Skype in the classroom aneb Jak využít Skype jako moderní vzdělávací pomůcku

Vydáno:

Skype může fungovat nejen jako oblíbený komunikační nástroj, ale i jako výborná vzdělávací pomůcka a nástroj pro navazování spolupráce mezi školami. Možností, jak jej ve výuce využít, je mnoho, ale všechny mají společného jmenovatele: učí děti zábavnou formou využívat technologie k učení a rozvoji svých dovedností.

Skype in the classroom aneb Jak využít Skype jako moderní vzdělávací pomůcku
 
Jana
Knesplová
MBA
manažerka programu Partneři ve vzdělávání, Microsoft
Myšlenka, že Skype může fungovat jako pomůcka pro výuku, má původ v roce 2011 ve Spojených státech amerických. Tehdy vznikl projekt Skype in the classroom, který byl postaven na webové platformě http://education.skype.com. Jeho cílem bylo poskytnout všem pedagogům prostor pro navázání vzájemné spolupráce. Dnes je zde zaregistrováno více než 93 tisíc učitelů z více než 200 zemí světa. Mezi půl milionem žáků, kteří jsou do projektu v současnosti zapojeni, patří také ti z České republiky, kde si projekt začíná postupně budovat své renomé.
Skype in the classroom
nabízí širokou škálu možností, jak zapojit Skype do výuky - žáci se tak mohou spojit se zajímavými řečníky z celého světa nebo se přímo účastnit zajímavých vědeckých projektů. Mohou si také naživo prohlédnout neobvyklá místa, jako je podmořská laboratoř či vzácné chráněné národní parky.
V neposlední řadě je tu také edukativní hra Mystery Skype, v jejímž rámci se propojí dvě třídy z různých koutů světa, které pak zjišťují svou vzájemnou polohu.
Ať už učitele zaujme jakákoliv aktivita, vždy platí, že účast v projektu je velmi snadná a zcela zdarma. Školy nemusí překonávat žádná legislativní, finanční či jiná omezení. Cílem tohoto článku je představit Skype in the classroom,osvětlit způsob, jak se do něj mohou učitelé zapojit, představit konkrétní aktivity, které mohou v rámci tohoto projektu využít, a zejména pak vzdělávací hru
Mystery Skype.
JAK SE ZAPOJIT DO PROJEKTU SKYPE IN THE CLASSROOM
Proces zapojení se do projektu můžeme rozdělit na tři základní fáze - registrace, zajištění technického zázemí a výběr z možných aktivit pro výuku.
1.
Registrace na portále Skype in the classroom a vytvoření osobního účtu
Abyste se mohli připojit do komunity učitelů Skype in the classroom,musíte se zaregistrovat na portálu
http://education.skype.com
. Registrace je velmi jednoduchá a zdarma. Nejprve se přihlaste pomocí svého Skype jména a hesla anebo vašeho účtu Microsoft. (V případě, že Skype ještě nepoužíváte, musíte si nejprve stáhnout tuto aplikaci a vytvořit si Skype účet na adrese www.skype.com/download.) Pro úspěšné dokončení registrace je nutno vyplnit svůj
osobní profil
- jméno, lokaci, e-mailovou adresu, specializaci výuky a třeba i fotografii. Zejména z důvodů efektivnějšího vyhledávání partnerů doporučujeme vyplnit předmět či oblast, kterou byste rádi v projektu komunikovali. Může to být cizí jazyk, ale také určité období dějin, známá osobnost nebo cokoliv jiného, co byste svým žákům rádi zprostředkovali. Obecně platí, že čím více relevantních informací poskytnete, tím efektivnější bude vyhledávání partnerů pro společné lekce.
2.
Technické zajištění
Technické zajištění projektu zahrnuje přípravu softwaru a hardwaru. Co se týče softwaru, stěžejní aplikací je samozřejmě Skype. Ten je ke stažení zcela zdarma na www.Skype.com/download. Součástí instalace je také přesný návod ke správné
konfiguraci
Skype v závislosti na zařízení a systému, který používáte. Velmi rychle a snadno tak pořídíte hlavní nástroj, který budete k účasti v projektu potřebovat. K hladkému průběhu lekcí je také třeba zajistit základní hardwarové vybavení. Jde ovšem o položky, které má v současnosti ve své standardní výbavě většina škol -
počítač s mikrofonem a reproduktory, webkameru
a samozřejmě spolehlivé internetové připojení. Aby aktivitu dobře viděly a byly do ní vtaženy děti z celé třídy, je vhodné
zapojit počítač k dataprojektoru a vysílat obraz na plátno či velkou obrazovku.
3.
Aktivity na portále
a.
Najděte si vhodnou lekci Nejjednodušším způsobem, jak se do projektu zapojit, je využít
některou z již nabízených lekcí.
Pokud víte, o jaký druh lekce máte zájem, můžete si ji pomocí zadání klíčových slov (např.
World War, Thomas Alva Edison, english lesson
atd.) vyfiltrovat. Stejně tak si můžete filtrovat lekce podle kategorií, jako je věk žáků či jazyk, ve kterém chcete lekci praktikovat. Pokud naleznete lekci, o kterou máte zájem, jednoduše kliknete na tlačítko Register for this lesson. Osoba, která lekci nabízí, pak bude upozorněna na to, že vás má kontaktovat.
b.
Spojte se s ostatními učiteli a experty
Můžete také napřímo kontaktovat konkrétního učitele. Kontakt s kolegou můžete navázat buď přímo na portále tím, že mu zašlete zprávu, nebo si ho můžete přidat do seznamu svých Skype kontaktů. Po propojení už snadno můžete domluvit detaily Skype spojení vaší třídy s daným řečníkem nebo třídou v jiném koutu světa (vč. konkrétního obsah, data, času).
c.
Vytvořte svou vlastní lekci
Pokud vám ani jedna z nabízených lekcí nevyhovuje a máte v hlavě zcela konkrétní vizi, jak by vaše výuka přes Skype měla vypadat, vytvořte si svůj vlastní koncept. Zde opět platí, že čím více detailů o své lekci uvedete, tím se zvyšuje pravděpodobnost, že si vás vyhledá učitel s podobnou představou, a tím rychleji budete moci lekci uskutečnit. Kromě popisu předmětu lekce také nezapomeňte uvést její délku. Svou lekci můžete na portále také lépe zpropagovat vložením zajímavých obrázků či videí. V momentě, kdy máte informace o své lekci kompletní, stačí je jen jednoduše publikovat na portále a čekat na kontaktování.
MYSTERY SKYPE
Co je Mystery Skype
Jednou z nejoblíbenějších aktivit, kterou můžete přes Skype se svými žáky absolvovat, je hra Mystery Skype. Podstatou hry a úkolem zapojených žáků je během videohovoru zjistit, kde přesně se nachází třída, se kterou jsou prostřednictvím Skype spojeni. K tomu jim musí postačit jen dobře kladené otázky a běžné školní pomůcky, nejčastěji atlas a mapy (ať už v tradiční formě, nebo na počítači). Na základě otázek a odpovědí se pak žáci navzájem dovedou až k odhalení své vzájemné lokace.
Aby byly děti při odhalování tajemné polohy svých partnerů úspěšné, musí dokázat
přijaté informace rychle zpracovávat, spojit si je do souvislostí a použít je.
Děti se tak zábavnou formou učí univerzálním praktickým dovednostem, které budou v životě potřebovat: analytickému myšlení, práci v týmu, kreativitě a efektivnímu využití moderních technologií. Prohlubují také své
znalosti cizího jazyka
(nejčastěji angličtiny) a geografie, ale třeba i občanské nauky nebo dějepisu -
mezioborové propojení
je zde přirozené a samozřejmé.
Poté, co děti odhalí zemi i město, kde se nachází „tajemná třída“, mohou v hovoru pokračovat a zjišťovat o konkrétní zemi bližší podrobnosti. Děti často zajímá, jak se například v dané zemi žije, jak vypadá běžný školní den, kolik mají děti prázdnin nebo jaké je typické národní jídlo. Odvážnější si mohou navzájem třeba i zazpívat státní hymnu své země. Děti tak velmi přirozenou a zábavnou formou objevují nové kultury a země.
Jak se připravit na Mystery Skype
Poté, co jste dohodli termín lekce s vybraným učitelem na portále Skype in the classroom, je nezbytné připravit na
Mystery Skype
vaši třídu, a to jak co se týče technického zajištění, tak samotných žáků.
Technické zajištění
Před ostrou hodinou
Mystery Skype
doporučujeme provést následující:
 
Zkontrolujte svůj účet Skype a vymažte z něj jakékoliv údaje o vašem bydlišti či jazyce, abyste příliš neulehčili práci protější třídě.
 
Rozhlédněte se po učebně - nejsou tam nápisy v češtině, státní vlajka, případně jiné nežádoucí nápovědy?
 
Ověřte kvalitu internetového připojení, mikrofon, případně reproduktory a webkameru, kterou budete při hovoru používat (externí přídavná kamera, např. od firmy Microsoft, nabízí kvalitnější obraz, ale dostačující je i kamerka zabudovaná ve vašem počítači).
 
Pro lepší výsledky připojte dataprojektor či velkou obrazovku. Vaše děti sice budou jednotlivě chodit k počítači, aby pokládaly své otázky přímo do mikrofonu, ale i děti ze zadních řad třídy budou v tu chvíli jistě chtít sledovat „akci“.
 
Přidejte si svůj protějšek - vybraného učitele - do svých kontaktů Skype. Odešlete mu přes Skype žádost o propojení, kterou on musí přijmout. Jen tak budete moci realizovat videohovor.
 
Před samotnou lekcí
Mystery Skype
proveďte se svým kolegou ze zahraniční třídy zkušební hovor, abyste včas odstranili případné technické zádrhely.
 
V případě jakýchkoliv technických problémů se můžete obrátit na
https://support.skype.com.
Příprava žáků
Nejen technická příprava, ale zejména příprava vašich žáků zajistí hladký průběh hodiny, kterou si pak užijí nejen vaši svěřenci, ale i vy samotní. Zde je pár tipů, jak kvalitně připravit vaši třídu:
 
Věnujte jednu vyučovací hodinu (nebo alespoň její část) tomu, abyste své žáky na
Mystery Skype
připravili. Vysvětlete jim
princip hry
a nechte je připravit pár úvodních otázek pro protější třídu. Během ostrého hovoru se tak vyhnete „hluchým místům“, kdy žáci nevědí, na co se v rychlosti zeptat. Zároveň tím přimějete děti, aby logicky přemýšleli, jaké otázky a v jakém sledu je co nejrychleji dovedou k cíli - tj. identifikaci dané lokality.
 
Zajistěte, aby během přenosu seděly děti v menších týmech. Mohou si tak navzájem efektivněji
radit
(tradiční školní sezení tolik nemotivuje ke spolupráci). Pokud je třeba, určete dětem v týmu
přesné role
- někdo bude klást otázky, někdo bude vyhledávat v mapách atd.
 
Je lepší
otázky
omezit jen na
uzavřené
(s odpovědí ano/ne).
 
Poté, co obě třídy zjistí lokalitu svého protějšku (stát i město), je možno pokračovat v konverzaci na téma „kultura vaší země“. Velmi často vzniká díky
Mystery Skype
trvalejší propojení tříd, kdy děti chtějí pokračovat v komunikaci i během dalších vyučovacích hodin, pracovat na společných projektech nebo se spojit prostřednictvím sociálních sítí. Výjimkou není ani pozvání k vzájemné návštěvě.
Pro inspiraci, jak vypadá vyučovací hodina s Mystery Skype, se můžete podívat na
reportáž České televize ze ZŠ Červený vrch na Praze 6:
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/nejnovejsi-videa/287178-skype-in-the-classroomumozni-detem-spojit-se-s-vrstevniky-po-svete/.
SKYPE VE VÝUCE - ESO V RUKÁVU
Skype in the classroom
nabízí významné zpestření běžné výuky - pro svůj edukativní přínos je oblíbenou aktivitou učitelů a zábavnou formu učení zase ocení děti. Setkávání s vrstevníky z cizích zemí, vzájemné porovnávání znalostí a zdravá rivalita, která se projevuje zejména při hodinách Mystery Skype, má pozitivní dopad na jejich motivaci dále se učit a zároveň posiluje jejich sebevědomí. Děti během hodiny aplikují do praxe již nabyté znalosti a získávají nové. V době, kdy moderní didaktika volá po mezioborovém propojení, budování dovedností raději než memorování znalostí a způsobech, jak děti motivovat, aby se samy chtěly učit, je Skype ve výuce skutečné eso v rukávu pana učitele.