Stravování

Vydáno:
Stravování
Ing.
Olga
Hanzlová
Jsme základní škola, příspěvková organizace zřízená územním samosprávným celkem (dále jen „ÚSC“). Máme vlastní jídelnu, ve které se stravují (kromě žáků a zaměstnanců školy) i studenti dvou středních soukromých škol v rámci hlavní činnosti a v rámci doplňkové činnosti cizí strávníci (důchodci, učitelé středních soukromých škol atd.). Máme vytvořenou tuto kalkulaci: doplňková činnost = potraviny (24 Kč), mzdy včetně odvodů, režijní náklady (8 Kč) + zisk. Studenti střední školy zaplatí potraviny (24 Kč) a částku za režijní náklady (8 Kč), fakturujeme dle skutečně projedených obědů soukromým školám. Vzhledem k tomu, že se jedná o hlavní činnost, neděláme na konci roku kalkulace (tzn. nesnižujeme si provozní příspěvek od zřizovatele) a rozdíl mezi tržbami – potravinami = VH (zisk). Je to správně? Pokud ano, počítá se tento zisk + kladný VH ze školní družiny do výpočtu základu daně pro Přiznání k dani z příjmů právnických osob? (V předešlých letech jsme uváděli pouze VH (náklady – výnosy) doplňkové činnosti.
Školní stravování může v hlavní činnosti poskytovat stravovací zařízení jak pro žáky školy, tak i pro žáky jiných škol, pokud zřizovatel uvedl ve zřizovací listině, že se i žáci jiných škol považují za hlavní činnost. V hlavní činnosti bývá zpravidla i závodní stravování pro vlastní zaměstnance, příp. pro učitele jiných škol. Doplňková činnost se souhlasem zřizovatele by pak byla poskytována jiným osobám, např. zaměstnancům jiné neziskové organizace. Pro posouzení výsledku hospodaření, který je třeba rozlišit na výsledek hlavní činnosti a na výsledek doplňkové činnosti, je rozsah příspěvku zřizovatele na provoz. Zaměstnanci stravovacího zařízení jsou limitováni normativem, který stanoví přepočtený počet osob v závislosti na počtu strávníků–žáků. Zpravidla nejsou v normativu zohledněni strávníci-zaměstnanci.
Spotřebu potravin podle finančního normativu hradí strávníci. Provozní náklady hradí zřizovatel na základě schváleného rozpočtu. Za stravování cizích strávníků se úhrada nákladů získá na základě kalkulace a rozsah stravovacích služeb se fakturuje.
Kalkulace ceny pro strávníky v hlavní činnosti by měla být nezisková, v doplňkové činnosti je zisk obvyklý.
Použití příspěvku 33353 (ze SR):
Platy zaměstnanců včetně odvodů v rámci limitu prostředků na platy
Příspěvek zřizovatele a vlastní výnosy
Provozní náklady na hlavní činnost:
 
Spotřeba energie
 
Režijní materiál
 
Odpisy DM
 
Služby
 
Platy včetně odvodů zaměstnanců nad limit prostředků na platy
 
Ostatní náklady
Pokud je hlavní činnost zisková, pak může zřizovatel požadovat vrácení příspěvku, aby se náklady a výnosy vyrovnaly. Pokud se příspěvek zachová v původní výši a hlavní činnost bude mít zisk, pak bude zisk vstupovat do základu daně z příjmů právnických osob, i kdyby jiné činnosti, které jsou hlavní činností, byly ztrátové, pak není možné v rámci hlavní činnosti zisk a ztrátu jednotlivých činností kompenzovat. Toto je možné jen v rámci doplňkové činnosti. Ta by měla být zisková, zisk se bude zdaňovat a splní se tak účel doplňkové činnosti, tj. aby byla využita ve prospěch hlavní činnosti.

Související dokumenty

Pracovní situace

Pracovní cesta kratší než 5 hodin a závodní stravování
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Mimoškolní akce školy – ubytování a stravování
Poskytování školního stravování z pohledu zákazu diskriminace
Přijímání ke vzdělávání cizinců, vzdělávání cizinců, ukončování vzdělávání cizinců
Novela vyhlášky o školním stravování
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Poskytování dietního stravování v MŠ
Tematická zpráva ČŠI 2017
Způsob poskytování poradenských služeb školským poradenským zařízením

Poradna

Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Stravování české školní inspekce
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Zdravotní průkaz
Soukromá škola - stravování
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Odpis zboží ze skladu
Stravenkový paušál