Státní symboly ve škole

Vydáno:

Podle článku z Řízení školy nemusí být v učebnách vyvěšené portréty prezidenta. Někteří ředitelé tvrdí, že je povinnost mít ve třídách alespoň státní znak. Jak je to vlastně s povinnostmi ohledně státních symbolů na školách? Je předepsané vnější označení státním znakem u vstupu? Je povinné „něco“ v učebnách? Musí být u maturit v místnosti státní vlajka? A který předpis upravuje vyvěšování vlajky na státní svátky, a lze jí vyvěšovat i mimo ně? A upravuje nějaký předpis vyvěšování vlajky EU na budovách škol? Je v tom všem nějaký rozdíl mezi školami veřejnými a školami církevními a soukromými?

 

 

 

 

 

Státní symboly ve škole
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová,
Ph.D.
ODPOVĚĎ:
Obecně užívání státních symbolů
Užívání státních symbolů, tj. i užívání státního znaku a státní vlajky upravuje zákon č. 352/2001 Sb., o užívání státních symbolů České republiky a o změně některých zákonů, v platném znění.
Označení budovy státním znakem
V minulosti upravovaly označování budovy státními symboly vyhlášky (např. § 2 odst. 5 vyhlášky č. 291/1991 Sb., o základní škole), ještě dříve se uplatňovaly i instrukce ministerstev. Uvedené předpisy byly zrušeny, a to v části užívání státních symbolů školami bez ekvivalentní náhrady.
Otázka užívání státních symbolů školou nebo školským zařízením v současné době není výslovně právním předpisem upravena. Proto je nutné vyjít z „obecného“ zákona, tj. ze zákona č. 352/2001 Sb., v platném znění.
Podle § 2 odst. 1 písm. r) zákona č. 352/2001 Sb., v platném znění, jsou oprávněny užívat státní znak též „(...) školy a školská zařízení zapsaná ve školském rejstříku podle zvláštního zákona“.
Ustanovení § 4 uvedeného zákona upravuje užívání státního znaku na budově. Uvedené ustanovení se vztahuje i na budovu školy nebo školského zařízení, neboť školy a školská zařízení zapsaná ve školském rejstříku jsou uvedena v § 2 odst. 1 písm. r) zákona č. 352/2001 Sb., v platném znění [tj. patří k osobám uvedeným v § 2 odst. 1 písm. a) až s) uvedeného zákona]. Z ustanovení § 4 zákona č. 352/2001 Sb., v platném znění, uvádím § 4 odst. 1 a odst. 2:
(1)
Velkým státním znakem lze označit budovy, ve kterých sídlí oprávněné osoby uvedené v § 2 odst. 1 písm. a) až s). Sídlí-li v budově více těchto oprávněných osob, označí se budova pouze jedním velkým státním znakem.
(2)
Velký státní znak se umísťuje uprostřed nad průčelím budovy, nad hlavním vchodem do budovy nebo po straně hlavního vchodu do budovy. Pokud by takové umístění bylo technicky neproveditelné, lze státní znak umístit na jiném vhodném místě na budově.
Z uvedeného plyne, že právní předpis nepředepisuje právní povinnost školy nebo školského zařízení označovat budovu školy nebo školského zařízení státním znakem, neboť zákon č. 352/2001 Sb., v platném znění, uvádí pouze oprávnění státní znak užívat. Na základě „zvykového“ hlediska se však předpokládá, že se státní znak k označování budovy školy nebo školského zařízení zapsaného ve školském rejstříku používá.
Státní symboly v učebnách
Podle § 3 odst. 2 písm. c) zákona č. 352/2001 Sb., v platném znění, velký státní znak lze též umístit na čelní straně místnosti, kde zasedají a jednají orgány oprávněných osob uvedených v § 2 odst. 1 písm. a) až s), tj. i na čelní straně místnosti, kde zasedají a jednají orgány školy a školského zařízení zapsaného ve školském rejstříku.
Povinné umístnění státního znaku v učebnách právní předpis nestanoví.
Výjimkou je případ, kdy v místnosti (učebně) probíhají volby do zastupitelstev obcí nebo krajů, volby do Parlamentu ČR, volby prezidenta republiky nebo volby do Evropského parlamentu, tj. jedná se o volební místnost. Tehdy se ve volební místnosti na důstojném místě umístí velký státní znak [viz § 31 odst. 5 zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, v platném znění; § 29 odst. 5 zákona č. 130/2000 Sb., o volbách do zastupitelstev krajů a změně některých zákonů, v platném znění; § 17 odst. 3 zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů, v platném znění; § 39 odst. 3 zákona č. 275/2012 Sb., o volbě prezidenta republiky a o změně některých zákonů (zákon o volbě prezidenta republiky), v platném znění; § 33 odst. 1 zákona č. 62/2003 Sb., o volbách do Evropského parlamentu a o změně některých zákonů, v platném znění].
Dále se při volbách do zastupitelstev obcí nebo krajů, do Parlamentu ČR a prezidenta republiky na objektu, ve kterém se nachází volební místnost, vyvěsí státní vlajka. V případě voleb do Evropského parlamentu se na objektu, ve kterém se nachází volební místnost, vyvěsí státní vlajka České republiky a vlajka Evropské unie.
Musí být u maturit v místnosti státní vlajka?
Povinnost vyvěsit státní vlajku v místnosti, ve které probíhá maturitní zkouška, není právním předpisem stanovena. Opět lze odkázat pouze na „obecný“ právní předpis, tj. na zákon č. 352/2001 Sb., v platném znění, který stanoví pravidlo vyvěšení státní vlajky „v interiéru“ takto: státní vlajka se umísťuje vždy v předsednictvu shromáždění, žerď pro státní vlajku se umísťuje vlevo od řečnického pultu při čelním pohledu na tento pult [§ 9 písm. d) zákona č. 352/2001 Sb., v platném znění].
Který předpis upravuje vyvěšování vlajky na státní svátky, a lze jí vyvěšovat i mimo ně?
Vyvěšování státní vlajky školou nebo školským zařízením zapsaným ve školském rejstříku v době státních svátků i mimo ně upravuje § 7 zákona č. 352/2001 Sb., v platném znění.
Škola a školské zařízení zapsané ve školském rejstříku jsou uvedeny v § 2 odst. 1 písm. r) zákona č. 352/2001 Sb., v platném znění. To znamená, že patří mezi osoby uvedené v § 2 odst. 1 písm. a) až s) uvedeného zákona.
Státní vlajka
§ 7
(1)
Státní vlajku vyvěšují oprávněné osoby uvedené v § 2 odst. 1 písm. a) až s) na budovách, v nichž sídlí, při příležitosti státních svátků a při příležitostech celostátního významu, zejména v den smutku nebo v den státního smutku, vyhlášených vládou.
(2)
Vlajková výzdoba začíná zpravidla v 16 hodin dne předcházejícího a končí v 8 hodin dne následujícího po dni uvedeném v odstavci 1.
(3)
Při příležitostech uvedených v odstavci 1 lze namísto státní vlajky použít její napodobeninu s odlišným vzájemným poměrem šířky a délky.
A upravuje nějaký předpis vyvěšování vlajky EU na budovách škol?
Právem Evropských společenství není vyvěšování vlajky Evropské unie upraveno. Stejně tak není v současné době upraveno v České republice a v českém právním řádu, jak se má užívat vlajka Evropské unie.
Výjimkou je ustanovení § 33 odst. 1 zákona č. 62/2003 Sb., o volbách do Evropského parlamentu a o změně některých zákonů. V souladu s uvedeným stanovením se vyvěsí na objektu, ve kterém se nachází volební místnost, státní vlajka České republiky a vlajka Evropské unie. V tomto případě bude postupováno v souladu s ustanovením § 8 písm. a) zákona č. 352/2001 Sb., v platném znění. To znamená, že na objektu vedle sebe budou vyvěšeny obě výše uváděné vlajky, státní vlajka České republiky se umístí na nejčestnější místo; to je z čelního pohledu na objekt vlevo.
Je v tom všem nějaký rozdíl mezi školami veřejnými a školami církevními a soukromými?
Pravidla užívání státních symbolů se stejně vztahují na školy veřejné a neveřejné (soukromé, církevní).