"Spojujeme, spolupracujeme, rosteme"

Vydáno:

Blíží se 1. března 2016 - termín spuštění registrace na mezinárodní festival vzdělávání Eduspace. V následujících řádcích vám přinášíme základní informace o této akci, určené všem, kdo se zajímají o vzdělávání.

„Spojujeme, spolupracujeme, rosteme“
RNDr.
Břetislav
Svozil,
EDUNIKA z. s., pořadatel festivalu Eduspace
Eduspace je v mnoha ohledech jedinečná událost, která proběhne v Brně od 20. do 22. května 2016. Hlavním organizátorem festivalu je nezisková organizace Edunika, kterou řídí Břetislav Svozil. Na přípravě festivalu se podílejí zástupci univerzit, vysokých škol, veřejné správy, odborníci z neziskových organizací, ale také lidé z praxe - učitelé, ředitelé škol, zahraniční partneři, zřizovatelé, žáci a studenti.
Festival je koncipován tak, aby každého z účastníků inspiroval a vytvářel příležitosti. Provazuje formální a neformální vzdělávání, podporuje učitelskou profesi, inspiruje se příklady ze zahraničí, a především napomáhá síťování - sdílení myšlenek, inovací a příkladů dobré praxe. Záměrně propojuje aktéry, kteří se danému tématu intenzivně věnují - zástupce neziskových organizací, MŠMT, měst, univerzit, škol, podnikatelské sféry, a vytváří se tak unikátní síť lidí, kteří by se za běžných okolností nesetkali.
Festival prostřednictvím pestrého programu a různorodých formátů aktivit zprostředkovává klíčová vzdělávací témata 21. století různým cílovým skupinám (od dětí po seniory, od odborníků po laiky), motivuje k proaktivním postojům, klade důraz na hodnotové vzdělávání a na učení jako celoživotní proces.
Festival má čtyři klíčové tematické sekce, které jsou včleněny do rozmanitých prostor převážně v centru města Brna (např. Hvězdárna a planetárium Brno, Moravská galerie, kino Scala, divadla atd.)
Mezi další okruhy patří sekce pro zřizovatele - Zřizovatelé sobě, pro žáky a studenty - Mládež sobě, Žákovské/studentské projekty, EDUína, PUBquiz, Filmy ve vzdělávání.
Tematické sekce jsou časově rozčleněny do tří dnů:
V pátek 20. května 2016 budou souběžně probíhat čtyři panelové diskuze, které budou doplněny hudebním doprovodným programem. V každém panelu bude nejméně jeden významný zahraniční host. Na diskuze budou navazovat dvě sady workshopů. V každé sekci bude souběžně probíhat pět workshopů.
Večer se můžete těšit na společenský hudební zážitek.
V sobotu 21. května 2016 bude „dopolední“ program zúžen do jedné sekce, ve které budou probíhat krátké desetiminutové prezentace zajímavých vzdělávacích projektů, událostí, akcí s navazující pětiminutovou diskuzí. Souběžně budou probíhat vzdělávací workshopy, které se orientují na rodiče s dětmi. Večerní program nabídne promítání inspirativního filmu s následnou diskuzí.
V neděli 22. května 2016 bude festival zakončen expedicemi, které budou navazovat na páteční tematické sekce.
A na jaké zahraniční hosty se můžete těšit?
Gordon Porter - ředitel společnosti Inclusive Education Canada, držitel ceny UNESCO za práci v inkluzivním vzdělávání
John Collick - přední konzultant pro oblast vzdělávání společnosti Promethean
Cyril Mooney - bývalá ředitelka Loreto Sealdah School v Kalkatě.
Více informací se dozvíte na http://www.eduspacefestival.eu.