Shrnutí změn školského zákona k 1.9.2015

Vydáno:

Následující text doplňuje články publikované v časopise Řízení školy v číslech 4/2015 až 6/2015 tím, že krátce shrnuje osm změn školského zákona účinných od 1. 9. 2015.

Shrnutí změn školského zákona k 1.9.2015
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová
Ph.D.
specialista na školskou problematiku
ZMĚNY § 28 ŠKOLSKÉHO ZÁKONA
Dvě změny § 28 mají legislativně technický charakter.
V ustanovení § 28 odst. 7 školského zákona se nově stanoví, že na vysvědčeních, výučních listech a diplomech o absolutoriu se vždy uvádí rodné číslo fyzické osoby, které byl doklad vydán, bylo-li jí rodné číslo přiděleno. To znamená, že školský zákon již nespojuje uvedení rodného čísla na těchto dokumentech pouze s osobou žáka nebo studenta školy, ale s jakoukoli osobou.
Uvedená změna je spojena s novým § 171 odst. 4 školského zákona, podle kterého bude vysvědčení jako veřejná listina vydáváno také absolventovi zkoušky z grafických disciplín, tedy osobě, která nemusí být žákem školy.
Změna § 28 odst. 8 školského zákona spočívá v tom, že vydávání stejnopisů, opisů vysvědčení, výučních listů a diplomů o absolutoriu již není spojeno se „školou“, ale s „právnickou osobou vykonávající činnost školy“ a „právnickou osobou podle § 171 odst. 4 věty první“ (tj. právnickou osobou zřizovanou ministerstvem, která bude uskutečňovat zkoušky z grafických disciplín).
PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍ ŠKOLY
Ustanovení § 47 odst. 1 školského zákona s účinností od 1. 9. 2015 zakotvuje oprávnění zřídit přípravné třídy základní školy i v případě církevních škol (se souhlasem ministerstva), přednostní určení přípravných tříd pro děti s povoleným odkladem povinné školní docházky a zvýšení minimálního počtu dětí v přípravné třídě na 10 dětí.
Pro úplnost je nutné dodat, že pokud byly pro školní rok 2015/2016 zřizovány přípravné třídy, bylo povolováno zřízení přípravných tříd, byla vydávána doporučení k zařazení dítěte do přípravné třídy nebo byly podávány žádosti o zařazení do přípravné třídy, zřizovatelé, školy, školská poradenská zařízení i zákonní zástupci dětí byli povinni tyto změny respektovat již ode dne nabytí platnosti novely školského zákona (tj. od 17. 4. 2015). Tím se zajistil soulad praxe se zákonem od 1. 9. 2015.1)
ZMĚNA § 32 ŠKOLSKÉHO ZÁKONA
Změna § 32 odst. 2 školského zákona spočívá v zákazu reklamy, nabízení k prodeji a prodeji potravin, které jsou v rozporu s výživovými požadavky na zdravou výživu dětí, žáků a studentů. Požadavky na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních (resp. potraviny, na které se zákaz vztahuje), však nejsou v současné době vymezeny prováděcí vyhláškou, proto nelze ustanovení § 32 odst. 2 školského zákona realizovat a ve smyslu tohoto ustanovení reklamu, nabízení k prodeji a prodej potravin omezovat.
Ministryně školství Kateřina Valachová sdělila, že pro školní rok 2015/2016 MŠMT vydá ohledně „nezdravých potravin“ pouze doporučení. O uvedené reklamě, nabízení nebo prodeji „nezdravých potravin“ by měli rozhodovat ředitelé škol a školských zařízení.
ZMĚNY § 81 ŠKOLSKÉHO ZÁKONA
Změna § 81 odst. 6 školského zákona spočívá v možnosti nahrazení jedné ze tří zkoušek profilové části maturitní zkoušky, která má být vykonána z určitého cizího jazyka, výsledkem úspěšně vykonané standardizované zkoušky z tohoto cizího jazyka doložené jazykovým certifikátem. Uvedenou možnost musí stanovit ředitel školy. Totéž může ředitel stanovit za podmínek určených prováděcí vyhláškou pro jednu nepovinnou zkoušku profilové části maturitní zkoušky.
Změna § 81 odst. 11 školského zákona má legislativně technický charakter. Zakotvuje skutečnost, že podmínky pro nahrazení zkoušky profilové části maturitní zkoušky výsledkem standardizované zkoušky doložené jazykovým certifikátem včetně prokazované úrovně znalosti cizího jazyka jsou stanoveny prováděcí vyhláškou.
Prováděcí vyhláška, na kterou se odkazuje školský zákon, je vyhláška č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou. Novelizovaná „maturitní vyhláška“ s účinností od 1. 9. 2015 upravuje v § 19a podmínky konání „nahrazující zkoušky z cizího jazyka“.
ZMĚNA § 171 ŠKOLSKÉHO ZÁKONA
V § 171 školského zákona jsou doplněny tři nové odstavce - odstavec 4 až 6. Tím se po čtyřech letech obnovuje možnost složit státní závěrečnou zkoušku z grafických disciplín.
Ustanovení § 171 odst. 4 zakotvuje zajištění státní zkoušky z grafických disciplín (psaní na klávesnici, zpracování textu na počítači, těsnopis a stenotypistika) ministerstvem, prostřednictvím jím zřízené a k tomu pověřené právnické osoby. Dále upravuje základní pravidla přihlašování, konání této zkoušky a úplaty za zkoušku. Podle § 71 odst. 5 školského zákona budou státní zkoušky z grafických disciplín neveřejné. Nové ustanovení § 71 odst. 6 školského zákona upravuje zmocnění ministerstva k vydání prováděcí vyhlášky, která bude upravovat podrobnosti konání státní zkoušky z grafických disciplín.
První zkoušky z grafických disciplín by měly proběhnout již v listopadu 2015.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ
Podle § 183 odst. 4 školského zákona s účinností od 1.9.2015 úkoly nadřízeného správního orgánu plní krajský úřad v případě všech škol (i církevních a soukromých) při rozhodování podle § 165 odst. 2 školského zákona.
SHRNUTÍ
-
Část změn školského zákona účinných od 1. 9. 2015 má legislativně technický charakter.
-
V současné době nelze zákaz reklamy, nabízení k prodeji a prodeje „nezdravých“ potravin ve školách realizovat, protože nebyla vydána prováděcí vyhláška.
-
Změny spojené s přípravnými třídami základní školy a realizované ve školním roce 2015/2016 zřizovatelé, školy, školská poradenská zařízení i zákonní zástupci dětí respektují již ode dne nabytí platnosti novely školského zákona (tj. od 17. 4. 2015).
-
Možnosti nahradit jednu ze zkoušek profilové části maturitní zkoušky výsledkem úspěšně vykonané standardizované zkoušky z cizího jazyka je již provedena ustanovením § 19a vyhlášky č. 177/2009 Sb., v platném znění.
-
Možnost složit státní zkoušky z grafických disciplín bude konkrétněji upravena prováděcí vyhláškou.
-
Při rozhodování ve správním řízení podle § 165 odst. 2 školského zákona plní úkoly nadřízeného správního orgánu krajský úřad, a to i v případě škol církevních a soukromých.
1) Viz Přehled nejdůležitějších změn vyplývajících z novely školského zákona a některých dalších zákonů vyhlášených pod č. 82/2015 Sb. (zpracovala sekce legislativy a práva MŠMT, rozesláno dne 14. května 2015). [online]. [cit. 2015-09-11]. Dostupné z: http://www.msmt.cz/file/35210/.

Související dokumenty

Pracovní situace

Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Pedagogičtí pracovníci a pracovní poměr na dobu určitou od 1. 9. 2023 (1. část)
Školský zákon a jeho vyhlášky
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Malotřídní základní škola - legislativa
Pravidla rozpočtové odpovědnosti
Shrnutí základních legislativních změn ovlivňujících činnost škol a školských zařízení ve školním roce 2017/2018
Novela maturitní vyhlášky
Shrnutí změn školského zákona k 1. 9. 2015
Jak „číst“ nový občanský zákoník – povaha jeho právních norem
Právní domněnky v novém občanském zákoníku a jejich rizika
Blíží se lhůta pro změnu stanov SRPŠ
Pracovní doba pedagogických pracovníků, její rozvržení a evidence
Zápis do prvního ročníku základního vzdělávání – základní souvislosti v rámci školského zákona a prováděcích vyhlášek
Přijímání ke vzdělávání ve střední škole a konzervatoři - právní předpisy, informace
Leden 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Prosinec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Červen a červenec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Srpen a září 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Říjen 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Jmenování ředitele
Cestovní náklady v případě cesty na soutěž - odborná poradna, odpověď na dotaz
Zahraniční výjezd ředitele školy - odborná poradna, odpověď na dotaz
Cestovní náhrady při cestě na školení - odborná poradna, odpověď na dotaz
Čipy ve školní jídelně - odborná poradna, odpověď na dotaz
Volby do školské rady
Dohoda o výkonu práce z domova
Úplata za zájmové vzdělávání
Směrnice
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost

Zákony

561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)