Subtypy ADHD

Vydáno:

V minulém čísle jsme si podrobně povídali o hyperaktivitě, impulzivitě a nepozornosti a označili jsme si je za tři základní symptomy poruchy pozornosti s hyperaktivitou čili ADHD. Uvažuje se ovšem, že k těmto třem základním znakům přibude ještě čtvrtý, a to tzv. behaviorální inhibice (extrémní plachost).

Subtypy ADHD
PhDr. et Mgr.
Zdeňka
Michalová
Ph.D.
speciální pedagožka, psycholožka
Behaviorální inhibice
Co si pod tímto termínem představit? V podstatě podklad pro vznik neurotických, především anxiózně-fobických poruch v adolescenci a dospělosti. Jedná se přitom o temperamentově stálou charakteristiku člověka, která se podílí na správné regulaci sebeřídicích čili exekutivních funkcí. Podstata behaviorální inhibice spočívá mimo jiné v narušené schopnosti dítěte rozpoznat rozdíly v emocích druhého člověka vyjádřených neverbální komunikací, tedy především mimikou. Dítě nedokáže rozlišit výrazy neutrální a hněvivé, obojí percipuje jako ohrožující (Doheny, 2010).
U dětí, u nichž jde o nesprávné rozpoznání emočních výrazů (nepoznají zlost od povzbudivého úsměvu, který si vysvětlí jako posměch), se častěji setkáváme na jedné straně se zvýšenou úzkostí, na straně druhé se zvýšenou impulzivitou, dráždivostí a agresivitou. Podstatné pro jejich vedení je, aby dostávaly konstruktivní zpětnou vazbu jako reakci na své chování a práci a aby dospělí dokázali sjednotit svůj výraz obličeje s tím, co směrem k nim pronášejí verbálně. Do jaké nejistoty se může dítě dostat, pokud ke sjednocení mimického výrazu s verbálním sdělením nedochází, o tom vypovídá následující krátká ukázka.
Z rozhovoru matky, paní učitelky a chlapce Adama, žáka 1. třídy základní školy:
Maminka se koncem září přišla zeptat na chování svého syna Adama ve škole a celkově chtěla zjistit, jak je s ním paní učitelka spokojená. Dnes byly druhé třídní schůzky a konzultace, při nichž učitelé podávají informace rodičům o jejich dětech.
Adam pocházel z rizikového těhotenství a kvůli vleklým poruchám spánku byl dlouhodobě sledován u dětského neurologa. Ten také upozornil rodiče, že chlapec má zřejmě ADHD, což se začalo extrémněji projevovat především v posledním roce docházky do mateřské školy. Tehdy začaly paní učitelky upozorňovat na Adamův zjevný neklid a impulzivitu, především při práci s úkoly grafomotorického charakteru. Stěžovaly si také, že chlapec vůbec nereaguje na jejich mimoslovní upozornění, tj. na to, že se nesouhlasně zatváří, když Adam odbude nějakou zadanou práci, apod. Z těchto důvodů byl odeslán i na psychiatrické a psychologické vyšetření, kde byly zjištěny porucha pozornosti, hyperaktivita a průměrné kognitivní schopnosti chlapce.
Vyšetření se konalo až koncem června a od září nastoupil Adam do školy. Přestože psychiatrička doporučila farmakologickou léčbu, matka se rozhodla, že uvidí, až jak Adam bude úspěšný ve škole. Paní učitelce na počátku školní docházky ale nic neřekla s tím, že počká, jestli ona sama na Adamovi něco specifického pozná.
Adam chodil ze školy poměrně spokojený. Do třídy nastoupil s několika chlapci, které znal z mateřské školy. Paní učitelka se mu moc líbila. Byla mladší a měla rozpuštěné světlé vlasy, které jí splývaly na ramena. Adam jí proto říkal Zlatovláska. Když přišel Adam domů ze školy, pořád si pochvaloval, že se na něj paní učitelka usmívá a že je hodná, protože si o něm myslí, že je taky hodný a šikovný. Ale tenhle týden se o paní učitelce vůbec nechtěl bavit. Maminka z něj nakonec vytáhla, že vůbec neví, proč dostal do pracovního sešitu razítko jablíčka, a ne hvězdu, kterou děti dostávají, když je paní učitelka za práci chválí a je s nimi spokojená. Říkal mamince: „Vždyť se na mě Zlatovláska smála a řekla, na tebe je to docela dobrá práce. Tak se jí to líbilo, a hvězdu jsem nedostal…“ Obdobně uvedl o pracovním vyučování, že modeloval ovoce a paní učitelka mu řekla s úsměvem: „No teda, ty jsi ale šikula! Musíš se víc snažit.“ „Ale mami, já se snažím, ale strašně mě to nebaví. A proč jsem nedostal jedničku z ovoce, když Zlatovláska říkala, že jsem šikula? A když jsem šikula, tak proč bych se měl vlastně snažit?“
Paní učitelka mamince řekla, že Adam je sice šikovný kluk, i když s kreslením a psaním je to trochu slabší, problém spočívá spíše v tom, že chlapec je se vším hned hotový a příliš času si na práci nenechá. Také přestávky jsou problematické. Na domluvy však Adam vůbec nereaguje. Když na něj zvýší hlas a začne mluvit důrazně, dítě se jakoby choulí do sebe a zjevně se bojí – to si vyzkoušela tento týden, když jí pomalu došla trpělivost s tím, že Adam nereaguje v podstatě na nic. Když se na něj tváří přívětivě, na domluvu chlapec vůbec nereaguje. Ale především ji v posledním týdnu zarazilo, že když Adam samostatně pracuje a je hotový a ona se jde na jeho práci podívat, prohlíží si ji s jakýmsi despektem, až obavou, která nepomíjí, ať Adama pochválí, či vyjádří s jeho prací menší spokojenost.
Na odpovídajícím fungování behaviorální inhibice jsou závislé čtyři exekutivní funkce (Barkley, 1997):
-
neverbální pracovní paměť, která uchová informaci i ve chvíli, kdy osvojovaný podnět už není přítomen; pomocí retrospektivy umožňuje člověku plánovat budoucí jednání;
-
verbální pracovní paměť, související s internalizací řeči, která pomáhá s vnitřní seberegulací, zprostředkovává popis a reflexi událostí, vytváření pravidel, plánování; tato funkce souvisí s morálním usuzováním;
-
seberegulace afektů / motivace při cílevědomé činnosti, která participuje na ovládnutí emocí a mobilizuje člověka nabuzením vnitřní motivace k výkonu určité činnosti; posiluje též jeho smysl pro objektivitu a sociální perspektivu;
-
rekonstituce, jež se podílí na analýze pozorovatelného chování a sledované modely umožní využít v následujících prožívaných situacích a při nových aktivitách, se kterými dotyčný člověk ještě nikdy nepřišel do kontaktu.
Všechny exekutivní funkce jsou vázány na prefrontální kortex a stimulují se postupným internalizováním původně vnějších projevů chování. Tento proces závisí převážně na zrání CNS. Vývoj exekutivních funkcí může být ovlivněn také sociálními faktory, i když Barkley (2006) dodává, že jejich vliv není rozhodující.
Tři subtypy ADHD
Ne každé dítě s ADHD vykazuje všechny výše uvedené symptomy ve stejné míře – to je důležité mít na paměti. Podle toho, který ze symptomů převažuje, rozlišujeme tři subtypy ADHD (Goetz, Uhlíková, 2009, s. 33; Lougy, Rosenthal, 2002, s. 11; Michalová, 2011, s. 40; Paclt, 2007, s. 13–15, American Psychiatric Association, 2013). Právě o nich si dnes povíme něco bližšího.
Než se jednotlivými subtypy začneme podrobněji zabývat, připomeňme si, že ve školní praxi se u nás stále častěji používá uváděná zkratka ADHD spíše než termín hyperkinetická porucha (MKN-10), ačkoli termín ADHD vychází z amerického klasifikačního systému a hyperkinetické poruchy z Mezinárodní klasifikace nemocí (viz např. Koukolík, 2002; Kulišťák, 2003). Drtílková (2007) se zamýšlí nad příčinou preference termínu ADHD oproti hyperkinetickým poruchám. Domnívá se, že termín hyperkinetická porucha je nešťastně formulovaný a příliš dlouhý pojem evokující neurologické hyperkinetické symptomy, které v tomto případě spíše interferují.
Je ale zároveň možné, že užívání tohoto pojmu svědčí o snaze všímat si i skupiny dětí s ADHD zatížených obtížemi s pozorností bez přítomné hyperaktivity, dříve označovaných jako děti hypoaktivní, jejichž obtíže diagnóza hyperkinetické poruchy nezachytí. Vzhledem k odlišným koncepcím obou klasifikací však zaměňování těchto pojmů může vést k nejasnostem v diagnostice a následně také v přístupu ke klientům.
I. Subtyp „nepozorný“
Tato skupina zahrnuje 25–30 % případů s ADHD. Pro označení tohoto subtypu se do přijetí Diagnostického a statistického manuálu Americké psychiatrické společnosti DSM 5 užívalo pojmu ADD – porucha pozornosti bez hyperaktivity (Attention Deficit Disorder). Rozsah pozornosti je u těchto dětí oproti běžné populaci zúžený. Jsou schopné přijmout jen omezený objem informací, což má negativní vliv na jejich schopnost něco se naučit, něco si zapamatovat a ve správný okamžik vybavit. Na jejich pomalé kognitivní tempo upozorňoval již Barkley (2006).
Většina dětí spadajících do této kategorie ADHD je spíše pomalá, utlumená, při často prožívaném neúspěchu až apatická. Takové dítě nic nestíhá, mnoho rodičů a učitelů si na jeho adresu povzdechne: „Kam ho ráno posadím, tam ho večer najdu.“ Velkým problémem bývá pro tyto děti udržet si pořádek kolem sebe a ve svých věcech, aby vše budilo dojem alespoň relativního uspořádání. Případná koordinační neobratnost se promítá do jejich každodenního praktického života.
Především ve škole bývají žáci s touto poruchou považováni za lenivé, což často nebývá pravda, a i za méně inteligentní. Sami přitom opakovaným neúspěchem z důvodu pomalého psychomotorického tempa a nestíhání stejného rozsahu práce jako ostatní velice trpí. Nejsou téměř vůbec schopni pouze formou testů prokázat své skutečné znalosti, které bývají ve skutečnosti srovnatelné s ostatními žáky, někdy dokonce mnohem lepší. Důsledkem toho dochází k jejich demotivaci a neurotizaci a k vytvoření negativního vztahu ke škole, pokud se jejich problém zavčas nezačne řešit ve spolupráci s lékařem.
Problém se zaměřením a udržením pozornosti je způsoben zvýšenou unavitelností CNS, způsobující variabilitu pozornosti. Děti mají velké výkyvy ve výkonech, a to bez jakékoliv zjevné příčiny. Typické je ulpívání na určitém podnětu – dítě nedokáže reagovat dostatečně pružně a pohotově na nutnost přesunout pozornost na jinou skutečnost. Například když učitelka položí novou otázku, dítě stále přemýšlí o dřívější otázce a na ni také odpovídá. Příčinou ale může být i tzv. hyperpozornost, což znamená, že všechny podněty a informace mají pro žáka naprosto stejnou důležitost, takže je jimi přehlcený. Nedokáže posoudit, které informace jsou důležité a které naopak tzv. podružné.
Kazuistika (z výpovědi matky):
Bořek (11 let) od raného věku hodně stonal. Trpěl laryngitidami, potravinovou alergií, atopickým ekzémem, do pěti let věku prodělal dvanáctkrát zánět středního ucha. Svědivý atopický ekzém Bořkovi často bránil i ve spánku, ráno byl chlapec protivný, plačtivý… Každý zná, jak se cítí, když se kvalitně nevyspí.
Ve čtyřech letech začal Bořek chodit do školky a tady jsem si všimla, že nějak nestačí ostatním dětem. Byl v porovnání s nimi strašně pomalý, nemotorný, nevydržel u žádné aktivity, většinu dne jen tak seděl u akvária s rybičkami a pozoroval je. Paní učitelky si stěžovaly, že je hrozné jej přesvědčit, aby se oblékl a šel s ostatními na vycházku, všechny zdržuje a vyžaduje pomoc, při které se někdy vzteká. V pěti letech ho pediatrička po konzultaci s matkou doporučila na vyšetření k psychiatrovi, který diagnostikoval poruchu pozornosti. Bořek začal užívat Ritalin a jeho stav se zlepšil. Paní učitelky si ale na jeho chování také částečně zvykly a matce řekly, že když po chlapci mnoho nechtějí, je hodný.
V 6,5 letech nastoupil Bořek do první třídy. Zprvu vše probíhalo dobře. Bořek se velmi snažil, škola se mu líbila, ale postupem času si paní učitelka stěžovala na častější výpadky pozornosti, na neschopnost déle se soustředit a na únavu, která během dne značně kolísala. Bořek už nebyl v průběhu dne schopný se téměř ničemu naučit. Poprosila jsem proto psycholožku, aby mu napsala do třídy asistenta pedagoga, který by synovi trochu pomohl. Asistenci dělala naše sousedka, která byla druhým rokem v důchodu a předtím učila roky matematiku v základní škole. Bořek ji znal a měl ji rád, protože jej často zvala k sobě domů, vařila mu kakao a k němu podávala marokánky a nechávala chlapce, aby si prohlížel obrázkové encyklopedie, kterých měla plnou knihovnu, a ještě o nich dokázala zajímavě povídat.
U Bořka ve škole po jejím nástupu nastalo zlepšení. Vypnul se k maximálnímu výkonu, ale asi po měsíci nastala stejná situace. Stále častěji byl nepozorný, nechtěl psát a počítat, napadal spolužáky a přemáhala ho únava. Střídala se horší a lepší období. Doma se vztekal či plakal, nechtěl psát domácí úkoly. Často byl úplně „mimo“. Pro všechny to bylo velmi těžké období.
Paní asistentku pak ale napadlo, že ho bude k práci motivovat možností prohlížet si „dinosauří encyklopedii“ z její domácí knihovny, kterou byla ochotná do školy donést. Vždy, když Bořek udělá přidělenou práci (v kratším rozsahu než ostatní děti), bude si moci prohlížet onu knihu. Zároveň jsme navštívili pedopsychiatra, který změnil užívání Ritalinu za Stratteru. Bořek se postupně opravdu zlepšil, jeho školní výkony, se zvedly, ubylo pláče i agrese. A protože sám cítí, že se mu vše daří lépe, učí se s viditelným elánem. Musíme poděkovat především trpělivé paní asistentce a paní učitelce, obě dokážou ocenit jeho snahu a chválit za sebemenší úspěch, když vidí, že se skutečně snaží. Máme z téhle změny velkou radost, celá naše rodina.
II. Subtyp s převahou hyperaktivity a impulzivity
Do tohoto subtypu spadá 10–20 % všech případů ADHD. Hyperaktivně-impulzivní děti se na rozdíl od prvního subtypu dokážou dobře soustředit na svoji práci, ale nejsou schopny tlumit a kontrolovat své projevy. Reagují na přicházející podněty zcela bezprostředně, překotně a zbrkle. Jednají ukvapeně, nedomyslí možná rizika, na určité podněty naprosto nepochopitelně pro ostatní reagují prudce a nepřiměřeně.
Charakteristické pro hyperaktivně-impulzivní děti také bývá, že žijí tzv. zcela přítomností: všechno chtějí mít hned, nedokážou čekat, vlastně je to ani nenapadne. Občas mají sklony k tzv. extrémním citovým reakcím, ke kolísání z euforie a nadšení do „protivné“ nálady a odmítání čehokoli.
Nadměrná pohotovost k bezprostředním reakcím většinou zahrnuje i specifickou emotivitu. Podněty, které vyvolávají citové požitky, mohou vycházet z organismu i z vnějšího prostředí. Některé změny v oblasti citového prožívání mohou souviset se zvýšenou unavitelností a signalizují nižší toleranci dítěte k zátěži, která se projevuje typickými poruchami sebeovládání, afektivními a někdy až agresivními reakcemi. Objevují se jako obranná reakce dítěte v situaci subjektivně nadměrné zátěže. Train (1997, s. 52) hodnotí chování takového dítěte jako „projev zvýšené senzitivity a vrozené zranitelnosti“. Učitele při vyučování často překvapí, že dítě ví, co má dělat, přestože při zadávání cvičení vyskakovalo z lavice a vrhalo se k oknu, protože zvuk, který se zvenku ozýval, muselo bezpodmínečně rozklíčovat.
Co je tedy charakteristickým znakem? Bývá to především poměrně stálá bezúčelná fyzická aktivita, označovaná za psychomotorický neklid. V mírné podobě se projevuje někdy až neustálými drobnými pohyby prstů na rukou či nohou, případně celého těla, záškuby v mimice, pokašláváním atp. Dítě má potřebu si neustále s něčím hrát, šoupat nohama pod lavicí, charakteristická bývá vnitřní tenze či problémy se spánkem, především s usínáním. Žák přichází do školy znavený a často se stává, že se válí po lavici, usíná při hodině a jeho výsledky ve výuce jsou podstatně zhoršené v souvislosti s nedostatečným spánkem v noci.
Hyperaktivita se v dospívání značně zmírňuje, někdy však dochází k její internalizaci – trvalému subjektivnímu pocitu potřeby neustále něco dělat. Porucha pozornosti a narušení exekutivních funkcí pak přetrvávají v prakticky nezměněné míře.
Z prostředí SPC:
Simonka je pětiletá dívka, podle matky velmi neklidná. Údajně všechno musí mít teď hned, neustále vypíná a zapíná všechny přístroje, které mají doma – mobil, televizi, rádio, ale i troubu či pračku a mixér. Vůbec neposlouchá, když má něco udělat, nereaguje na napomínání. Neslyší, když ji volají, je divoká, ukřičená, halasná a panovačná. Při vyšetření ve školském poradenském zařízení za účelem posouzení její školní zralosti Simonka začala zkoumat zařízení kanceláře. Otevřela skříňku s knihami a začala je bleskově vyndávat na zem. Matka okamžitě zareagovala, avšak dosáhla jen toho, že dívka vyskočila jako uštknutá a sápala se na okenní parapet, protože ji zaujaly cinkající tramvaje pod oknem budovy, v níž je SPC umístěno.
Z anamnézy sdělené matkou: Těhotenství (jednalo se o druhé těhotenství) proběhlo bez zjevných komplikací. Simonka se narodila tři týdny před plánovaným termínem porodu. V ten den nebylo matce nejlépe, a tak se nechala zavést do nemocnice, kde dostala porodní bolesti. Porod byl zdlouhavý. Dívka se narodila spontánně, ale s omotanou pupeční šňůrou kolem krku. Byla promodralá a lékaři ji okamžitě převezli na jednotku intenzivní péče. Tam pobyla 12 dní v inkubátoru pod dohledem lékařů. K tomu prodělala silnou novorozeneckou žloutenku.
Po příjezdu z porodnice byla holčička hodně uplakané a nespavé miminko. Matka tomu ale nepřikládala žádný větší význam. Dle rozhovoru s matkou se vývoj Simonky do tří let věku nikterak zvláštně neodlišoval od jejího staršího bratra Radima. Rozdíl byl pouze v tom, že v noci špatně spala, málokdy se stalo, že by se za celou noc nevzbudila. Pohybově byla velmi šikovná. V 11 měsících už začala chodit a vůbec ničeho se nebála. Museli ji proto stále hlídat, neměla v sobě respekt ze strachu a neuvědomovala si rizika, která ji mohou ohrozit.
Po nástupu do mateřské školy, když jí byly čtyři roky, začalo docházet k prvním konfliktům jak mezi Simonkou a ostatními dětmi, tak mezi ní a paní učitelkou. V prostředí školky působila jako dítě, které neumí poslechnout, nevydrží chvíli u jedné činnosti. Paní učitelky také matce vytýkaly, že je dívka občas velmi náladová, a jestliže se jí nevyhoví v jejím přání, dokáže být agresivní. Po jedné učitelce například mrskla kostkou ze stavebnice, nebo když měla počkat na půjčení panenky, až si s ní dohraje Kačenka, tak ji to naštvalo, že panenku chytla za hlavu a utrhla ji. Jak bylo z tónu matky při rozhovoru znát, velmi ji to mrzelo. Všichni se totiž domnívali, že Simonku špatně vychovává, a to i její matka, babička Simonky.
III. Smíšený subtyp
Tento subtyp se mezi jedinci s ADHD objevuje nejčastěji. Zahrnuje zhruba 50 % všech případů žactva s ADHD. U dětí můžeme pozorovat přítomnost všech tří symptomů typických pro popisovaný syndrom. Nesoustředí se na určenou práci, ale pokud jsou zaujaty činností, které je velmi baví (např. oblíbená PC hra, stavebnice, sledování TV), dokážou udržet pozornost po stejnou dobu jako jejich vrstevníci (Loughy, Rosenthal, 2002, s. 13). Mohou mít specifické projevy chování, mezi něž mj. patří:
-
nepružnost – znamená chronickou neochotu změnit jednou přijaté stanovisko;
-
vztahovačnost – dítě je přecitlivělé na každou negativní poznámku;
-
rychlá proměnlivost nálad – citové reakce jsou nepředvídatelné, nálada se rychle střídá;
-
nesnášenlivost – chronická agrese vůči ostatním lidem, destruktivní chování, lhaní;
-
neschopnost podřídit se autoritě a obecně uznávaným pravidlům;
-
špatné sebepřijetí, nedostatek sebeúcty (Michalová, 2007, s. 50).
Kazuistika:
Kuba (třetí třída ZŠ, nadprůměrný intelekt, astmatik) na sebe rád neustále upozorňoval, vykřikoval, glosoval, vybíhal z lavice. Pokud musel tzv. sedět v klidu, alespoň neustále ťukal prsty do lavice nebo cvakal propisovačkou, klepal nohou pod lavicí, cupoval papíry a pohazoval je kolem lavice. O všem chtěl rozhodovat, všem chtěl poroučet a velet, nikomu se neuměl přizpůsobit a podřídit.
Když se řešil nějaký společný úkol ve skupině dětí, okamžitě chtěl práci organizovat, jakmile se dostal ke slovu někdo jiný, hned se naštval, dotyčného zesměšňoval nebo úplně odmítal dělat cokoliv, někdy dokonce schválně i škodil a práci ostatním kazil. Spolužáci ho proto příliš rádi neměli. Sám ale často nedokázal vyslechnout zadání úkolu do konce, takže nakonec prosazoval postupy, které nebyly vhodné. Chybu však nikdy neuznal.
Kuba rád chodil do školní družiny, kde si rozuměl s paní vychovatelkou. Ta na něj neměla žádné velké nároky a především ho nechávala, aby si stavěl ze svého oblíbeného Lega. Také všem ukazovala, jak je šikovný a co všechno dokáže postavit. Když pro Kubu přišla maminka, že je čas jít domů nebo do různých kroužků, které měl rozložené do celého týdne (golf, konverzace v angličtině, modelářství, hra na trumpetu), chlapec se začal vztekat a křičet, že nikam nejde a chce v družině zůstat. Podvědomě se zřejmě bránil problémům, které mu přinášel pobyt v kroužcích s dětmi i dospělými. Byl již unavený z vyučování a vůbec v průběhu týdne neměl čas si odpočinout.
Maminka Kuby se nemohla vyrovnat s tím, jak se Kuba chová před ostatními při odchodu z družiny. Jakmile se začal vztekat, velmi ji to rozčílilo. Obvykle na Kubu začala hlasitě křičet, někdy ho i plácla. Jakub se potom začal vztekat a choval se daleko hůř, což podněcovalo matčiny reakce do extrému i před ostatními dětmi. Ty měly z Kuby o to větší legraci. Jakmile se matka uklidnila, měla výčitky svědomí, že nejednala správně. Kubu objímala, omlouvala se mu, hladila ho a slibovala mu všechno možné, od hraček po dobroty.
Po celou dobu docházky do základní školy si rodiče, hlavně matka, nenechali říci, jak vést svého syna. V dobré snaze o jeho maximální rozvoj jej přetěžovali, neposkytli mu dostatečný čas na odpočinek a nevhodně jej trestali, za což se mu hned nato omlouvali. Kuba neměl ve svých rodičích tolik potřebnou oporu a podporu. V 15 letech odešel na internát do města, kde bydleli jeho prarodiče. Odcházel s dvojkou z chování. Teprve zde se v důsledku systematické péče babičky s dědou, ač to bylo neuvěřitelné, začal formovat a usměrňovat své chování. V základní škole byl postrachem pro všechny vyučující i spolužáky.
Shrnutí
Pro všechny subtypy je typický také opožděný vývoj vnitřní řeči, který dítěti pomáhá s korekcí jeho impulzivity v chování a při dodržování pravidel. Vzhledem ke skutečnému (tzv. fyzickému) věku dítěte může někoho překvapit zúžená schopnost řešit problémy každodenního života. Neposlušnost, malá vytrvalost při práci, zvýšená urážlivost, náladovost, podrážděnost, sklon k hněvu a agresivním reakcím, potřeba delšího času na zklidnění, zvýšená reaktivita a nepřiměřenost v reakcích, riskantní chování a odpor k aktivitám vyžadujícím zvýšené mentální úsilí – to vše trápí nejednoho rodiče a učitele a odpuzuje kamarády, především z řad vrstevníků.
Při nevhodném vedení ze strany dospělých se může k ADHD přidružit opoziční porucha chování. Děti mívají menší toleranci k zátěži a v důsledku toho reagují afektovaně v situacích, které vyžadují nějaké omezení a kdy nedosáhnou okamžitého uspokojení.
Během vývoje se míra vyjádření různých příznaků poruchy může měnit a podle vedení dítěte se postupně upravovat. To se týká především projevů hyperaktivity a impulzivity. Co se samo od sebe příliš nemodifikuje, jsou obtíže s pozorností. Mezi další typické příznaky patří obtíže s pamětí, narušená struktura rozumových schopností či obtíže v řeči. Děti s ADHD se často nedovedou poučit ze zkušenosti, obtížněji si vybavují a často zapomínají. Typické pak pro ně je ztrácení věcí a nepořádnost.
Pokud máme dítěti pomoci zlepšit jeho život s poruchou, je třeba u něj vyzdvihnout jeho dobré vlastnosti a vše, co se mu daří, nezahrnovat ho pouze kritikou, ale i oceněním, zejména když se snaží. Zde musejí pozitivně působit nejen učitelé ve škole, ale především rodiče v každodenní interakci. Při nezvládnutí určité situace je třeba ihned dítě netrestat, ale zjistit, v čem spočívá jeho problém, a ten se pokusit konstruktivně řešit. Přes potřebnou cílenost ve výchově není nutné se bát rozdílných výchovných přístupů ostatních členů rodiny. Rozhodně je velmi důležité umět se vcítit do chování dítěte, předvídat jeho reakce a tím nevhodné projevy chování minimalizovat.
Pokud dospělí dokážou vůči dítěti s ADHD nastavit pozitivní očekávání a důvěru v jeho postupné zlepšování, pomohou celkovému uvolnění mnohdy napjaté situační atmosféry. Především rodiče bývají někdy zoufalí a cítí se bezmocní, pokud se zaměří pouze na to, co se dítěti nepovedlo, co pokazilo, kdy a jak se nevhodně chovalo. Je třeba, aby dítě přijímali takové, jaké je, s jeho specifiky a především ho nesrovnávali s jeho sourozenci, kteří ADHD nemají.
Pomoci může v první řadě nastavení pravidel a řádu, jejich důsledné dodržování, ovšem s laskavostí a pozitivní akceptací dítěte. Významnou roli sehrává možnost obnovit své síly, mít možnost si odpočinout a tím získat další energii pro každodenní náročné výchovné působení na syna či dceru, ve škole žáka či žákyni s ADHD.
ZDROJE
-
BARKLEY, R. A. Attention deficit hyperactivity disorder: a handbook for diagnosis and treatment. New York: Guilford Press, 2006. ISBN 978-146-251-772-5.
-
BARKLEY, R. A. Behavioral inhibition, sustained attention, and executive functions: Constructing a unifying theory of ADHD. Psychological Bulletin. 1997, roč. 121, č. 1, s. 65–94. ISSN 0033-2909.
-
DOHENY, K. Exploring the Link between Early Abuse and Emotional Problems. Psych Central News. 2010.
-
DRTÍLKOVÁ, I. a O. ŠERÝ. Hyperkinetická porucha. Praha: Galén, 2007. ISBN 978-80-7262-419-5.
-
GOETZ, M. a P. UHLÍKOVÁ. ADHD – porucha pozornosti s hyperaktivitou. Praha: Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-630-4.
-
KULIŠŤÁK, P. Neuropsychologie. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-717-855-47.
-
LOUGY, R. A. a D. K. ROSENTHAL. ADHD: A Survival Guide for Parents and Teachers. Duarte: Hope Press, 2002, s. 9–31. ISBN 978-1878267436.
-
MICHALOVÁ, Z. ADD/ADHD v kontextu poruch chování. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2011. ISBN 978-80-7372-733-8.
-
MICHALOVÁ, Z. Sondy do problematiky specifických poruch chování. Havlíčkův Brod: Tobiáš, 2007. ISBN 80-7311-075-X.
-
MUNDEN, A. a J. ARCELUS. Poruchy pozornosti a hyperaktivita. 2. vyd. Praha: Portál, 2006. ISBN 80-7367-188-3.
-
PACLT, I. a kol. Hyperkinetická porucha a poruchy chování. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1426-4.
-
RIEFOVÁ, S. F. Nesoustředěné a neklidné dítě ve škole: praktické postupy pro vyučování a výchovu dětí s ADHD. 3. vyd. Praha: Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-728-2.
-
TRAIN, A. Specifické poruchy chování a pozornosti: jak jednat s velmi neklidnými dětmi. Praha: Portál, 1997. ISBN 80-7178-131-2.

Související dokumenty

Pracovní situace

Jak komunikovat s dětmi, které prožívají ztrátu blízké osoby (rodiče)
Stanovisko k nutnosti mít souhlas se zpracováním osobních údajů pro účely testování žáků od 12. 4. 2021
Školy a cestování žáků - varianty organizace akce
Může škola požadovat peníze za opotřebení učebnic?
Doprovod žáka do nemocnice
Žákovská a studentská samospráva
Změna ve vyplňování záznamů o úrazech
Zákonný zástupce
Školy s rozšířenou výukou
Krizový plán jako součást interní dokumentace školy
Bezpečnostní plán jako součást interní dokumentace školy
Žádost o individuální (domácí) vzdělávání
Přiznání svéprávnosti nezletilému dle nového občanského zákoníku
Metodické doporučení MŠMT pro práci s Individuálním výchovným programem v rámci řešení rizikového chování žáků
Zdravotní způsobilost k tělesné výchově
Výchovná opatření a jejich zveřejňování
Zpracovávání osobních údajů v podobě výsledků vzdělávání
Právo na informace o dítěti partnera (nevlastním dítěti)
Podpora implementace novely školského zákona z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání
Lyžařský výcvik

Poradna

Odpovědnost školy za škodu - odpověď na dotaz
Výuka Aj
Problémy ve třídě
Počet žáků ve třídě
Poplatky za ŠD při rotační výuce
Kvalifikace
Žák v zahraničí
Ochrana osobních údajů
Zmocnění zdravotníka
Školní psycholog a jeho financování
Dozor při odvozu do nemocnice - odborná poradna, odpověď na dotaz