdělávací centrum TEREZA.
NA ROK JE VYSTARÁNO: ROČNÍ PLÁNY LESA VE ŠKOLE
Jádro programu spočívá ve využívání ročních plánů pro jednotlivé ročníky základní školy. V současnosti mají školy po ruce plán pro druhý, třetí, čtvrtý, šestý a osmý ročník. V tomto školním roce školy ověřují plán pro první třídu a metodičky v TEREZE si zároveň pomalu brousí zuby - tedy tužky - na plán pro pátý ročník.
Každý roční plán vzniká dva roky. Podílejí se na něm pedagogové, lesní inženýři i psychologové. Když je plán vytvořený, převezmou jej školy, aby jej během celého školního roku využily ve své výuce. Celý roční plán si se svou třídou projdou a ověří, jestli je pro daný ročník vhodný, které aktivity žáky nejvíc baví a jestli ho lze za školní rok zvládnout s dětmi projít celý. Připomínky pak v TEREZE zapracovávají do samotného plánu a teprve pak je na řadě chvíle, kdy putuje do škol.
Roční plány Lesa ve škole motivují učitele, aby s dětmi chodili ven. Proč? Protože výuka venku zlepšuje jejich fyzické a psychické zdraví, rozvíjí kreativitu a podněcuje fantazii. Řada výzkumů dokazuje, že pobyt dětí venku má pozitivní dopad také na jejich studijní výsledky.1)
Že se občas praští klackem, že nejdou úplně vzorně ve dvojicích, to k tomu, myslím si, patří. Co mi vezmou v nervech tím, že jsou takoví rozpustilí a rošťáčtí, to mi pak vrací v jiných hodinách týdne, protože venku navážeme jiný, lepší vztah. Jdeme spolu venku, bavíme se i o něčem jiném než o škole a opravdu k sobě najdeme bližší cestu,“ říká Andrea Tláskalová ze Základní školy J. V. Sládka ve Zbirohu. Paní učitelka je spolu s dalšími třemi pedagožkami zapojena do mentoringu. Poskytuje osobní konzultace všem zájemcům o program.
PODPORA MĚKKÝCH DOVEDNOSTÍ A MEZINÁRODNÍ ROZMĚR
V programu Les ve škole se děti více učí vlastní zkušeností, na řadu otázek přichází samy. Důraz je kladen na skupinovou práci, práci ve dvojicích i ve větších skupinách. Žáci se učí spolupracovat, každý má v kolektivu určitou roli. Učí se rozvíjet komunikaci a respektovat názory druhých lidí. „Oceňuji zejména společenský přínos programu,“ říká paní učitelka Diana Kotová ze Základní školy Schulzovy sady a dodává: „Žáci se přirozeně naučili spolupracovat ve skupinách, které jsem jim v průběhu roku obměňovala, aby se navzájem lépe poznali. Pochopili, že každý má ve skupině důležitou roli a musí něčím přispět.“
Program Les ve škole je mezinárodní. Je součástí LEAF International, mezinárodního programu, jehož cílem je zvýšit povědomí o tom, jak je lesní ekosystém klíčový pro udržitelný život na naší planetě. Organizace, která v loňském roce oslavila patnáct let své existence. Celosvětově je do ní zapojeno 3 400 škol. Lesní třídy z České republiky tak sdílí inspiraci se školami z Evropy, Afriky i Asie.
Důležité je pak především to, že se mohou zapojovat do mezinárodních kampaní a soutěží. Na podzim, 21. září, na Světový den míru, české lesní třídy spolu se školami po celém světě symbolicky sází stromy pro mír. Na jaře, na den stromů 21. března, zase v rámci Global Action Days aktivně mění své okolí - čistí studánky, odstraňují odpadky nebo třeba zakládají bylinkovou zahradu.
PROGRAM VÁS DOSTANE... DO LESA!
Do programu Les ve škole se může zapojit školní třída nebo třeba přírodovědný kroužek. Zapojit se může jen jedna třída nebo hned celá škola. Plány lze pohodlně využít v běžné výuce - jsou rozvrženy tak, že jeden plán projdete během školního roku. Využít je lze i na školách v přírodě, kde je s dětmi projdete rychleji. Roční plány dobře zapadají do výuky, jsou vytvářeny v souladu s rámcovými programy a naplňují doporučené očekávané výstupy pro výuku environmentální výchovy na základní škole: „Roční plán,Lesa ve škole’ zjednodušuje práci učitele. Přínosný je hotový lesní deník, do kterého žáci postupně v daných ročních obdobích zapisují své poznatky a zážitky z lesa,“ říká pan učitel Lumír Novák z Masarykovy základní školy v Melči.
Školy, které jsou do programu zapojeny, nemají žádné striktně dané povinnosti. Jsme moc rádi, když pedagogové na konci školního roku zašlou zpětnou vazbu ze svých hodin. Nejen že máme radost, že v programu aktivně pracují, ale především jsme potěšeni, že jim můžeme udělit prestižní certifikát lesní třídy. Certifikát Lesní třída opravňuje k roční patronaci pralesa na Ještědu. Žáci se tak podílejí na praktické ochraně české přírody. Ke zpětné vazbě je ještě třeba přiložit fotografie z lesní výpravy a certifikát putuje do škol.
Do programu Les ve škole je zapojeno 350 českých škol. Připojit se můžete kdykoliv během celého školního roku. Obdržíte roční lesní plány a pravidelně vás budeme informovat o plánovaných akcích. Kontaktujte lesní kancelář na e-mailu lesveskole@terezanet.cz, telefonu 739 466 341 nebo navštivte web www.lesveskole.cz. Protože jak se do lesa volá...