Studijní volno, či dovolená

Vydáno:

V době velikonočních prázdnin (2 dny) bylo pedagogům umožněno čerpat studijní volno, popř. čerpat dovolenou. Kolegům-důchodcům se smlouvou na dobu určitou (do 30. 6. 2014) pak bylo doporučeno (nikoli striktně určeno) čerpat řádnou dovolenou. Ti ji čerpat nechtěli a požadovali čerpat studijní volno. Část nároku jim ještě zůstala. Otázka směřuje k prioritě čerpání – studijní volno, či dovolená? Kdo určuje priority čerpání a případné pořadí – nejprve studijní volno či dovolenou, event. opačně? Je postup zaměstnavatele v momentě, kdy žádá prioritně po důchodcích čerpat dovolenou, správný? Neměl zaměstnavatel přímo pořadí nařídit?

Studijní volno, či dovolená
JUDr.
Eva
Janečková
 
 
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
 
zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících, ve znění p. p.
 
zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění p. p.
Váš dotaz je třeba rozdělit do několika dílčích problémů. Studijní volno pedagogů upravuje § 24 zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Odstavec 7 tohoto ustanovení uvádí, že dobu čerpání volna určuje ředitel školy.
Dovolená na zotavenou je upravena v § 211 a násl. zákoníku práce. Podle § 217 odst. 1 zákoníku práce dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen určit podle písemného rozvrhu čerpání dovolené vydaného s předchozím souhlasem odborové organizace a rady zaměstnanců tak, aby dovolená mohla být vyčerpána zpravidla vcelku a do konce kalendářního roku, ve kterém právo na dovolenou vzniklo, pokud v tomto zákoně není dále stanoveno jinak. Při určení rozvrhu čerpání dovolené je nutno přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele a k oprávněným zájmům zaměstnance. Poskytuje-li se zaměstnanci dovolená v několika částech, musí alespoň jedna část činit nejméně 2 týdny vcelku, pokud se zaměstnanec se zaměstnavatelem nedohodne na jiné délce čerpané dovolené. Určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen písemně oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnancem na kratší době.
Z výše uvedeného vyplývá, že
jak studijní volno, tak dovolenou na zotavenou určuje ředitel.
Při splnění zákonných podmínek je zcela na uvážení ředitele školy, kterou z variant zvolí. Pokud však dal v zásadě zaměstnancům na výběr, který z typů „volna“ si vyberou, aniž by přímo určil čerpání studijního volna či minimálně 14 dnů předem nařídil dovolenou, mohou si zaměstnanci sami zvolit.
Je nutné upozornit ještě na jeden aspekt vašeho dotazu. Podle § 16 odst. 1 zákoníku práce jsou zaměstnavatelé povinni zajišťovat rovné zacházení se všemi zaměstnanci, pokud jde o jejich pracovní podmínky, odměňování za práci a o poskytování jiných peněžitých plnění a plnění peněžité hodnoty, o odbornou přípravu a o příležitost dosáhnout funkčního nebo jiného postupu v zaměstnání. Pokud by tak zaměstnavatel některým zaměstnancům dal na výběr, zatímco jiným – určeným jejich příslušností ke skupině „důchodců" – nařídil čerpání dovolené na zotavenou, mohlo by se bez řádného zdůvodnění jednat o diskriminaci na základě věku.