Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2030+

Vydáno:

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zahájilo v letošním roce intenzivní práce na přípravě nové zastřešující Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2030+, definující priority, cíle a opatření vzdělávací politiky a vzdělávacího systému. S ohledem na předpokládanou dobu platnosti nové strategie přistupuje ministerstvo k procesu přípravy maximálně otevřeně a transparentně s cílem zohlednit vstupy co možná nejširšího spektra aktérů zastupujících jak širokou, tak odbornou veřejnost.

Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2030+
Mgr.
Jaromír
Beran
ředitel Kanceláře ministra, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
V lednu tohoto roku byla ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Robertem Plagou ustavena Externí expertní skupina pro přípravu Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2030+, jež pracuje pod vedením prof. Arnošta Veselého z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Skupina je složena z vybraných osobností z řad odborné veřejnosti s prokazatelnou erudicí v oblasti vzdělávání a jejím stěžejním úkolem je příprava vstupního dokumentu Hlavní směry vzdělávací politiky ČR 2030+, definujícího vizi, priority a cíle vzdělávací politiky v období přesahujícím horizont roku 2030.
V únoru pak byl celý proces přípravy Strategie 2030+ představen veřejnosti prostřednictvím zahajující konference v Národní technické knihovně v Praze, která přinesla řadu pozitivních ohlasů a podnětů z řad širokého spektra aktérů z oblasti vzdělávání. V odborných panelech i v auditoriu byli přítomni nejen zástupci žáků, studentů, učitelů, ředitelů a rodičů, ale rovněž profesní organizace, zájmové skupiny či neziskové organizace. Mezi přítomnými nechyběli ani zástupci zřizovatelů škol, tedy obce a kraje, ale stejně tak vysokých škol, ostatních ministerstev a úřadů a dále také řada poslanců a senátorů. V rámci konference byla veřejnost vyzvána k zasílání svých námětů pro přípravu Strategie 2030+ prostřednictvím e-mailové schránky edu2030@msmt.cz a rovněž k debatě prostřednictvím sociálních sítí, zejména nově zřízené facebookové stránky Edu2030+, kde uživatelé naleznou nejaktuálnější informace o přípravě Strategie 2030+, ale rovněž zajímavé články, informace a odkazy na akce související se vzděláváním. Informace o přípravě Strategie 2030+ budou rovněž aktualizovány na webových stránkách ministerstva.
V měsících květnu a červnu plánuje ministerstvo též sérii kulatých stolů k jednotlivým tematickým blokům dokumentu Hlavní směry vzdělávací politiky ČR 2030+, které by se měly uskutečnit ve vybraných regionech ČR. Po úspěšném dokončení tohoto dokumentu budou zahájeny práce na formulacích jednotlivých opatření vedoucích k naplnění vytyčených cílů a nastavení řízení naplňování nové Strategie 2030+. Rovněž na tuto fázi přípravy je plánována série diskusí s odbornou i širokou veřejností tak, aby byly zohledněny podněty co možná nejširšího spektra aktérů. Schválení nové Strategie 2030+ lze očekávat v polovině příštího roku s účinností od začátku roku 2021. V návaznosti na aktuálně účinnou Strategii vzdělávací politiky ČR do roku 2020, která je spolu s provedeným nezávislým vyhodnocením svého dosavadního naplňování stěžejním východiskem strategie nové, je hlavním cílem nové Strategie 2030+ zejména vytvořit soudržný strategický rámec, který bude zastřešovat a harmonizovat dílčí celky politik v oblasti vzdělávání.