Standard konektivity - nástroj pro ověření kvality internetového připojení

Vydáno:

Na sklonku loňského roku a počátku roku letošního mohly základní, střední a vyšší odborné školy žádat prostřednictvím Integrovaného regionální operačního programu (IROP) o prostředky na zvýšení kvality a dostupnosti infrastruktury pro vzdělávání a celoživotní učení, mezi něž spadá i finanční podpora za účelem zlepšení internetového připojení.

 

Standard konektivity – nástroj pro ověření kvality internetového připojení
Ing.
Michala
Radotínská
projektová koordinátorka CZ.NIC
Většina žadatelů o grant využila možnosti přihlásit se k tzv.
Standardu konektivity
, který definuje jak základní technická kritéria veřejného internetu (WAN) a vnitřní sítě (LAN), tak další bezpečnostní prvky. V současné době probíhá hodnocení podaných projektů ze strany Centra pro regionální rozvoj (CRR), které má, pod záštitou Ministerstva pro místní rozvoj, na starost každodenní administraci spojenou s programem IROP.
Pro ověření splnění vybraných klíčových podmínek Standardu konektivity připravilo sdružení CZ.NIC v rámci mezinárodního projektu MoQoS, podpořeného Evropskou komisí prostřednictvím Nástroje pro propojení Evropy (CEF),
webový nástroj www.standardkonektivity.cz
. Na této adrese si může příjemce grantu vygenerovat potvrzení o splnění vybraných požadavků k naplnění Standardu konektivity, které tvoří nedílnou součást žádosti o platbu předkládanou CRR.
Webová aplikace slouží nejen k ověření naplnění požadavků ze strany uchazečů, ale i ostatní školy ji mohou využít pro kontrolu některých technických parametrů, jako je rychlost nahrávání a stahování souborů či délka odezvy (ping), a případné negativní výsledky reklamovat u svého poskytovatele internetového připojení. Výsledky měření rychlosti připojení jsou zpřístupněny na stránkách
www.netmetr.cz
ve formě otevřených dat a poskytnuty tak bezplatně k dalšímu využití.
Dle Standardu konektivity by měly školy zabezpečit internetové stránky prostřednictvím technologie DNSSEC a HTTPS. Dále se ověřuje podpora internetového protokolu IPv6, jelikož je žádoucí, aby IPv6 začal postupně nahrazovat již dosluhující protokol IPv4. Internetový protokol s vyšším pořadovým číslem přináší výrazné rozšíření adresního prostoru a zdokonalení schopnosti přenášet vysokorychlostní data.
Na splnění podmínek Standardu konektivity by měli uchazeči myslet již od samého počátku realizace projektu a jednotlivé požadavky ideálně zohlednit jak v zadávací dokumentaci, tak ve smlouvě s dodavatelem (poskytovatelem internetového připojení).