Soutěž školních webů sCOOL web 2016

V loňském roce proběhl první ročník celostátní soutěže o nejlepší webové stránky školy. Jednoznačně kladné reakce od škol nás mile překvapily a všem za ně děkujeme. sCOOL web jsme zakládali, a od počátku to deklarujeme, především jako nekomerční službu pro vás. Chceme pomáhat všem školám zlepšovat webové stránky a nabídnout jim inspiraci prostřednictvím nejpovedenějších webů českého školství.

S mnoha odborníky ze školství, na digitální technologie i na marketing jsme dali dohromady a průběžně aktualizujeme pravidla dobrého školního webu, které používáme jako soutěžní kritéria (www.scoolweb.cz/kriteriasouteze). Pro jednoduchost jsou u každého kritéria rozlišeny barvami semaforu zelenou, oranžovou a červenou tři úrovně kvality, kterou může být dané kritérium v praxi školy realizováno. Z posuzovaných oblastí je patrné, že webovou prezentaci školy chápeme jako komplexní nástroj komunikace s veřejností, který by měl zásadně přispívat k co největší otevřenosti školy směrem ke svým zákazníkům. Těmi jsou žáci, rodiče, zřizovatel i veřejnost.
Kromě náležitostí, které jsou dnes na kvalitních školních webech běžné a návštěvníci jejich přítomnost očekávají, doporučujeme i další, které jsou dané zákony nebo jsou jinak užitečné. Všímáme si uživatelské přívětivosti, aby se návštěvník na webu orientoval a našel jednoduše, co hledá. Velký důraz klademe od počátku na bezpečnost. Poslední hodnocenou oblastí je grafika a design. Kritéria si může načíst každý, i když se do soutěže nepřihlásí, a použít je jako autoevaluační rámec svého webu.
Díky soutěži vzejdou z přihlášených škol finalisté, jejichž weby si můžete procházet a inspirovat se. Každý je dobrý v něčem trochu jiném, jeden má skvělou architekturu stránek, menu a navigaci, jiným jde lépe grafika, někdo se dostane do finále za množství a kvalitu informací, které o škole poskytuje. Vše jsou to tipy od odborníků, kteří prohlédnou a zhodnotí mnoho školních webových prezentací a mají porovnání.
Jsme si vědomi toho, že všechny školy již z principu nemají stejné podmínky, proto se snažíme to alespoň částečně kompenzovat rozdělením škol do třech kategorií:
Kategorie A
ZŠ neúplně organizované (škola tvořená pouze třídami prvního stupně, jednostupňová škola, neúplná škola, malotřídka)
Kategorie B
ZŠ plně organizované (první i druhý stupeň)
Kategorie C
Střední školy
Hodnocení soutěže proběhne opět ve dvou kolech. V každé kategorii bude podle zveřejněných kritérií vybráno 10 finalistů. Ty ohodnotí odborná porota. Vedle toho ještě proběhne veřejné online hlasování o Cenu veřejnosti. Zúčastnit se mohou i školy, které již prošly prvním ročníkem v roce 2015.
V letošním roce jsme provedli na základě vyhodnocení prvního ročníku mnohé změny v přihlašování a administraci soutěže. Účast je i nadále zdarma, podmínkou ale je, že každá škola dodá jednoho hodnotitele, který zdarma a objektivně ohodnotí tři jiné soutěžící weby. Hodnotící aplikace, kterou používáme, je velmi návodná a není třeba být IT odborníkem. Další velkou změnou je formulář přihlášky. Zatímco vloni stačilo zadat do přihlášky pouze adresu soutěžního webu a nacionále školy, letos je formulář podrobnější a u 30 kritérií z 54 škola sama zadá přesnou podstránku svého webu, kde požadované informace vystavuje. Bude tak mít jistotu, že hodnotitel při posuzování nepřehlédne něco, co ve skutečnosti na webu je. Zároveň se tím zrychlí a usnadní práce hodnotitelů, kteří pouze zkontrolují, zda se na udaném místě informace nacházejí, a přidělí jim v hodnotící aplikaci soutěže příslušnou barvu semaforu.
Účast škol v soutěži je zdarma. Díky podpoře partnerů a s využitím dobrovolné práce hodnotitelů může soutěžit každá ZŠ a SŠ. Pro zapojené školy bude zdarma i účast na závěrečné odborné konferenci na téma trendů ve školních webech, která proběhne 14. června 2016 v Praze.