Školní výlet

Vydáno:

Závěr školního roku bývá charakterizován častými výjezdy žáků na školní výlety, exkurze i ozdravné pobyty. Kolegové, kteří již pamatují nejeden závěr školního roku, tvrdí, že v dobách nedávno minulých bylo uspořádání výjezdu třídy za poznáním velice jednoduché. Prostě se učitel domluvil se třídou a jel. Třeba na kole nebo na lodi. Vařilo se na ohni, spalo se ve stanu nebo pod širákem, koupelnou byla tůně v potoce nebo břeh řeky. V době mobilních telefonů a internetu je situace poněkud jiná. Každý výjezd dětí mimo školu musí být v souladu s ŠVP a splňovat podmínky BOZP. Snaha splnit všechny současné legislativní podmínky může dokonce vést k tomu, že škola omezí své výjezdy na minimum.

Školní výlet
Mgr.
Petr
Došek
 
ředitel ZŠ Velvary
Školní výlet je jednorázová výchovně-vzdělávací akce pořádaná školou pro třídu nebo skupinu žáků mimo sídlo školy v souladu se ŠVP. Školní výlet schvaluje ředitelství školy. Měl by být zanesen do plánu na školní rok a o jeho uskutečnění by měli být informováni rodiče nejlépe na začátku školního roku. Délku trvání školního výletu může ředitelství školy omezit ve vnitřní směrnici.
PRÁVNÍ PŘEDPISY
Při organizování školních výletů se škola řídí zákonem č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), v platném znění, vyhláškou č. 48/2005 Sb., o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky, v platném znění, platnými dopravními předpisy, Metodickým pokynem k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních zřizovaných Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy čj. 37014/2005-25, vydaného v Praze dne 22. 12. 2005, školním řádem a vnitřní směrnicí.
VLASTNÍ ORGANIZACE VÝLETU
Proto, aby byla jednoznačně nastavena pravidla pro pořádání školního výletu, vydává ředitelství školy vnitřní směrnici. Každá vnitřní směrnice je jakýmsi vlastním receptem, je v ní shrnuto vše podstatné, co se k pořádání akce váže. Za správnost směrnice odpovídá ředitel. Povinností každého člena pedagogického sboru je směrnici znát a tuto skutečnost stvrdit svým podpisem. Směrnice by měla být schválena pedagogickou radou.
Kromě formálních informací, které vyplývají ze zmiňované legislativy, jsou součástí směrnice články, které popisují podrobnosti specifické pro každou školu. Mezi tato ustanovení patří popis oznámení místa začátku nebo konce akce, liší-li se od budovy školy;
stanovení počtu vyjíždějících pedagogů
či dospělých a jejich povinnosti; zda a za jakých podmínek se akce může zúčastnit imobilní či jinak handicapovaný žák; jak budou žáci prokazatelně poučeni o BOZ; jakým způsobem budou rodiče informováni o rozpočtu a vyúčtování akce nebo jaké podmínky je nutné dodržet v případě sportovně-rekreačních aktivit dětí. Součástí směrnice jsou přílohy - již předpřipravené formuláře, které pořadateli akce zjednoduší administrativu („Organizační zabezpečení školního výletu“a
„Souhlas zákonných zástupců“
s účastí dítěte na školním výletě).
Dalšími formuláři, které můžou být přínosné, jsou „Oznámení akce“, popřípadě „Objednávka autobusové dopravy“.
Finanční náklady
Finanční náklady jsou samostatnou kapitolou školního výletu. Odpradávna je obvyklé, že školní výlet hradí svému dítěti rodiče. To je ale v rozporu s legislativou. V té se hovoří o bezplatném základním školství. Občas se objeví rodič, který se dožaduje uhrazení školního výletu z rozpočtu školy. Takové situaci se dá předejít tím, že školní výlet pro třídu nebo skupinu žáků zajistí občanské sdružení rodičů, které při škole pracuje.
Pokud je pořadatelem výletu škola a financují ho rodiče zúčastněných žáků, je nutné, aby veškeré finanční transakce prošly účetnictvím školy. To je náročné především pro hospodářku školy. Přeplatek musí být vrácen rodičům po vyúčtování. Různým spekulacím o nerovném vyúčtování je možné zamezit zveřejněním všech nákladů.
Dalším vstřícným krokem vůči rodičům může být společné plánování třídních akcí na začátku školního roku při první třídní schůzce. Součástí plánu třídy může být také finanční náročnost akcí.
ZAHRANIČNÍ ŠKOLNÍ VÝLET
Stále populárnější zahraniční výlety mají také svá specifika. Jedním z nich je nutnost připojištění léčebných výloh v zahraničí. Přibývá tedy další administrativní povinnost a roste finanční náročnost. Asi je zbytečné mluvit o tom, že nezajistit toto připojištění je velký hazard.
Další nezbytnou podmínkou pro zahraniční výjezd je platný cestovní pas. Naše školy ale navštěvují také žáci ze zemí Evropské unie nebo tzv. třetích zemí. Žákům ze zemí EU postačí platný cestovní pas. Žáci ze třetích zemí s trvalým nebo přechodným pobytem v ČR a vlastním pasem mohou po území EU/Schengenu cestovat bez omezení. Cestovní doklad by měl být platný minimálně 3 měsíce po předpokládaném datu odjezdu z území Schengenu a nesmí být starší 10 let. Žáci ze třetích zemí s sebou však musí mít na zahraniční výlet cestovní doklad a také kartu k povolení pobytu v ČR; tedy dva doklady. Za cestovní doklad pro účely cestování po EU nelze považovat průkaz o povolení k pobytu vydaný ČR či jiným členským státem. I v případě, že žák ze třetí země nemá vlastní pas, může na zahraniční školní výlet cestovat se svou třídou. Existuje výjimka, jak si doklad zajistit přímo v ČR. Rodiče si vyzvednou na ministerstvu vnitra formulář „Seznam cestujících na školní výlet v rámci EU“, který potvrdí škola. Poté jej potvrdí také ministerstvo. Je potřeba upozornit, že je nutné vždy používat originální formulář a že je vyžadováno osobní jednání. Tuto záležitost není možné vyřídit korespondenčně.
Vyřízení trvá 4 až 6 týdnů.
S tímto dokumentem studenti nemusejí žádat o vízum, které je za poplatek. Za vyřízení Seznamu cestujících se neplatí (informace k září/2013).
Užitečné mohou být tyto dva internetové odkazy:
Je nutné vzpomenout ještě jeden důležitý fakt. Zahraniční školní výlet je pro pracovníka školy zahraniční služební cestou. Je proto nutné jim vyplatit diety odpovídající dané zemi.
A POZITIVA?
Pořádání školních výletů není jednoduchou záležitostí. V životě škol mělo, má a věřme, že i bude mít své opodstatnění. Nejenže učitel pozná své žáky v jiném prostředí, než je školní budova, ale i žáci se poznávají navzájem. Každý školní výlet má velice pozitivní vliv na interpersonální vztahy ve třídě. A ruku na srdce - na školním výletě se prožijí právě ty zážitky, o kterých se po mnoha letech mluví na abiturientských večírcích.